– Militære ledere gir god lederporno
Det sier professor i ledelse ved Handelshøyskolen BI, Jan Ketil Arnulf. Men han har sansen for at Forsvaret setter sine egne standarder for hva som er god ledelse.
– Forsvaret burde ta eierskap til sitt eget håndverk og ikke la sivile dominere bruken av militære metaforer, mener Arnulf.
Han har ikke lest general Eirik Kristoffersens kommende bok, men svarer på et spørsmål fra Dagens Perspektiv om hva det kommer av at Forsvaret og «det militære» til stadighet blir brukt som referanse på god (og noen ganger dårlig) ledelse. Hva er det som gjør at militær ledelse blir en slags fellesnevner for alle typer ledelse, spør vi.
– Det er fordi du kan bruke en dramatisk historie og putte enkeltpersoner inn i den, svarer Arnulf.
Skaper sin egen historie
– Det går vanligvis ikke med en sivil leder. Det er bare de helt store gründerne som kan puttes inn i historiene på samme måte som militære ledere. For eksempel Steve Jobs, Elon Musk og kanskje vår egen Bjørn Kjos. Men ledere for «vanlige», store virksomheter kan ikke brukes på samme måte. Jan Fredrik Baksaas var en av de mest kjente norske lederne internasjonalt. Men jeg har hørt veldig få gode «Baksaas-historier».
– Militært lederskap har alltid vært der. Cæsar, Napoleon. McArthur. Fortellingene om dem er knyttet til historien. Og de fortellingene tar ikke alltid hensyn til den faktiske historien, fortsetter Arnulf.
– Karl XII har for eksempel en svært tvilsom rekord. Han er den militære lederen som har mistet flest soldater i løpet av én time. Flere enn under D-dagen i 1944. – Det illustrerer hvordan historien løsrives fra konteksten. Karl var kanskje ikke den fantastiske «krigerkongen» han beskrives som. Dette er problematisk, når Forsvaret til stadighet brukes som eksempler på god ledelse, mener Arnulf.
Forsvaret burde ta eierskap til sitt eget håndverk og ikke la sivile dominere bruken av militære metaforer
Ledelse som konsulent-begrep
– Problemet med ordet «ledelse» er at det er alt for generelt. En bibliotekleder, en bilverkstedleder, en fondsforvaltningsleder og en direktorat-direktør har ikke noe til felles.
– Og det er absolutt ingen ting i sivil ledelse som minner om en kaptein i skarp strid. Heldigvis.
– Men kan «sivile ledere» lære noe av de militære? Eller er det bare hype?
– Ja, alle kan lære av hverandre. Men Forsvaret må ta eierskap til at de har et fagfelt som er seriøst og proft og knytta til erfaringer ingen andre har. Men det gjør det ikke til generelle fakta om ledelse.
Og det er absolutt ingen ting i sivil ledelse som minner om en kaptein i skarp strid. Heldigvis
Jan Ketil Arnulf mener «konsulentene» har fått alt for stor definisjonsmakt over hva «ledelse» er og handler om. Han mener å se at denne tendensen er i ferd må å få innpass også i Forsvaret.
– Den nye forsvarssjefen har muligheten til å sette militær ledelse på dagsorden igjen.
Forsvaret må ikke gi fra seg sin egen lederutvikling til konsultutselskapene. Den sivile definisjonsmakten på ledelse eies nå av McKinsey og Boston Consulting og andre.
– Forsvaret må unngå at 27-åringer fra Boston-ett eller annet skal definere hva som er et godt forsvar. Det er påfallende å se hvordan Forsvaret de siste åra har klart å sette bort definisjonen av seg selv, sier ledelsesprofessoren fra BI.