Foto
Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Posten skal frem – uten utslipp

Publisert: 22. januar 2020 kl 09.46
Oppdatert: 22. januar 2020 kl 14.10

Elektrifiseringen av kjøretøyene i Posten har vist seg også å være lønnsom. I dag ruller 1200 ulike elektriske biler, mopeder, sykler og vogner på veiene med post. Men ambisjonen stopper ikke der: Om fem år skal samtlige kjøretøy være elektriske, og byggene skal forbruke fornybar energi og være utslippsfrie, forteller Hege Sagplass, fagansvarlig for miljø i Posten Norge og Bring. Hun har jobbet i Posten siden 1988, og med miljø siden 2008.

– Vi har kuttet 240.000 tonn CO2  siden 2008. Det utgjør 40 prosent. Vi har overoppfylt miljøkravene to ganger, forteller hun.

Lønnsomt

Når man har tatt de første skrittene, og har fått etablert et marked, ser man at utviklingen går raskt, beretter Sagplass. For Postens del handlet det først om å få byttet ut de små varebilene. Løsningen var lastesykler.

– Vi byttet ut bilene med lastesykler. Én lastesykkel kunne faktisk erstatte en bil. Oslo har svært regulerte kjøremønstre. I mange av gatene kan man bare sykle rundt hjørnet og få levert, mens man må ta lange omveier med bil. De samme fordelene oppnådde vi med mopedene våre i brevdistribusjonen. Budene kommer nærmere postkassestativene, og driftskostnadene blir lavere, utdyper hun.

Per i dag er 22 fossile store varebiler erstattet med 17 elbiler, 2 mopeder og 2 lastesykler.

– Det har hatt en klar effekt på bunnlinjen, hevder Sagplass.

Saken fortsetter under annonsen

«Elskede by»

I Oslo gikk Bring, gjenvinningsselskapet Ragn-Sells og KLP Eiendom nye veier for distribusjon og innsamling av gods, avfall og materialer i sentrum. Prosjektet, som kalles «Elskede by» går ut på at miljøvennlige kjøretøy frakter pakker og gods til kunder i sentrum, og tar med seg avfall ut igjen.

Opplegget er allerede prøvd ut med suksess i Stockholm, også der med Bring som en av hovedaktørene. Resultatet er færre biler i sentrum, og dermed også mindre utslipp og støy. I Sverige har prosjektet fått flere nominasjoner og priser i kategorien miljø og bærekraft, og er også utvidet til Malmö. I forrige måned startet det også opp i Trondheim.

Foto
Fagansvarlig for miljø i Posten Norge, Hege Sagplass, forteller om god effekt på bunnlinjen av Postens miljøsatsing. Foto: Bård Andersson.

– Vi så på erfaringene fra Stockholm, og startet opp i april 2019 i Oslo. Effekten kom etterhvert. Vi hadde et langsiktig mål om å redusere utslippene med 70 prosent, og er allerede oppe i 50 prosent. Det går raskere enn forventet. I dag er vi helt utslippsfrie innenfor Ring 1 i Oslo, sier Sagplass.

49 byer får i dag brev på den utslippsfrie måten. I løpet av 2020 blir det klart hvilke byer som også får utslippsfri pakkedistribusjon. Det jobbes med å teste elektriske lastebiler, for å finne hvilke som er mest effektive.

Utfordringene

Saken fortsetter under annonsen

Men verstingene gjenstår: koden med å få kjøretøyene innen tungtransport konkurransedyktige i miljøsatsingen er ennå ikke helt knekket. Sagplass peker også på at rammebetingelser må på plass, som for eksempel bompengefritak for biler på biodrivstoff. I tillegg bør flere incentivordninger på bordet.

– Vi har lang erfaring med å teste og ta i bruk ny teknologi, men uten gode rammebetingelser og incentiver blir kostnadene for høye, og dermed blir det bare test- og pilotprosjekter, forklarer hun.

Sagplass forteller at miljøutfordringene ikke er noe som vil gå over, og hun merker at Postens kunder stiller stadig strengere miljøkrav. Den som er best til å omstille seg nå, er også den som vil lykkes best i fremtiden.

– Oslo er for eksempel den mest ambisiøse miljøhovedstaden i verden. Da må vi levere og henge med i utviklingen. Byen har en god miljøambisjon, og er med på å drive utviklingen. Vi merker at man begynner å innse at det må tilrettelegges for tungtransport, og at det lyttes til næringslivet. Jeg er glad for at byen stiller høye krav, og at de andre norske og nordiske byene kommer etter. Før var det bare penger som var viktig, mens nå stilles det konkrete miljømål ved forhandlingsbordet. Jeg er teknologioptimist. Når tiåret går fremover vil det komme krav om at teknologien utvikler seg raskt nok til at vi oppfyller miljøkravene, avslutter hun.

Slik lykkes du med miljø-lederskap
søn 20.02.2022 23:47

Engasjert toppledelse:

  • Setter miljø og bærekraft på agendaen, og som innser viktigheten av dette

Gode og engasjerte ledere: 

  • Som ønsker å tenke nytt og innovativt

Miljøambisjon:

  • En miljøambisjon som er ambisiøs nok, og som alle kjenner til og jobber mot

Handlingsplaner:

  • Med tilhørende KPI-er, som driver miljøarbeidet fremover

Klimaregnskap:

  • Som måler det faktiske resultatet

God samhandling: 

  • Mellom linjen og fagstaber

Teknologi:

  • Villighet til å teste og ta i bruk ny teknologi

Kilde: Posten Norge / Hege Sagplass