Når resultater slår karisma
Ny fornybarsatsing og mektigste kvinne i norsk næringsliv, ja, denne uken har vært god for Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim.
Først kunne hun meddele at Hydro og Lyse har gått sammen og etablert et nytt energiselskap, Lyse Kraft.
Kraftverkene som blir fusjonert, ligger på Sør-Vestlandet, og Hydro blir med dette en stor operatør av fornybar kraft med ansvar for totalt 33 vannkraftverk i Norge. Hydro skal eie 25,6 prosent og Lyse 74,4 prosent av aksjene i Lyse Kraft. Like viktig for Hydro er det nok at avtalen innebærer at kraft fra det nye selskapet vil kunne benyttes til Hydros aluminiumsproduksjon i Norge. Nyheten om det nye kraftselskapet ble vel mottatt, og skapte til og med glede langt inn i Senterpartiet.
Den andre fjæra i hatten for Aasheim denne uken, er at hun nok en gang er å finne på listen over «Norges 100 mektigste kvinner» som bladet Kapital setter opp hvert år.
I år havner hun helt oppe på en 10. plass. Med det er hun den første på listen som ikke er politiker eller jobber i offentlig forvaltning. Av ikke-politikere er det kun Folkehelseinstituttets Camilla Stoltenberg som sniker seg foran Aasheim.
Da Hilde Merete Aasheim ble presentert som arvtaker etter Richard Brandzægs som konsernsjef i Hydro i 2019, applauderte de aller fleste. Politikerne i regjeringsapparatet kunne puste lettet ut. Endelig rykket en kvinne til topps blant lokomotivene i norsk næringsliv.
Og det var vitterlig et historisk sus over Aasheims inntreden på toppen i Norsk Hydro - selskapet som kalte sjefen generaldirektør helt fram til 2006, året etter Aasheim selv startet i Hydro.
Ikke bare ble hun første kvinnelige toppleder i Hydros 114 år lange historie. Hun ble også første kvinne som regjerer et av de ti største selskapene på Oslo Børs.
Politikerne i regjeringsapparatet kunne puste lettet ut. Endelig rykket en kvinne til topps blant lokomotivene i norsk næringsliv
Enkelte i finansbransjen antydet imidlertid at Aasheim «ikke utmerker seg som veldig karismatisk». Uttalelsen skapte sterke reaksjoner. Mannen hun overtok for, Svein Richard Brandtzæg, var heller ikke noe utpreget sjarmtroll - uten at det ble brukt mot ham.
Hilde Merete Aasheim har mer enn 30 års erfaring fra norsk og internasjonal industrivirksomhet, blant annet fra Elkem og Statoil. Hun begynte i Hydro i 2005, som konserndirektør med ansvar for området ledelse og kultur. Da hun overtok som toppsjef, kom hun fra stillingen som konserndirektør for Hydros forretningsområde Primæraluminium.
Aasheim er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen og er også statsautorisert revisor.
Da Aasheim startet i sin nye jobb i mai 2019, sa hun at den viktigste jobben var å løse utfordringene ved aluminiums-raffineriet Alunorte i Brasil. Etter en flom i februar 2018, ble raffineriet stengt, Hydro fikk trøbbel med brasilianske myndigheter og tapte milliarder av kroner. Det tok bare et par uker etter at hun ble sjef, før «problemene» i Brasil var løst, og Hydro kunne starte opp produksjonen igjen. Ok, hun hadde litt flaks der, fordi en rettslig konflikt gikk i Hydros favør.
Men at Hilde Merete Aasheim har etablert seg som en resultatorientert og respektert nøringslivsleder har lite med flaks å gjøre. Som Kapital skriver i sin begrunnelse for listeplasseringen over mektige kvinner: «fremtiden ser noe lysere ut for Aasheim og Hydro».