Professor i statsvitenskap, Bernt Aardal, peker på at krisen traff regjeringen på et tidspunkt der de hadde betydelige vanskeligheter.

Foto

Terje Bendiksby, NTB scanpix

Kan gi et løft for Erna og Høyre

Publisert: 19. mars 2020 kl 13.47
Oppdatert: 19. mars 2020 kl 14.57

Håndteringen av korona-krisen kan bli stående som en viktig del av Erna Solbergs ettermæle. Det kan også få politiske konsekvenser for henne og partiet Høyre.

Bernt Aardal, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, trekker linjene fra andre kriser Norge har stått i.

Lederutfordringen: Erna Solberg

Dagens Perspektiv har sett på hvordan Erna Solberg står fram som leder under korona-krisen, og intervjuet fagfolk fra ulike hold.

Kan vippe begge veier

– Dette kan definitivt få konsekvenser for stortingsvalget neste år, sier Aardal, men legger til:

– Det kan vippe begge veier. Dette er en krise ingen av oss har opplevd før, så det er vanskelig å si sikkert hva det vil bety for den politiske situasjonen i etterkant.

De krisene i nyere tid som det likevel er mest nærliggende å sammenligne med er ifølge Aardal finanskrisen i 2008 og terrorangrepet 22. juli 2011.

Saken fortsetter under annonsen

Dette kan definitivt få konsekvenser for stortingsvalget neste år

Da finanskrisen rammet Norge i 2008 var Arbeiderpartiet og daværende statsminister Jens Stoltenberg i en krevende situasjon med dårlige meningsmålinger. Undersøkelser viser at det store flertallet av velgerne mente regjeringen taklet krisen godt, og Aardal mener det var en viktig grunn til at den rødgrønne regjeringen ble gjenvalgt i 2009.

Håndteringen i kjølvannet av 22. juli 2011 fikk et annet utfall.

–  Selv om Stoltenberg framsto samlende og fikk mye skryt den første tiden, kom det etter hvert mye kritikk av regjeringens innsats. Og ved valget i 2013 tapte de rødgrønne regjeringsmakten, sier han.

Kan gi Høyre et oppsving

Om Erna Solberg vil komme styrket ut av korona-krisen er for tidlig å si, mener Aardal. Det avhenger av om regjeringen viser gjennomføringsevne og om tiltakene virker.

–  Utfordringen med denne krisen er at man ikke vet hva som virker. Under finanskrisen i 2008 var det lettere å si at medisinen var en tiltakspakke som kunne få hjulene i gang igjen. Denne gangen er meningene mer delte om hva som skal til, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Det å være statsminister i krisetid kan gi Erna noen muligheter.

–  Det å demonstrere handlekraft, effektivitet, ro og tyngde blir lagt merke til. Det gir Erna Solberg en mulighet til å komme over hverdagskrangelen med de andre partiene og skinne litt ekstra. Det kan gi et oppsving for partiet Høyre foran stortingsvalget, sier han.

Vanskelig utgangspunkt

Han peker likevel på at krisen traff regjeringen på et tidspunkt der de hadde betydelige vanskeligheter allerede.

–  Det har vært mye uro i regjeringen, Frp har forlatt dem, det har vært store utskiftninger av statsråder og dårlige meningsmålinger for regjeringspartiene. Det gir et krevende utgangspunkt for å samle partiene om tiltak fremover, sier han.

Mens Stoltenberg hadde en flertallsregjering da han skulle håndtere finanskrisa, må Solberg forhandle med partiene på Stortinget for å flertall for sine tiltak.

–  Opposisjonen har allerede vært ute med en del kritikk for at Solberg var for usynlig og gjorde for lite i starten, og de krevde betydelige endringer for å støtte den økonomiske tiltakspakken. Frp har jo et behov for å markere seg nå, og det vil være et usikkerhetsmoment for Erna, sier han.  

Saken fortsetter under annonsen

Uroen i regjeringen gir et krevende utgangspunkt for å samle partiene på Stortinget om tiltak fremover

Må ikke dilte etter

Nå mener han det er viktig for Solberg å vise politisk lederskap og sørge for at regjeringen går foran på de sentrale punktene i tiltakene som nå settes inn.

–  Selv om hun må vise lydhørhet, må hun ikke bli sett på som en som dilter etter opposisjonen.

Han tror det er lurt av Solberg å forsøke å skape bredest mulig oppslutning om tiltakene på Stortinget.

–  Vi har en konsensuskultur i Norge, og ikke minst i en krisesituasjon vil det være viktig for henne å vise at hun er en leder som klarer å samle støtte på tvers av de partipolitiske skillelinjene. 

Aardal peker på at opposisjonspartienes villighet til å stå sammen med regjeringen om tiltakene også kan endre seg, og at det politiske spillet under slike kriser ofte har et bestemt forløp.

Saken fortsetter under annonsen

–  I den første fasen gjelder bare én parole, å stå sammen. Da er det lettere å få enighet. Men etter hvert som dette trekker ut i tid kan ulike oppfatninger komme tydeligere fram og det kan bli vanskeligere å få tilslutning fra de andre.