Sparket «uten grunn» - beholdt gullfallskjerm
En sak med store prinsipielle ringvirkninger for ledere seiler opp i USA.
Steve Easterbrook måtte i fjor gå av som leder i hamburgerkjeden McDonalds etter å ha innledet et forhold til en ansatt – noe strider med selskapets retningslinjer.
Siden Easterbrook valgte å gå i henhold til enkelte retningslinjer, åpner en klausul i ansettelsesavtalen for at han har krav på sluttpakke til en verdi av flere titalls millioner dollar.
Nå skriver Financial Times at det er økende motstand mot denne sluttpakken.
Dermed føyer det seg inn i rekken av stadig mer høylytte investorprotester mot lederlønninger.
Det er i forkant av generalforsamlingen at det er kommet inn kritikk mot avtalen.
I avtalen, hvor han har gått med på å ikke jobbe for en konkurrent på to år, gis han 700.000 dollar pluss en incentivordning med aksjer til en verdi av 3 millioner dollar. Han har også mulighet for å benytte seg av opsjonsordningen han allerede er inne i, slik at den totale sluttpakkens verdi anslås å kunne være på 40 millioner dollar – eller rundt 400 millioner kroner.
Ifølge analyseselskapet Glass Lewis som blant annet gir råd til investorer om stemmegivning ved generalforsamlinger, bør investorer vende tommelen ned av prinsipielle grunner.
Easterbrook fikk lov å gå av i henhold til reglene som følger av en oppsigelse «uten grunn» i stedet for «av en grunn».
Hadde det siste vært gjeldende, er det tvilsomt om sluttpakken i det hele tatt kunne vært utbetalt.
Glass Lewis sier i en melding til investorer at betingelsene er dramatisk mye bedre under den første versjonen, og at handlingen illustrerer en mangel på vilje fra styret til å behandle ledelsen i tråd med selskapets egne regler.
Generalforsamlingen skal etter planen avholdes 21. mai.