– Det er tid for å satse
– Situasjonen er alvorlig. Vi har sett det største prisfallet på olje i verdenshistorien, og enda kan det komme til å gå lavere.
Slik beskriver Jarand Rystad status for oljebransjen nå. Han er administrerende direktør og grunnlegger av Rystad Energy, et analyse- og rådgivningsselskap innen olje og gass.
Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor
Dagens Perspektiv har snakket med et knippe fagpersoner om hvilke utfordringer konsernsjef Eldar Sætre i Equinor står overfor, og hvordan han skal lykkes med å lose selskapet gjennom de vanskelige tidene.
- – Det er tid for å satse, mener oljeanalytiker Jarand Rystad.
- – Tung skute å vende, sier forfatter Anne Karin Sæther om Equinors grønne omstilling.
Sætres lederutfordring
Oljeprisfallet har truffet Equinor omtrent samtidig med at koronakrisen gir lavere etterspørsel etter olje på grunn av mindre flytrafikk og generelt lav økonomisk aktivitet.
Koronakrisen betyr også at selskapet må ta ned aktiviteten for å drive smittevennlig og sikre de ansattes helse.
Dagens Perspektiv har snakket med et knippe fagpersoner som kjenner energibransjen og Equinor godt om hvilke utfordringer konsernsjef Eldar Sætre står overfor, og hva som skal til for at han skal lykkes med å lose selskapet gjennom vanskelighetene.
Kan miste 60-70 prosent
Mens oljeprisen for bare noen måneder siden var forventet å ligge på om lag 55 dollar fatet, kan den nå ende på mindre enn halvparten av dette i snitt i år.
– Hvis prisen blir så lav som 20 dollar fatet vil Equinor miste 60-70 prosent av kontantstrømmen, anslår Jarand Rystad.
Det vil i så fall være alvorlig for selskapet. Likevel er Equinor er forholdsvis heldig stilt, ifølge analytikeren.
Equinor burde ha rom for både å utvide noe av aktiviteten de har og å gjøre oppkjøp
Selskapet har lagt bak seg store investeringer, fått i gang Johan Sverdrup-feltet og vil ha stor produksjonskapasitet fremover.
Tid for å satse
Rystad mener nedgangsperioden nå er et godt tidspunkt for Sætre og Equinor å satse nytt.
– Hvis man har litt lang horisont så er dette et ideelt tidspunkt å drive forretningsutvikling. Det er tiden for å gjøre oppkjøp og sette i gang prosjekter fordi alt er billig, mener han.
– Har du inntrykk av at Sætre og Equinor benytter anledningen til dette?
– Jeg ville gjort det enda mer. Selskapet er ferdig med flere store investeringer nå og de burde ha rom for både å utvide noe av den aktiviteten de har og å gjøre oppkjøp for å utvikle en fremtidsrettet portefølje, sier han.
Blant de mest robuste oljeselskapene
Siden om lag 65 prosent av produksjonen deres foregår i Norge, er marginene til Equinor forholdsvis gode. De norske feltene har lavere operasjonskostnadene på grunn av stordriftsfordeler med færre og større felt.
Derfor mener oljeanalytikeren at Equinor vil klare seg greit, selv med en lav oljepris.
– Equinor er blant de mest robuste oljeselskapene i verden akkurat nå. Fallet i oljeprisen er dramatisk, men de vil fortsatt ha positiv kontantstrøm, sier han.
Bør satse internasjonalt
Han mener at Sætre bør videreføre satsingen i utlandet. Selv om den internasjonale porteføljen er mindre lønnsom i nedgangstid, vil den gi ekstra stor gevinst når markedene tar seg opp.
– I Norge har du en «skattepute» som gjør at du taper mindre når det er lave priser, men det er en mindre oppside når prisene er høye fordi staten tar mye av overskuddet. Skal du tilby aksjonærene høy avkastning i gode tider bør du derfor også ha aktiviteter i andre land, mener han.
Han har tro på at oljeprisene vil stige igjen om ikke lenge.
– Oljeprisen kommer til å bli høy i 2022. Nå vil det bli produsert mindre olje, så når etterspørselen tar seg opp igjen vil prisen også gå opp. Om ikke til gamle høyder, så i hvert fall nok til at det vil være lønnsomt igjen, mener han.
Skal du tilby aksjonærene høy avkastning i gode tider bør du også ha aktiviteter i andre land
Pådriver for grønn omstilling
Selv om analytikeren har tro på at oljeprisen vil stige, mener han grønn satsing bare vil bli viktigere for energiselskapet fremover.
– I den grad koronakrisen vil endre noe, tror jeg den vil fremskynde det grønne skiftet. Folk vil blant annet ta med seg vaner med å fly mindre, og oljeprisen kan bli høy og dermed mindre konkurransedyktig. Jeg tror det vil være mer fokus på det grønne skiftet når støvet har lagt seg etter denne uroen, sier han.
Grønn omstilling var også noe av det som sto høyt på agendaen for selskapet før koronakrisen inntraff. Der er Eldar Sætre kjent som en pådriver, ifølge Rystad.
I den grad koronakrisen vil endre noe, tror jeg den vil fremskynde det grønne skiftet
– Sætre har gått foran når det gjelder klimabevissthet i oljebransjen, mener han. Og utdyper:
– Han drev fram et internasjonalt initiativ kalt «Oil and gas climate initiative» for å få med seg bransjen på å redusere sine klimautslipp. Dette har spredt seg resten av Europa og nå til USA.
Rystad peker også på navneskiftet fra Statoil til Equinor og satsing på fornybar energi som tegn på at Sætre har satt et grønt stempel på selskapet.
Jordnær og lyttende
Rystad oppfatter at Sætre er en respektert leder med god forankring i selskapet.
– Han er jordnær nok til å vinne tillit, beskriver han. Og legger til at han tror Sætre er veldig riktig ledertype for Equinor.
Han er jordnær nok til å vinne tillit
– Equinor er en kompleks organisasjon med stor vekt på prosesser med grundige faglige og forretningsmessige innspill. Da passer det bedre med en lyttende og forhandlende ledertype enn en som er veldig rask og autoritær, forklarer han.