Om å lede en teknologibedrift som vil ut i verden
Å lede en gjeng med teknologer i et selskap som vil ut, opp og fram i den store verden, kan være krevende. Øyvind Isaksen vet hva han snakker om, etter å ha ledet teknologibedrifter i mange år. Han har heldigvis teknologiutdanning selv, så det hjelper kanskje, påpeker han.
– Du må være interessert og kunne føre en dialog som de ansatte opplever som meningsfull.
– Slik sett hjelper min bakgrunn, selv om jeg nok ikke lenger er i nærheten av deres faglige nivå. Men jeg forstår risiko og ser når vi må endre og ta strategiske prioriteringer.
Og det er kanskje noe av kjernen i den suksessen Isaksen ser ut til å oppleve med poLight.
– Jeg prøver å skjønne både teknologiske og kommersielle problemstillinger, og blir et bindeledd mellom produksjonen og utvikling, og marked og kunder.
«Must-møter»
– Hva slags lederegenskaper trengs i et teknologisk miljø med globalt utsyn?
– Som leder legger jeg stor vekt på åpenhet. Vil har laget et miljø der vi hjelper hverandre, og det krever stor åpenhet.
For å skape denne åpenheten og dynamikken, har Øyvind Isaksen innført obligatoriske «must-møter» – der alle mellomledere har minst kvartalsvise samtaler med sine ansatte og der begge parter snakker «konstruktivt om good and bad».
Du kan si at vi med dette har operasjonalisert medarbeidersamtalen og gjort den mer konkret
– Must-møter?
– «Mutual Feedback and Special Topic». – Dette krever jeg av alle. Det er et utrolig viktig verktøy.
– Hva med maktforholdet mellom leder og ansatt i et slikt møte?
– Det er en viktig observasjon. Du må vise at du er åpen for innspill, understreker Isaksen.
– Men jo lenger ned i organisasjonen du kommer, jo vanskeligere er det. – Da er jo folk bare happy for å ha fått jobb ... Så mange holder eventuell kritikk inne. Derfor er det viktig å vise at det er lov å snakke åpent. Dette er et verktøy som modnes over tid.
Disse møtene er en kjepphest for Isaksen, og ikke bare en modell han har plukket med seg fra en bok.
– Et av de største ledelsesproblemene vi har, og det gjelder ikke bare i Norge, er at folk ikke tør å snakke om de litt vonde og ubehagelige tingene. – Dette må tas opp løpende, i et konstruktivt format og ikke bare bli snakket om i korridorene med alle andre enn den det gjelder.
– Det ligner en medarbeidersamtale?
– Det er mye mer konkret. Du kan si at vi med dette har operasjonalisert medarbeidersamtalen og gjort den mer konkret og dynamisk.
I poLight har de ikke formalisert disse must-samtalene med underskrifter og lagring. Det kan virke hemmende på åpenheten, tror Isaksen.
– Åpenhet, synlighet, dialog. Mange ledere trekker nok frem dette, men ikke alle tar tak i de vonde tingene. Da er det plutselig lett å ha det travelt som leder. Det er et sykdomstegn, sier Øyvind Isaksen.
Still folk spørsmål
– Andre tips for å lede teknologer?
– Det er det viktig å se folk. Særlig når de gjør det bra. Men det gjelder vel i alle bransjer. – Du må skryte ... Og være interessert. Spørre hva folka på labben gjør. Da lærer du også noe som sjef selv, samtidig som du skaper motivasjon.
I tillegg har Øyvind Isaksen formalisert møter med alle ansatte én gang i året.
– Jeg spør åssen det går og om de har innspill til forbedringer. Og så spør jeg gjerne om must-møtene funker, så da finner en jo fort ut om de holdes ...
Og gjett hva Isaksen gjør hvis en ansatt sier at hen ikke har hatt noe must-møte i det siste? Da går han rett til sjefen deres. Must-møter er et must.
Stilling: Administrerende direktør i poLight.
Karriere: Har hatt flere lederstillinger i ulike teknologiselskap, blant annet adm. dir i Roxar Flow Measurement AS, Nera Networks og Q-free ASA.
Utdanning: Doktorgrad innen anvendt fysikk fra Universitetet i Bergen (1989).
Sivil: Født og oppvokst i Haugesund. Bor i Bergen. Der har han studert og der har han jobbet store deler av livet. Og der er familien hans: Kona Kristin og datteren, mens to voksne gutter bor i Oslo. Han pendler til poLight i Horten 3-4 dags i uka. «Så er jeg jo vanligvis ekstremt mye på reise i markedet».
Fritid: Øyvind Isaksen er båtmann og en ivrig fisker. Han koser seg mye om bord i sin Princess 50 – det er liksom «hytta».