Det at ledere blir kontaktet på fritiden og må foreta seg noe samme dag kan henge sammen med at de har ledende eller særlig uavhengige stillinger.

Foto

iStock.

Ledere blir hyppigst kontaktet av arbeidsgiver på fritiden

Publisert: 29. april 2020 kl 09.06
Oppdatert: 29. april 2020 kl 09.06

Personer i lederyrker blir oftest kontaktet av jobben på fritiden.

Hele 62 prosent bekrefter at de har blitt kontaktet tre ganger eller mer i løpet av de siste to månedene, mens gjennomsnittet for alle ansatte er 32 prosent, viser tall fra Arbeidskraftundersøkelsen.

Det at ledere blir kontaktet på fritiden og må foreta seg noe samme dag kan henge sammen med at de har ledende eller særlig uavhengige stillinger.

Dette innebærer at de ikke trenger å forholde seg til regler i arbeidsmiljøloven om maksgrense på arbeid i løpet av et døgn eller et år.

Yrkene som kontaktes sjeldnest

De med kontoryrker opplever sjeldnest å bli kontaktet på fritiden angående jobben.

Saken fortsetter under annonsen

Hvis man ser på næring, er det de som jobber innenfor informasjon og kommunikasjon som oftest blir kontaktet på fritiden, mens de som jobber innenfor forretningsmessig tjenesteyting sjeldnest blir kontaktet.

Tallene viser at menn oftere enn kvinner blir kontaktet på fritiden. 35 prosent av mennene sier de er blitt kontaktet tre ganger eller mer, mot 28 prosent av kvinnene.

Det er i aldersgruppen 30-54 år at flest menn blir kontaktet på fritiden.

De med universitets- og høyskoleutdanning må oftere foreta seg noe samme dag enn de uten høyere utdanning.

Rundt 8 prosent flere av de med høyere utdanning enn de uten sier de må foreta seg noe samme dag dersom arbeidsgiveren kontakter dem på fritiden.

Mindre tidspress for deltidsansatte

Saken fortsetter under annonsen

Blant de som jobber heltid, svarer 75 prosent at de ofte eller av og til opplever tidspress, mot 60 prosent av de som jobber deltid.

17 prosent av heltidsansatte sier at de aldri opplever tidspress på jobben, tilsvarende tall for deltidsansatte er 34 prosent.

Det er relativt likt mellom menn og kvinner i andelen som aldri må arbeide under tidspress. Det er en større andel blant menn som svarer at de alltid må arbeide under tidspress.

En høyere andel kvinner svarer at de ofte må arbeide under tidspress, mens det igjen er en høyere andel menn som svarer at de av og til må arbeide under tidspress.

Unge menn under tidspress

Menn i alderen 30-39 år har den største andelen som oppgir at de alltid må arbeide under tidspress, andelen er 10 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Blant kvinner er andelen som alltid opplever tidspress størst for aldersgruppen 40-54 år: 8 prosent.

Utdanning har også korrelasjon med om en må jobbe under tidspress. Blant dem med høyere utdanning sier 15 prosent at de aldri må arbeide under tidspress.

Tilsvarende prosentandel er 24 prosent for dem med utdanning opp til videregående skolenivå mens 33 prosent av dem med grunnskolenivå svarer det samme.