Foto

Istockphoto / luza stuidos

Dette overrasket nye ledere mest

Publisert: 3. desember 2020 kl 08.30
Oppdatert: 3. desember 2021 kl 14.43

Det er ikke så ille å lede tidligere kollegaer som nye ledere frykter, viser en undersøkelse fra danske Djøf; en fagforening for jurister og økonomer.

Men på ett område «slår» lederjobben hardere enn forventet, skriver Djøfbladet:

De nye lederne hadde ikke forventet at det skulle være så vanskelig å opprettholde en balanse mellom arbeids- og privatlivet.

Det de nye lederne hadde fryktet mest på forhånd, var utfordringen med å lede og motivere personalet, samt å vinne og fastholde medarbeidernes tillit og å skulle lede tidligere kollegaer.

Strekker seg langt

Reno Månsson, sjefrådgiver i Center For Ledelse, kurser nye ledere i samarbeid med Djøf.

Han sier til Djøfbladet at han tror at en av grunnene til at det å vinne tillit og lede tidligere kollegaer ikke oppleves som så vanskelig som fryktet, er at de nye lederne legger mye tid og innsats i å få det til å fungere.

Saken fortsetter under annonsen

Nettopp fordi de har vært nervøse for hvordan det skulle gå.

Innsatsen kan imidlertid gå utover balansen mellom arbeids- og privatliv, påpeker Månsson.

Påvirker privatlivet

  • På forhånd fryktet 36 prosent av de spurte at det ville bli utfordrende å lede tidligere kollegaer (ved intern rekruttering). Men bare 10 prosent erfarte at det faktisk ble slik.

  • Nesten halvparten, 46 prosent, forventet at det ville ligge en utfordring i det å motivere og lede medarbeidere. Andelen som fikk bekreftet «frykten» var noe lavere: 41 prosent.

  • På forhånd trodde 32 prosent at det ville bli en utfordring å opprettholde balansen mellom arbeid og privatliv. Betydelig flere, 46 prosent, opplevde det faktisk ble en utfordring

I underkant av tusen ledere har deltatt i Djøfs undersøkelse.