Hvordan man har det på jobben påvirker hvordan man har det i livet, og motsatt, sier psykolog og lykkeforsker Hallgeir Sjåstad ved NHH.

Foto

iStock

Leksikon om lykke og livskvalitet

Publisert: 30. oktober 2020 kl 13.43
Oppdatert: 30. oktober 2020 kl 14.31

Hallgeir Sjåstad er førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole, og underviser i psykologi, ledelse, atferdsøkonomi og lykkeforskning.

Dagens Perspektiv har bedt han besvare noen spørsmål om hva livskvalitet og lykke egentlig er, hva det påvirkes av og hva vi selv kan gjøre for å bli mer tilfredse.

Når jobben påvirker livet

Dagens Perspektiv ser nærmere på hva arbeidslivet har å si for livskvaliteten vår. 

– Hva er forskjellen på livskvalitet og lykke?

Det å ha positive og meningsfulle kontakter med andre mennesker har avgjørende betydning for hvor tilfredse vi er, sier psykolog og førsteamanuensis Hallgeir Sjåstad ved NHH.

Foto

NHH

– Livskvalitet er det brede, mest generelle begrepet man opererer med. Det består av lykke – et mål på balansen mellom positive og negative følelser over tid. I tillegg består det av livstilfredshet, som er et mål på hvor fornøyd man er med livet sitt totalt sett.

– Hva er det som påvirker om vi blir lykkelige?

Saken fortsetter under annonsen

– Den viktigste enkeltfaktoren kan vi ikke gjøre noe med: hvilke gener vi har arvet fra mor og far. Tvillingstudier tyder på at om lag halvparten av variasjonen i lykke og livskvalitet kan forklares av genetisk arv. Det finnes altså rimelig stabile forskjeller mellom mennesker i hvor lyst de ser på tilværelsen.

– Hva med det vi kan gjøre noe med? Hvilke faktorer påvirker hvor fornøyde vi er med livet?

– Det er spesielt tre ting som skiller seg ut. Sosiale relasjoner er det aller viktigste. Det å ha positive og meningsfulle kontakter med andre mennesker er avgjørende. Men i tillegg har folk behov for autonomi, det å kunne drives av egne valg og prioriteringer, og kompetanse, det å være god på noe, mestre og være i utvikling. Disse tre faktorene bidrar sterkt til livskvaliteten vår.

– I tillegg ser vi at fysisk helse også har mye å si. Spesielt det å sikre seg nok og regelmessig søvn og jevnlig fysisk aktivitet.

Det å miste jobben er en av de negative enkelthendelsene som har størst og mest langvarig effekt på livskvaliteten til folk

– Hva kan ødelegge livskvaliteten vår?

– Negativ utvikling innen alle de tre kjernebehovene kan slå dårlig ut: tap av sosial tilhørighet, autonomi eller kompetanse. Kanskje derfor viser det seg at det å miste jobben og plutselig befinne seg utenfor arbeidslivet, er en av de negative enkelthendelsene som har størst og mest langvarig effekt på livskvaliteten til folk. Da står man i fare for å miste både inntekt, positiv identitet som en kompetent person, og sosial tilhørighet på en gang.

Saken fortsetter under annonsen

– Hva betyr penger for livskvalitet?

– Høy inntekt er generelt forbundet med høy livskvalitet. Men det viser seg at denne effekten er størst når man går fra lav til middels inntekt. Satt på spissen kan man si at det viktigste for lykke og livskvalitet ikke er å være rik, men det er å ikke være fattig.

– Hva betyr jobben vår for hvor lykkelige vi er?

– Jobben vår kan ha stor betydning for lykkefølelsen. Studier som følger folk over lengre tid tyder på at det finnes en gjensidig årsakssammenheng mellom hvordan man har det på jobben og hvordan man har det i livet. Har man det bra utenfor jobb, har det en tendens til å smitte over på hvordan man har det på jobb, og motsatt.

– Hva kan ledere gjøre for å skape et arbeidsliv som bidrar positivt til de ansattes lykke?

– Gi tillit og autonomi så ofte du kan, bruk kontroll og incentiver kun når du må. Begge deler har sin plass, men jeg tror en del ledere kan ha lett for å glemme at det å gi kompetente ansatte den tilliten de trenger i seg selv kan bidra til høyere trivsel og bedre prestasjoner.

– Hva kan man selv bidra med?

Saken fortsetter under annonsen

– Noe av det viktigste man kan gjøre er å oppsøke en type jobb og karriere hvor det er godt samsvar mellom arbeidsplassens kultur og arbeidsoppgaver og den man er som person. Både hvilket ambisjonsnivå man har, hva man er god på, og hva man liker å holde på med fra dag til dag. Når man først har begynt å jobbe et sted er nok det viktigste å ha noen å samarbeide godt med og støtte seg på. Aller helst skal det jo være gøy å gå på jobb!