– I 2020 trenger kunnskapsbedrifter tillitsbasert ledelse. Å gi ansvar og stole på de ansatte er kjempeviktig, sier Tove Selnes, som er direktør for People i Storebrand.

Foto

Lise Eide Risanger / Storebrand

Hjemmekontor stiller nye krav til ledere

Publisert: 1. oktober 2020 kl 14.34
Oppdatert: 1. oktober 2020 kl 16.01

Korona har endret måten vi jobber på. For deg som arbeidstaker betyr det mer frihet, men også mer ansvar.

For mange i Norge ble koronautbruddet i mars et brått møte med hjemmekontor og digitale møter. Men hva gjør fjernjobbing med oss, og hvordan vil arbeidslivet se ut når det er trygt å dra tilbake på jobb?

– I 2020 trenger kunnskapsbedrifter tillitsbasert ledelse. Å gi ansvar og stole på de ansatte er kjempeviktig, sa Tove Selnes, som er direktør for People i Storebrand i en melding.

Hun var en av deltakerne på ManpowerGroup Forum som ble holdt i starten av september.

Hjemmekontor betyr mindre detaljstyring av ansatte og mer frihet til å forme din egen arbeidshverdag. Men det betyr også at mer ansvar blir lagt på de ansatte.

– Økt tillit betyr også at medarbeidere må bli flinkere til selv å synliggjøre fremdrift i prosjektene. Man snakker ofte om ledelse, men de som jobber i selskapet må gå i seg selv og tenke over hva som er den andre siden av fleksibilitet, sa Sonja Horn i Entra.

Kommet for å bli

Saken fortsetter under annonsen

Den største endringen under korona har vært at folk har jobbet mer hjemmefra.

Ifølge en undersøkelse fra rådgivningsselskapet Mellomrom Arkitekturpsykologi hadde bare 8 prosent hatt hjemmekontor før korona, mens 97 prosent jobbet hjemmefra de første ukene og månedene etter at landet stengte ned.

– Det vil selvfølgelig avhenge av livssituasjon om det vil bli mer vanlig å jobbe hjemmefra etter pandemien, men undersøkelser tyder på det vil bli vanlig å jobbe hjemmefra én til to dager i uken, sa Solveig Horn, som er sjef for eiendomsselskapet Entra.

En annen trend som vil fortsette etter korona, ifølge forumdeltakeren, er digitale møter. Videochat-tjenester som Microsoft Teams har hatt en kjempevekst.

– I løpet av de første månedene fikk vi til en digitalisering som ellers ville tatt flere år. Alle jobber har blitt mer digitale, sa Kimberly Lein-Mathiesen, som er norgessjef i Microsoft.