Stjerne, men skyer i det fjerne
Så kom korona. Etter en famlende start der «folket» etterlyste politisk lederskap, kom Erna Solberg på banen 12. mars. Etter den tid har hun – sammen med Bent Høie – holdt buret rent og eid den politiske arenaen.
I april bykset Høyre fram hele 8,5 prosentpoeng på meningsmålingene. Og i en fersk måling nå i mai, går Høyre fram enda et par prosentpoeng, til en oppslutning på 28,3 prosent – pene 1,5 foran hovedkonkurrenten Ap. Det er sterkt.
I en mørk tid for landet, ser det lyst ut for Høyre.
Og i det partiet er det nå absolutt ingen tvil om hvem som er det store stjerna. Når Høyres stortingsgruppe trenger ny kommunikasjonsrådgiver lyder overskriften i stillingsannonsen: «Vil du jobbe med sosiale medier i Team Erna».
Oppslutningen om Erna Solberg viser med all tydelighet – og nok en gang – at folket flokker seg om sine ledere når krisen treffer. Men det er for enkelt å avfeie Erna Solbergs popularitet som kun et «koronablaff». Hun har klart å holde regjeringen flytende i snart sju år.
«Styrken hennes er at hun er en pragmatisk leder, en leder som er opptatt av å oppnå praktiske resultater. Det er en lederstil det er lett å undervurdere», sa en ledelsesekspert til Dagens Perspektiv da vi her i avisen analyserte statsministerens lederutfordring i starten av koronakrisen.
At det i en krisesituasjon kan være særdeles risikabelt for opposisjonen å framstå alt for kritisk, hjelper også den som sitter ved roret.
Nordmenn er et konsensussøkende folk. Vi liker ikke unødig krangling når det brenner.
Opposisjonen har faktisk ristet både hardt og mye i regjeringen. De mange krisepakkene og ekstraordinære lovforslagene har til tider blitt filleristet og endret ganske så mye i Stortinget.
Også her har Erna Solberg spilt sine kort godt. Hun har ikke satt hardt mot hardt. Hun har bøyd av for mange av kravene. Og Når Stortinget plusser på noen milliarder i en krisepakke her, eller legger til noen «gratis» permitteringsdager der – så er det Erna Solberg som får mesteparten av æren like vel, mens opposisjonen framstår som servil og tannløs.
Med fremleggelsen av revidert statsbudsjett denne uken får Stortinget mer mat å tygge på. Vi kan allerede merke en mer kritisk tone fra de andre partiene.
I tillegg til krav om at det brukes mer penger på «gode tiltak», begynner opposisjonen også så smått å kritisere regjeringens strategi for selve krisehåndteringen. Stengte man ned for mye? Hvorfor var ikke beredskapen på sykehusene bedre?
Nå skal revidert behandles og vedtas, Det lander nok på et vis. Men om noen få uker skal neste krisepakke legges fram. Den skal handle om veien ut av krisen – om å få opp etterspørsel og produksjon. Da vil partipolitikken slå mer inn.
Erna Solberg leder en mindretallsregjering som kan regne med å bli herja mye med i Stortinget framover.
Neste år er det valg. Solberg kan ha fått så mye luft under vingene gjennom koronakrisen at hun klarer å lande nok en regjering i 2021. Men det er veldig langt fram dit.
Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.