Undersøkelser i DNB viser at mange av de ansatte trives godt med å jobbe hjemme og ønsker seg mer en kombinasjon av kontor- og hjemmejobbing fremover også, forteller divisjonsdirektør for People (HR) i DNB, Brita Alsos. Her DNB-kontoret i Stavanger.

Foto

DNB-kontor: REUTERS Ints Kalnins, portrett: DNB

DNB

Nølende skritt tilbake til kontoret

Publisert: 4. juni 2020 kl 12.46
Oppdatert: 5. juni 2020 kl 10.32

DNB har om lag 8000 ansatte i Norge. Da Norge stengte ned i mars, ble fire av fem sendt på hjemmekontor. Nå er tiden kommet for en gradvis åpning av kontorene igjen, forteller divisjonsdirektør for People (HR) i DNB, Brita Alsos.

Veien tilbake til kontoret

Dagens Perspektiv setter søkelys på åpningen av norske arbeidsplasser etter koronakrisen. Hvem tas først tilbake, hvordan redusere smitte på kontoret og hva betyr pandemien for utformingen av norske kontorlokaler på sikt?

En tredjedel er tilbake

Selv jobber HR-sjefen fortsatt hjemmefra, og har ikke vært på kontoret siden mars. Men hun anslår at om lag en tredjedel av de ansatte nå er tilbake på kontoret.

– Det er fortsatt unntakstilstand hos oss. De fleste jobber hjemmefra. Men nå er vi i gang med en gradvis tilbakerulling til kontoret, sier hun.

Begrensningene i kollektivtrafikken og behovet for å holde ekstra avstand gjør at DNB foreløpig ikke lar alle ansatte vende tilbake til den normale arbeidsplassen sin.

Nå er vi i gang med en gradvis tilbakerulling til kontoret

Saken fortsetter under annonsen

Når DNB skal vurdere hvem som skal tilbake til kontoret først, er det flere faktorer som spiller inn. De ser etter ansatte som ikke trenger å bruke kollektivtrafikk og hvem som har stillinger som gjør at de har størst nytte av å være til stede fysisk.

I tillegg sjekker de hva de ansatte selv ønsker.

– Det er forskjellig hvordan det fungerer for folk å jobbe hjemmefra. Derfor har vi en dialog med de ansatte og et element av frivillighet i det, sier Alsos.

Vil bli på hjemmekontor

Etter en lang periode med hjemmekontor som hovedløsning fungerer det ifølge HR-sjefen veldig godt for de fleste. Faktisk så godt at ikke alle foretrekker å komme tilbake på kontoret så raskt de kan.

– Mange trives nå med å jobbe hjemme, så det er ikke alle som er tilbake, selv om de har hatt muligheten. Så lenge mange andre fortsatt jobber hjemmefra, er ikke den ekstra verdien av å være til stede på kontoret så stor ennå, beskriver hun.

Mange trives nå med å jobbe hjemme, så det er ikke alle som er tilbake, selv om de har hatt muligheten

Saken fortsetter under annonsen

Kontoret er ikke det samme

De som vender tilbake til kontoret møter ikke helt samme arbeidsplassen som de forlot i mars. I DNB er det stort sett kontorlandskap og «free seating» som gjelder, men i disse dager er ikke alle plassene i bruk.

– Vi sørger for å holde god avstand. Nå bruker vi bare annen hver plass i kontorlandskapet, og det er skilt om hvor mange som kan være i heisen samtidig, beskriver hun.

DNB holder seg til regelen om to meter avstand i kontorlandskapet, for å unngå at noen må i karantene hvis en kollega blir smittet av covid-19. De fleste møter er digitale, og hvis noen skal møtes fysisk, fyller de møterommene maksimalt halvfulle.

Før de ansatte får komme tilbake på jobb må de bekrefte at de har lest smittevern-veilederen som er utarbeidet.

– Det skal være trygt å komme tilbake, slår Alsos fast.

Kan redusere reising

Saken fortsetter under annonsen

Hun tror det kan ta tid før alle de ansatte kan ønskes velkommen tilbake på kontoret. Men hun er ikke veldig bekymret for det. De er allerede i full drift. Og er det noe de har lært under koronakrisen, så er det at arbeidet kan gjøres på andre måter enn de har vært vant til tidligere.

Det skal være trygt å komme tilbake

–  Vi har hatt en bratt læringskurve, tatt i bruk digitale verktøy og lært å jobbe sammen på nye måter. Nå er det viktigste å ta med oss videre det vi har lært, sier hun.

Både ledere og ansatte har fått opp øynene for at det er fullt mulig å lede på avstand, og at man kan samarbeide godt uavhengig av geografisk avstand og fysisk tilstedeværelse. Det håper hun de tar med seg videre.

– Vi ser muligheten for å redusere reisevirksomhet og fysiske møter, og samhandle mer digitalt, både internt og med kunder, forteller hun.

Vi ser muligheten for å redusere reisevirksomhet og fysiske møter

– En kulturendring

Saken fortsetter under annonsen

Interne undersøkelser de har gjort viser også at mange av de ansatte trives godt med å jobbe hjemme og ønsker seg mer fleksibilitet og en kombinasjon av kontor- og hjemmejobbing fremover. En formalisering av dette er også noe HR-sjefen tenker de bør se på.

– Jeg opplever at det har vært en kulturendring. Tidligere jobbet man bare hjemme hvis man ikke hadde møter i kalenderen, sier hun. Sånn trenger det ikke være lenger, ifølge HR-sjefen:

Tidligere jobbet man bare hjemme hvis man ikke hadde møter i kalenderen

– Nå er terskelen for å bli med på et møte digitalt mye lavere. Da kan man heller se mer fleksibelt på hvilke oppgaver man skal løse, hvem skal samarbeide med og hvor og hvordan det gjøres best.