Styreleder i Siemes, Jim Snabe, mener dagens uforutsigbarhet vil endre hvordan man driver ledelse. 

Foto

Skjermdump/IMD

Ledelse etter korona

Som å dirigere et jazzband

Publisert: 23. juni 2020 kl 11.07
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

Covid 19 er en katalysator for nytt lederskap. Utviklingen går fort og er uforutsigbar. De neste to årene vil forandre verden mer enn de siste 10. Glem forretningsmodeller og strategiplaner. Tradisjonelle ledelsesteorier funker ikke mer.

Dette er budskapet fra styrelederen i Siemens, Jim Snabe.

Han var hovedattraksjonen under den global web-konferansen OWP Live («Orchestrating Winning Performance», intet mindre) som handelshøyskolen IMD (Institute for Management Development) holder i disse dager.   

Jim Snabe vet hva han snakker om. Han startet sin karriere i 1990 og var med på å bygge opp SAP til et av verdens ledende IKT-selskaper. De siste årene har han vært styreleder i elektronikk- og kraftgiganten Siemens og i danske A.P. Møller-Mærsk. Han sitter også i styret i det tyske finansselskapet Allianze og i World Economic Forum.

IMD har invitert Snabe til å snakke om «ledelse etter korona» – et rimelig aktuelt tema for ledere verden over.

Berlin-muren, klima og WWW

For Jim Snabe starter den moderne verden i 1989. Det var begynnelsen på tre store globale megatrender:

Saken fortsetter under annonsen
  • Globalisering: Etter Berlin-murens fall eskalerte globaliseringen.

  • Digitalisering: Det var i 1989 vi fikk høre om World wide web (WWW) for føste gang.

  • Klima: 1989 var også det året da verdens ledere for første gang så smått begynte å adressere klimautfordringer.  

Og i dag, etter Covid 19, er det fortsatt geopolitikk, teknologi og klimaendringer som er nøkkelen når verden snakker om en restart etter koronakrisen, påpeker Snabe.  

To avgjørende år foran oss

– Covid 19 har endret mye. Og det skjedde plutselig. Vi har fått en global økonomisk nedtur. Verdenshandelen er redusert med 15 prosent, og globaliseringen er bremset opp på grunn av korona, sier Snabe.

Og selv om koronakrisen har ført til mindre klimagassutslipp, frykter han at krisen kan bidra til å bremse klimatiltak rundt om i verden, fordi regjeringer og virksomheter mener det blir for dyrt.

Nå må verdens ledere gjøre de riktige tingene, mener Snabe.

Krisepakkene som er lansert etter Covid 19 må brukes til klimatiltak og for å få fart på grønn industri. Og digitaliseringsløftet koronakrisen har ført med seg må utnyttes på en god måte, mener han.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi må bruke teknologien på en ansvarlig måte, og ikke for å vinne alt eller til å stjele andres data. Og jeg håper ikke at globaliseringen stanser opp og at vi begynner å bygge murer igjen.

– Hva som skjer de neste to årene vil bety mer enn hva som har skjedd de siste ti, sier Jim Snabe.

Styrene må bruke mer tid på å diskutere fremtiden enn på å gå gjennom det siste kvartalsregnskapet

Lederskap?

Hva betyr dette for lederskap? spør Snabe, og svarer selv:

–  Vi må utfordre våre egne antakelser om god ledelse.

Jim Snabe forteller om solcelle-flyet Solar Impulse 2, som i 2016 fløy jorda rundt kun drevet av solenergi.

Saken fortsetter under annonsen

Prosjektet var sett på som galskap, og tok lang tid å realisere. Det måtte ha vingespenn som en Boing 757 og veie «nesten ingen ting».

– Ildsjelene bak prosjektet ba om hjelp hos alle de store virksomhetene innen fly og romfart, men fikk nei. Det var umulig å realisere var svaret de fikk. Så gikk de til skipsbransjen. Der fikk de hjelp. Der visste man ikke at prosjektet var «umulig», forteller Snabe.

Eksemplet med solcelle-flyet illustrerer noe av den uforutsigbarheten og de mulighetene som finnes i dag.  

– Kvartalsmessige forretningsplaner er blitt irrelevante. Vi må bort fra troen på at alt kan planlegges. Strategi må endres fra langsiktig planlegging til, ja, jeg kaller det drømmer, sier Jim Snabe.

– Jeg mener det faktisk. Ledere må våge å se på seg selv i en større kontekst. Som å være med på en reise. – Forandring trenger ikke handle om destruksjon. Forandring i fremtiden vil skje gjennom engasjement.

Ledere bør altså slippe til drømmene, ifølge Jim Snabe. Men de skal ikke la alt flyte. De må bruke tiden på de små tingene. De som gjør forandring mulig. På detaljene.

– Jeg kaller det mikrolederskap. Bruk tiden på de små tingene som gjør endring mulig.

Saken fortsetter under annonsen

Ledelse i dag handler om både drømmer og detaljer. Detaljer som løser de små hindringene som bremser drømmenes muligheter. Litt som da Kennedy sa «La oss sende en mann til månen og bringe ham trygt hjem igjen».  

– Styrene må bruke mer tid på å diskutere fremtiden enn på å gå gjennom det siste kvartalsregnskapet.

Ledelse i dag dreier seg mer om å lede et jazzband enn om strengt å dirigere et symfoniorkester

Jazz

Det er her Jim Snabe begynner å snakke om ledelse som jazz. Tidligere har mange sammenlignet god ledelse med å dirigere et symfoniorkester. Alle spiller sitt instrument og helheten blir perfekt. Han har selv spilt trompet i et orkester. I dag er det umulig å dirigere alle på en gang, mener Snabe.

– Ledelse i dag dreier seg mer om å lede et jazzband enn om strengt å dirigere et symfoniorkester. I et godt jazzband har alle et solid grunnlag, men de får lov til å improvisere og utforske sin kreativitet.

– Vi står i dag midt i et historisk øyeblikk. Et punkt i historien der alt endret seg. Og det gjelder ikke for næringslivet, men for hele samfunnet.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har mulighetene til å endre verden til noe bedre. Se på fornybar energi for eksempel. Det er i dag billigere å produsere sol og vindkraft enn kull. Jeg har tro på menneskene.

Men også Jim Snabe ser skjær i sjøen. Geopolitikk, teknologi og klimaendringer – de tre driverne i verden kan også «brukes feil».

– Hestene slåss når kaken blir mindre, som vi sier i Danmark. Det er en skummel utvikling. Vi må lage en større kake. Det går, med mer samarbeid og ny og riktig bruk av teknologi. Mange skylder på globalisering når ting går feil. Men globalisering er ikke problemet, det er løsningen.

– Jeg er optimist. Men jeg er en bekymret optimist.