Slik motiverer du ensomme ansatte fra hjemmekontoret
En fersk studie som har gått gjennom 40 ulike studier om ensomhet og har studert 672 ansatte og deres ledere i privat og offentlig sektor viser at ensomhet hindrer prestasjoner på jobb og medarbeidernes forpliktelse til virksomheten.
Professor ved OsloMet og forsker på motivasjon og jobbengasjement Christina Nerstad deler i en artikkel på universitetets nettside en rekke råd til ledere som kan hjelpe til med å motivere ansatte som føler seg isolerte etter å ha jobbet hjemmefra i to måneder.
– Ensomhet kan bli som et fengsel som enhver kan havne i av ulike grunner. Noen opplever ensomhet på jobb som en konsekvens av for eksempel at kollegaer ikke hilser på jobb eller at du ikke blir inkludert til å spise lunsj, sier Nerstad.
Hun mener det er viktig at ledere ser hva som foregår og hjelper ensomme medarbeidere.
– Å hjelpe ensomme medarbeidere er viktig uavhengig om du liker de eller ikke.
Vanskelig å lese over skjerm
Selv om Norge sakte men sikker løsner opp koronatiltakene, vil mange nordmenn fremdeles arbeide fra hjemmet i en god stund fremover. I tiden med hjemmekontor er det lett å miste tilhørigheten til arbeidsplassen og kollegaer.
Noen får tilfredsstilt sitt sosiale behov gjennom videomøter og virtuell fredagspils, mens for noen er ikke dette nok.
Nerstad forklarer at det er vanskeligere å lese folks kommunikasjon og kroppsspråk gjennom digitale medier enn når vi møter folk ansikt til ansikt.
Hun forteller at det også er interessant forskning som tyder på at en kombinasjon av det å være på jobb og å jobbe fra et annet sted enn selve arbeidsplassen, kan være effektivt.
Det er ansatte med et stort behov for medbestemmelsesrett, og som i mindre grad har behov for tilhørighet, som opplever det slik.
8 råd for å motivere ansatte som sliter på hjemmekontor:
-
Gi rom for selvbestemmelse, medbestemmelsesrett og valgfrihet i arbeidet.
-
Inviter til deling av kunnskap, ideer og meninger.
-
Vær støttende og vis at du bryr deg om dine kollegaers og medarbeideres velvære.
-
Inviter og oppmuntre til sosial deltagelse (om det så er digitalt).
-
Hei hverandre frem.
-
Gi rom for læring av interessante nye ferdigheter på jobb.
-
Oppmuntre til og tilrettelegge for at balansen mellom jobb, familie og fritid blir ivaretatt. Det er avgjørende for den enkeltes velvære og for å forebygge utbrenthet.
-
Spør kollegaene og medarbeiderne dine om hva de opplever som viktig for å ivareta deres motivasjon, selv fra et «påtvunget» hjemmekontor.
Kilde: Christina Nerstad/OsloMet
Støtte fra leder hindrer stress
Folk opplever situasjonen vi er i for tiden på ulike måter. Det er fordi vi har ulike ressurser og ulike evner og strategier til å håndtere stress, forklarer Nerstad. Ressurser kan for eksempel være sosial støtte fra leder og kollegaer.
– De som takler det greit, opplever kanskje at de har det som skal til for å håndtere en slik situasjon. Kanskje har de mer støtte hjemmefra og har funnet en god rytme slik at det fungerer bra hjemme. De føler at de har støtte fra lederen sin og kollegaene sine, og det gir de ekstra energi til å mestre situasjonen.
Hun tilføyer at i den andre enden av skalaen kan det bli en negativ spiral som tapper deg for mer og mer energi.
– Det er et skummelt farvann. Derfor tenker jeg at det er viktig å ha en god dialog med lederen sin, men også med kollegaene hvor det er rom for å si fra når ting er vanskelig.
– Når du føler at du aldri strekker til, er det høyere risiko for å bli utbrent, sier Nerstad