– Det kan være ekstra krevende å balansere mellom jobb og hjem når arbeidet foregår hjemme, sier forsker Wendy Nilsen ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet.

Foto

Illustrasjonsbilde: iStock, portrettbilde AFI/OsloMet

Mer hjemmekontor kan gå utover familien

Publisert: 3. august 2020 kl 14.14
Oppdatert: 3. august 2020 kl 14.42

Helsedirektoratet anbefaler at de som har mulighet fortsatt benytter seg av hjemmekontor utover høsten. Plassen på kollektivtransporten må prioriteres til personer som ikke kan jobbe hjemmefra.

Mer hjemmekontor kan føre til at konflikter mellom familie og jobb tilspisser seg.

– Det kan være ekstra krevende å balansere mellom jobb og hjem når arbeidet foregår hjemme, sier seniorforsker Wendy Nilsen ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet.

1 av 3 møtte lite forståelse

En undersøkelse OsloMet gjorde blant 1000 personer under koronakrisen i mars i år, som ikke tidligere er publisert, viste at:

  • Nesten halvparten (45 prosent) opplevde at kravene på jobb går utover familielivet.

  • Fire av ti ansatte som arbeider hjemme sier de opplevde at familiens krav går utover jobben.

  • En av tre ansatte sier de møtte for lite forståelse hos arbeidsgiver når familie og omsorgsoppgaver krevde sitt.

Nilsen leder det fireårige forskningsprosjektet Flex-IT, som undersøker hvordan teknologiske løsninger, som smarttelefoner og muligheten til å logge seg på jobben med pc hjemmefra, bidrar til å utviske skillet mellom arbeid og familieliv.

Saken fortsetter under annonsen

Lett at det sklir ut

Muligheten til å jobbe hjemmefra kan ha mange fordeler for foreldre i tidsklemma, understreker hun.

– Det gir mer fleksibilitet. Du kan få hentet i barnehagen og spist middag med familien og så heller jobbe når barna er i seng. Det kan hjelpe til med å få hverdagen til å gå opp og redusere stress.

Hun advarer samtidig mot baksiden av medaljen.

– Det kan være lett at det sklir ut og at grensene mellom jobb og familieliv blir uklare, slik at du aldri får koplet jobben helt ut. Jobbing til langt på natt kan gå utover kvalitetstid med partneren din eller nattesøvnen, sier hun.

Forskning tyder også på at når hjemmekontor gir økt produktivitet, skyldes det ofte at folk jobber flere arbeidstimer hjemmefra enn når de er på kontoret.

Det kan være lett at det sklir ut og at grensene mellom jobb og familieliv blir uklare

Saken fortsetter under annonsen

Fra unntak til langvarig situasjon

– Koronakrisen og økt brukt av hjemmekontor kan ha forsterket utfordringene mange allerede har med å sjonglere arbeid og familieliv, sier Nilsen.

Hun understreker at pålagt hjemmekontor hver dag i en lang periode, slik mange har opplevd i koronatiden, er noe helt annet enn selvvalgt hjemmekontor et par dager i uka.

Blir perioden folk må jobbe hjemme på grunn av koronapandemien langvarig, frykter Nilsen at det kan gå utover familieliv og trivselen blant de ansatte.

– I en kort unntaksperiode kan vi tåle å være pålogget mye av tiden, jobbe av og på gjennom dagen og sjekke e-post fra senga. Men blir hjemmekontorsituasjonen mer varig bør vi være mer bevisste på hvordan vi håndterer det, sier hun.

Ledere må ta det på alvor

Dette er noe arbeidsgivere må ta på alvor og ikke bare overlate til den enkelte ansatte, ifølge forskeren.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er viktig at ledere snakker med de ansatte om grensene mellom hjem og privatliv, sier hun. Og utdyper:

– Arbeidsgivere bør gi signaler om hva som er forventet av medarbeiderne når det gjelder tilgjengelighet og responstid. De må ta hensyn til at folk har ulike preferanser og er i ulike livssituasjoner og hjelpe dem å finne måter å styre tiden sin på.

Det er viktig at ledere snakker med de ansatte om grensene mellom hjem og privatliv

Den enkelte bør også være bevisst på hvordan de best klarer å sjonglere jobb og familieliv på hjemmekontoret.

– Man må sette grenser for seg selv, når man skal jobbe og når man har fri. Og det er lurt å kommunisere tydelig både til kolleger og til familien hvordan du gjør det, anbefaler Nilsen.