Mangelvare blant dagens ledere

Evnen til å engasjere

Publisert: 2. januar 2020 kl 14.07
Oppdatert: 2. januar 2020 kl 14.11

De siste to årene det globale lederutviklingsselskapet FranklinCovey jobbet med spørsmålsstillingen «hva er den største og viktigste lederutfordringen i dag?»

– Svaret er at de mest effektive lederne i dagens arbeidsmarked er de som evner å engasjere andre til å følge dem, sier Tomas Arnesen, assosiert partner i FranklinCovey Norge.

Spurt ledere i hele verden

Foto

– De mest effektive lederne i dagens arbeidsmarked er de som evner å engasjere andre til å følge dem, sier Tomas Arnesen, assosiert partner i FranklinCovey Norge.

FranklinCovey er representert i mer enn 150 land, og jobber verden over med å hjelpe organisasjoner å skape «de atferdsendringer som kreves for å nå ønskede resultater», forteller Arnesen. Selskapet hjelper virksomheter med å utvikle en «den ultimate konkurransefordelen», som de kaller det selv «The Ultimate Competetive Advantage».

– Det vil si at vi jobber med å utvikle og bevare en sterk kultur. Da ledere i høy grad er skapere av kultur, er ledelse og lederutvikling et vesentlig element.

Det er mange selskaper der ute som jobber med ledere og ledelse. Det interessante med FranklinCovey er at de i løpet av de siste to årene har søkt etter svar på «hvor ledelse er på vei i dagens globale og hastig endrende verden».

Saken fortsetter under annonsen

–Vi har jobbet med lederutvikling på globalt plan i mer enn 25 år. Vi har mer enn 100.000 kundedialoger årlig. Og gjennom de siste godt to årene har FranklinCovey gjort sitt største researcharbeid noensinne. Vi har gjort egne studier og analysert annen forskning innen ledelse og arbeidsmarkedstrender. Vi har intervjuet eksperter og ledere, samt ledernes ledere med ett spørsmål for øyet: «hva er den viktigste lederutfordringen i dag?», forteller Tomas Arnesen.

Morgendagens lederskap

Dagens Perspektiv vil i ukene fremover se nærmere på hva som kreves av ledere i dagens turbulente verden der klimakrise og politisk ustabilitet truer. I morgen stiller tidligere toppdiplomat Kai Eide en nokså dyster diagnose da han konkluderer at «Vi står midt i en global, politisk tillitskrise». 

Tenke stort

Arnesen forteller at følgende tre lederegenskaper går igjen i de tilbakemeldingene toppledere har gitt:

  • Dagens ledere må evne å tenke STORT og foreta raske justeringer

  • Ledere må kunne utarbeide og levere på strategi

  • Ledere må coache sine medarbeidere og styrke prestasjonene

– Vi har i dag behov for ledere som ikke bare har kunnskap, men også en visjon, forklarer Arnesen.

– Verden er preget av massive endringer og vi trenger ledere som kan se hvor ballen er på vei og endre kurs raskt når behovet er der.

Saken fortsetter under annonsen

Når det gjelder punktet om strategi, handler det om evnen til å oversette strategien til meningsfullt arbeid, påpeker Arnesen, som forklarer det tredje punket, om coaching og prestasjoner, på følgende måte:

– Ledere må slutte med å bare fortelle, kommandere og kontrollere, og heller begynne med å coache sine medarbeidere. På den måten kan man frigjøre det latente potensialet hos den enkelte og også bygge lederpotensial i flere.  

Vi har i dag behov for ledere som ikke bare har kunnskap, men også en visjon

Mangelvare

Feedbacken FranklinCovey har fått peker også i retning av at de tre nevnte egenskapene er en mangelvare i dag hvor utviklingen skjer så fort. En generasjon av ledere på vei ut av arbeidsmarkedet og en helt ny, yngre og mindre erfaren generasjon kommer til. Samtidig øker kompleksiteten i arbeidslivet, med matriseorganisasjoner, virtuelle team og demografiske forskjeller, for å nevne noe.  

– Altså at det er et stort «gap» i behov kontra de faktiske lederegenskapene som er tilgjengelig, framhever Tomas Arnesen.

Når FranklinCovey har spurt lederne selv om å rangere de utfordringene de opplever å møte i sin lederrolle er følgende utfordringer de sju vanligste:

Saken fortsetter under annonsen
  1. Engasjere, motivere og beholde talent

  2. Lede flere generasjoner

  3. Lede forandringer

  4. Prioritering av coaching og mentoring

  5. Oversette strategi til handling

  6. Utvikle andre ledere

  7. Få jobben gjort

– Øverst på listen i vår studie kommer altså å engasjere, motivere og beholde talent. Så litt forenklet, kan man godt si at en «effektiv» leder i dag er en som engasjerer andre til å følge dem, sier Arnesen. Men for å kunne skape et arbeidsmiljø med engasjerte medarbeidere, trengs det både trygghet og tillit, framhever han.

– Det er i alle fall helt klart at ledelse og engasjement er uløselig forbundet.