Foto

Viktoriia Hnatiuk

Selvledelse

Skyldfølelse for alt du ikke får gjort?

Publisert: 31. mars 2020 kl 08.23
Oppdatert: 31. mars 2020 kl 08.38

Lest om selvledelse. Når du sitter der ved arbeidsdagens slutt, og ikke har fått gjort på langt nær alt det du hadde planlagt, kan skyldfølelsen dukke opp: Er det deg det er noe galt med?

Akkurat nå er riktignok arbeidssituasjonen spesiell på grunn av koronasituasjonen, men skyldfølelse kan melde seg også på helt vanlige hverdager.

Når du får skyldfølelse over alt du ikke har fått gjort, handler det imidlertid ofte om at du har hatt for høye forventninger til hva du faktisk kan klare. Dét mener i alle fall Heidi Grant, direktør i EY og forfatter av boken «No One Understands You and What to Do About It».

Grant er sitert i en artikkel på nettsidene til Harvard Business Review om skyldfølelse og to-do-lister.

I samme artikkel intervjues coach Whitney Johnson, som har skrevet «Disrupt Yourself».

Johnsons tre råd for å få bukt med skyldfølelsen er å justere de forventningene du har til deg selv, slanke oppgavelista og å være snillere mot seg selv de gangene du ikke klarer å fullføre alt du hadde på planen.

Saken fortsetter under annonsen

Lettere sagt enn gjort, og gitt at du faktisk gjør ditt beste – så må du kanskje likevel godta at du aldri får gjort alt. Og kanskje har du gjort mye, selv om oppgaver gjenstår.

Coachen Whitney Johnsons sier til Harvard Business Review at mange ikke får gjort det de hadde tenkt fordi de har brukt tid på å hjelpe andre. Hun anbefaler at du ved slutten av dagen bytter ut spørsmålet «Hva fikk jeg gjort i dag?» med «Hvordan har jeg bidratt i dag?». Det gir et litt annet perspektiv på ting.

Men kampen mot lange oppgavelister handler ikke bare om psykologi, ifølge ekspertene. Det handler også om at lista over oppgaver kan være for lang, og her kommer de vante rådene om å kutte ned på antallet oppgaver. Pluss å prioritere.

Ett tips er å finne ut hva det er som kjennetegner de oppgavene du ofte skyver på. Kanskje må du sette av eksplisitt tid i kalenderen til oppgaver som dette – nettopp fordi du vet at dette ikke er ting du gjør spontant?

I tillegg til å justere egne forventninger og tøyle oppgavelista, må forventninger avstemmes med omverdenen. Johnsons råd er å ikke love for mye, og ikke ha ambisjoner om å skulle gjøre alle til lags.

Når du selv trekker noen grenser og er klar på hva du kan gjøre og ikke gjøre, kommer det færre henvendelser, og Heidi Grants erfaring er at de fleste også opplever at både kollegaene og resten av omgivelsene er forståelsesfulle folk som aksepterer dette. Og da trigger det heller ikke skyldfølelsen i like stor grad.

Saken fortsetter under annonsen