Tenkte nytt og berget to bedrifter
–Torsdag 12. mars endret alt seg, forteller Rolf H. Hojem, daglig leder i trykkeribedriften RK Grafisk i bydel Grorud i Oslo.
Dagen før hadde de normal kontakt med kundene, og fikk inn bestillinger og salg som vanlig. Torsdag stoppet alt opp. Det kom ingen nye ordre, og mange av de som lå inne ble kansellert.
Tid for nye ideer
Dagens Perspektiv har sett nærmere på kreativitet og nye ideer som har sett dagens lys under koronakrisen.
-
– Dette er et godt tidspunkt å satse nytt, mener Jeanett Sandmo i Innovasjon Norge.
-
Bram Timmermans, professor ved Norges Handelshøyskole: – Bruk ledige ansatte til nytenkning og innovasjon
-
Fra akevitt til antibac. Brennevinsprodusenten Arcus kastet seg rundt da Norge var tomt for desinfeksjonsmidler.
-
Tenkte nytt og berget to bedrifter. To grafiske bedrifter i Oslo slo seg sammen om en ny ide for å redde arbeidsplassene.
- – En kalddusj tilbake til oppstarten. Da oppdragene forsvant måtte den lille sosiale medier-bedriften utvikle nye tjenester.
- Her er noen av ideene som blomstret opp under koronakrisen.
Dårlig nattesøvn
Hojem så seg nødt til å sende ut permitteringsvarsler til mange av de ansatte.
– Det var vondt. Den første tida var det mye dårlig nattesøvn, hue jobbet hele tida for å finne ut hva vi skulle gjøre, forteller Hojem.
Bedriftens leverandør av trykkemaskiner, Grafisk Kompani, var i samme situasjon. Fra å ha fullt opp med leveringer og serviceoppdrag, ble alt kansellert i løpet av den samme torsdagen.
Hue jobbet hele tida for å finne ut hva vi skulle gjøre
En utløsende kaffekopp
Uka etter var daglig leder i Grafisk kompani, Kenneth Smebøle, innom og tok en kaffe med Hojem for å høre hvordan det gikk.
– Vi satt og prata om at nå er det tynt, dette er helt kritisk, forteller Smebøle.
Men over kaffekoppen oppsto det etter hvert en god ide.
De to daglige lederne hadde hørt helseminister Bent Høies etterlysning av smittevernutstyr fra norsk næringsliv, og øynet plutselig en mulighet.
– Vi hadde liggende noe plast som kunne brukes som materiale, og med litt justeringer kunne maskinene våre produsere visirer for å beskytte mot smitte. I løpet av tre-fire timer hadde vi laget den første prototypen, forteller de to daglige lederne.
I løpet av tre-fire timer hadde vi laget den første prototypen
– Bruker folka våre felles
De sendte prøveeksemplaret til Helse Sør-Øst og ventet spent på svaret.
I løpet av et par dager fikk de beskjed om at produktet kunne brukes, og kort tid etter fikk de sin første bestilling fra helsevesenet. Den ble fulgt av en større bestilling, som krevde at de skaffet nye råvarer, og fram til nå har de fått bestillinger på om lag 800 000 visirer fra helsevesenet og andre kunder.
De 35 ansatte i RK Grafisk og Grafisk Kompani jobber nå sammen om å produsere visirer.
– Nå bruker vi folkene våre felles, for å holde alle i arbeid. Uansett hva de drev med før, om det var salg, service eller levering av maskiner, jobber de nå med manuelt arbeid i produksjonen, forteller de to lederne.
Holder bedriftene flytende
De måtte få på plass nye skiftplaner, og klare å organisere den nye produksjonen ved siden av å levere det de fortsatt hadde av bestillinger fra kundene de hadde fra før.
Men selv om de to lederne medgir at det har vært tøft underveis, er de begge fornøyde med at de har klart å holde de ansatte i arbeid.
– Dette har jo berget begge bedriftene. Nå holder vi bedriftene flytende, uten at pengene renner ut. Så nå er det ganske lystbetont, sier Hojem.
Til tross for en helt ny arbeidshverdag for de ansatte, har ikke lederne fått noen negative tilbakemeldinger.
De ansatte stolte av å bidra
– De ansatte har brettet opp ermene og virker veldig fornøyde. Nå vet de at de har en jobb å gå til og at de får lønna si. I tillegg tror jeg de er litt stolte av å bidra med noe som er viktig for samfunnet akkurat nå, sier Smebøle.
I forrige uke kom også helseminister Bent Høie på besøk, for å se på produksjonen av visirer og gi bedriftene anerkjennelse for innsatsen for smitteberedskapen i Norge.
Nå vet de at de har en jobb å gå til og at de får lønna si
De to lederne ser for seg at de har nok oppdrag fram til sommeren, med summen av det de vanligvis driver med og produksjonen av visirer. Men etter det er mye uvisst.
– Vi vet jo ikke når og hvor mye trykkerivirksomheten tar seg opp igjen, beskriver Hojem.
Vi vet ikke når og hvor mye trykkerivirksomheten tar seg opp igjen
Omfanget på produksjonen av visirer fremover er også uvisst.
– Når krisa er over vil det jo ikke være de samme behovene. Men det diskuteres jo om Norge bør ha et større beredskapslager, og om mer av smittevernutstyret bør produseres i Norge fremover. Det er jo ikke opp til oss. Men får vi muligheten, fortsetter vi gjerne å produsere visirer også, sier de to lederne.