Konsernsjef i Equinor, Eldar Sætre.

Foto

Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Equinor-sjefen vil ta ansvar for grønn omstilling

– Men vi kan ikke gjøre det alene

Publisert: 13. januar 2020 kl 14.53
Oppdatert: 13. januar 2020 kl 14.53

– Rogaland er usynlig i Oslo

Slik åpnet nasjonalbibliotekar og ekspert på spisse budskap Aslak Sira Myre det årlige Solamøtet for 2020.

Årets tema er «Rogaland griper mulighetene». Statsministeren, helseministeren og Equinorsjefen Eldar Sætre var alle på plass.

– Vi har et spesielt ansvar for å drive frem de endringene som må skje, sa Eldar Sætre som kunne vise til Equinors nye målsetninger om nær null klimautslipp fra produksjonen av olje- og gass på norsk sokkel innen 2050.

Han ønsket å bruke sin taletid til å se fremover. For Norge har et fantastisk utgangspunkt, ifølge oljesjefen.

– Det er omstillingsevnen, kulturen og menneskene som har fått oss hit, og det er det samme som skal gjøre oss enda sterkere fremover, sa han før han advarte mot at suksess ikke vil komme av seg selv.

– Vi må jobbe hardt og klokt. Vi må forstå markedene vi opererer i og våre omgivelser. Og når omgivelsene endrer seg, må vi endre oss med disse.

Saken fortsetter under annonsen

Blansegangen for oljenæringen består i å få til rask omstilling til lavere utslipp samtidig som man får pumpet opp så mye olje og gass som mulig.

– Fram til 2030 skal vi skape rundt 3000 milliarder kroner i inntekter for den norske stat. Vi skal bidra med betydelige verdier i mange tiår, påminnet Sætre.

Mandag ble det klart at Equinor skal lede en ny havvind-koalisjon sammen med danske Ørsted - et selskap som enkelte har foreslått at Equinor burde kjøpe opp.

Bakgrunnen er et høynivåpanel for bærekraftig havøkonomi hvor Erna Solberg er medlem som har påpekt at havbasert energi kan dekke nærmere ti prosent av de årlige reduksjonene i klimagassutslipp som kreves innen 2050, slik at de globale temperaturstigningene holdes under 1,5ºC i forhold til førindustrielle nivåer.

Den nye koalisjonen skal utarbeide en visjon for 2050, som skal fremheve tiltakene som industrien, finansinstitusjoner og myndigheter kan innføre for en bærekraftig opptrapping av havvindproduksjon.

De første resultatene skal kunngjøres på FNs havkonferansen i Lisboa i juni 2020.

Sætre ønsker at Equinor skal sitte i førersetet.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi skal videreutvikle havvind - både bunnfast og flytende. Hywind Tampen vil bidra vesentlig til det, sa han og la til at han var overbevist om at havvind blir viktig globalt og at det vil bidra til ny industri her hjemme.

Sætre pekte også på hvor viktig det blir å satse på ny teknologi som karbonfangst og lagring og hydrogenproduksjon.

– Lykkes vi med Northern light-prosjektet, så kan vi åpne nye dører. Vi kan også legge grunnlaget for produksjon av hydrogen som blir viktig innen maritim transport.

Sætre brukte også litt tid på å snakke om de mange forskjellige kulturene i selskapet og det norske arbeidslivet.

– Vi vil skape og bestemme vår egen fremtid - ikke la oss forme av andre eller begivenheter. Vi må styrke kulturen - ikke minst et verdibasert etisk fundament, sa han.

I likhet med så mange andre bedriftsledere snakket han også om hvor viktig det er med en mangfoldig arbeidsstokk.

– Vi må omfavne mangfold - i vid forstand. Det styrker vår konkurransekraft.

Saken fortsetter under annonsen

Avslutningsvis trakk han paralleller mellom den lille fiskeribygden på Sunnmøre hvor han selv vokste opp og det norske samfunnet ellers - verdiene er båret frem av havet og naturen.

– Norge har mange styrker som samfunn. Den viktigste er vår evne til å samarbeide. Vår evne til å bruke kompetanse og kreativitet gjør det mulig å utnytte for felleskapets beste. Mens andre land opplever stor polarisering, bygger vi videre på samspill. Det er grunnlaget for verdiskaping over hele landet. Vi skal ta ansvar. Men vi kan ikke gjøre alt selv. Vi må samarbeide. Det har vært en suksessoppskrift og blir det sikkert også i fremtiden, sa Sætre.