Hvis du vet at noe kommer til å sette tålmodigheten din på prøve, kan du ta deg tid til å reflektere over hva som er bra og hva du har lært eller har potensiale til å lære av krisen.

Foto

iStock.

Slik blir du en mer tålmodig leder

Publisert: 4. september 2020 kl 11.07
Oppdatert: 4. september 2020 kl 11.07

LEST OM LEDELSE. Professor David Sluss ved Georgia Tech’s Scheller College of Business har spurt 578 amerikanske arbeidstakere om lederne deres holdt seg rolige under den pågående koronakrisen for å lære mer om tålmodighet.

Svarene viste at tålmodighet hadde en sterk effekt: Når lederne var rolige i frustrerende situasjoner økte kreativiteten og samarbeidsevnen på arbeidsplassen med 16 prosent og produktiviteten med 13 prosent.  

Sluss deler sine råd på Harvard Business Review om hvordan ledere kan lære seg å bli mer tålmodige.

– Hvis du ønsker å bli mer tålmodig, må du først erkjenne når tålmodigheten din blir testet som verst. Vet du at en krevende utfordring er innenfor rekkevidde, burde du forberede deg på å holde deg rolig gjennom denne prosessen, skriver han.

Her en noen nyttige strategier for å bevare roen.

Redefiner betydningen av hastighet

Sluss viser til spesialstyrken i den amerikanske marinen Navy SEALs og forklarer at samtidig som de til stadighet gjennomfører tidskritiske oppdrag, har de lært seg å jobbe metodisk og tålmodig i både planleggingen og gjennomføringen oppdragene sine.

Saken fortsetter under annonsen

De har lært at det å jobbe i et sakte og jevnt tempo reduserer feil, noe som gjør at de løser oppdraget raskere.

Kort fortalt har de lært at ledere ikke skal forveksle «operasjonell hastighet» med «strategisk hastighet».

Dette betyr at ledere må definere klart og tydelig hva det å levere verdi betyr fra starten av prosjektet.

Vær takknemlig

Et annet råd fra Sluss er å takke din vei til tålmodighet. Takknemlighet har en sterk effekt på holdninger og atferd. Hvis du skriver ned alt du er takknemlig for, øker rausheten overfor andre og senker stressnivået ditt.

– Det er ikke så rart at takknemlighet kan smitte over på vår evne til å være tålmodige. Forskning innenfor eksperimentell psykologi har funnet ut at folk som føler seg mer takknemlige, er mer tålmodige, skriver professoren.  

Det kan være vanskelig å føle seg takknemlig midt i en krise. Hvis du derimot er flink til å skrive ned hva du er takknemlig for og være ekstra oppmerksom på andres fremgang, kan du kanskje finne skjulte ting å være takknemlig over.

Saken fortsetter under annonsen

Hvis du vet at noe kommer til å sette tålmodigheten din på prøve, kan du ta deg tid til å reflektere over hva som er bra og hva du har lært eller har potensiale til å lære av krisen.

– Poenget er at effektiv lederatferd forbedres av å være tålmodig. Hvis du holder deg rolig i stressende situasjoner, vil du se at kreativiteten, produktiviteten og samarbeidsevnen øker, sier professoren.