Fortsatt lov å klemme på jobb
Etter stor oppmerksomhet om seksuell trakassering i kjølvannet av #metoo, har en forskergruppe ved NTNU undersøkt hva som blir oppfattet som overtramp på jobb.
Er det sånn at «ingenting er lov lenger»?
– Liten grunn til moralsk panikk
Forskerne konkluderte med at det var stor grad av enighet om hvor grensene gikk, og at kvinner og menn i hovedsak delte synet på dette. Det skriver tidsskriftet Gemini.
– Det finnes liten grunn til moralsk panikk. Menn og kvinner er stort sett enige om hva som er greit eller ikke, sier professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Institutt for psykologi ved NTNU til tidsskriftet Gemini.
Forskerne spurte rundt 500 personer med erfaringer fra arbeidslivet om hvordan de vurderte ulike situasjoner og handlinger.
Jobbflørt er ok
Noe oppfattet de aller fleste som helt uproblematisk. En gratulasjonsklem på arbeidsplassen syntes for eksempel de aller fleste var helt greit.
Flørting på jobb syntes også de fleste var innafor. De oppfattet ikke en enkel tilnærmelse som seksuell trakassering. Men vedkommende ikke ga seg når de fikk et nei, og fortsatte å presse på, oppfattet folk det som problematisk.
Blant ytterpunktene som de aller fleste syntes var langt over grensen, var å etterspørre seksuelle tjenester for å hjelpe noen.
De spurte i undersøkelsen var også opptatt av at sjefer må være ekstra forsiktige med hvordan de oppfører seg mot underordnede.
Menn vurderer ofte kvinners handlinger som mindre trakasserende enn menns handlinger
Menn tåler mer fra kvinner
Både kvinner og menn kan utøve seksuell trakassering. I undersøkelsen spurte de om hvordan folk opplevde seksuell trakassering fra kvinner og menn.
Mens kvinner reagerte ganske likt, uavhengig av hvilket kjønn den som utøvde trakasseringen hadde, var det annerledes med menn.
– Menn vurderer ofte kvinners handlinger som mindre trakasserende enn menns handlinger. Kvinner skjelner ikke mellom kjønnene på den måten, sier doktorgradsstipendiat Andrea Melanie Kessler til Gemini.
- Les mer: Synspunkt: Norske ledere må gjøre mer i arbeidet mot seksuell trakassering