Undersøkelsen viser at unge kvinner motiveres mest av tilbakemeldinger og bekreftelse. 35 prosent av kvinnene vektlegger dette høyest.

Foto

nd3000/iStock

Motivasjonsgap

Dette krever unge arbeidstakere av sine ledere

Publisert: 14. oktober 2020 kl 10.17
Oppdatert: 14. oktober 2020 kl 10.20

Mange norske virksomheter jobber aktivt for å øke kvinneandelen, både i ledende posisjoner og i tradisjonelt mannstunge bransjer.

Rekrutteringsselskapet Academic Work mener mange av dem har en lang vei å gå for å tiltrekke seg de beste kvinnelige talentene.

Den ferske YPAI-undersøkelsen, som kartlegger unges syn på norske arbeidsgivere, viser at unge kvinner, i motsetning til menn, vekter tilbakemelding og bekreftelse aller høyest.

Kvinner vil ha tilbakemeldinger

Academic Works årlige undersøkelse Young Professional Attraction Index (YPAI) kårer Norges mest attraktive arbeidsgivere og kartlegger unge arbeidstakeres syn på arbeidsgiverne og hvilke faktorer som er viktig for dem i arbeidslivet.

Undersøkelsen viser at unge kvinner motiveres mest av tilbakemeldinger og bekreftelse. 35 prosent av kvinnene vektlegger dette høyest.

Til sammenligning svarer kun 23 prosent av unge menn det samme. Blant menn er det lønn som gir størst motivasjon – 36 prosent av menn svarer dette, mot 27 prosent av kvinner.

Saken fortsetter under annonsen

 – At kvinner motiveres av andre faktorer enn menn er viktig kunnskap å ha for virksomheter som ønsker å tiltrekke seg – og beholde – dyktige, kvinnelige ansatte. Som leder er det ditt ansvar å tilrettelegge og følge opp ansatte på en måte som bidrar til at de yter sitt beste på jobb og føler seg sett, sier Mads Wildhagen i Academic Work

Hans tips er å legge opp til mer regelmessige avstemninger fremfor kun å ha en medarbeidersamtale en til to ganger i året,

Et godt arbeidsmiljø

Som rekrutteringsselskap opplever Academic Work at et stadig økende antall virksomheter spesifikt er ute etter kvinnelige kandidater, men kommunikasjonen er ofte ikke tilpasset denne målgruppen.

– Mange bransjer og selskaper som nå ønsker flere kvinnelige ansatte har lenge vært dominert av menn. Kommunikasjonsmåten bærer ofte preg av dette, ved at det er mer fokus på harde verdier som lønn og krav til arbeidstaker, og mindre om myke verdier som hva slags type arbeidsplass de faktisk kan tilby, sier Wildhagen.

Skal du tiltrekke deg unge kvinner, er det helt vesentlig at du klarer å kommunisere hvordan arbeidsmiljøet på jobben er.

Hele 66 prosent av kvinner svarer at dersom de opplever at arbeidsmiljøet er dårlig vil de ikke søke jobb hos en virksomhet.

Saken fortsetter under annonsen

40 prosent av kvinner svarer også at gode kolleger og et godt arbeidsmiljø er det aller viktigste for at de skal bli i jobben de har.

Kun 10 prosent svarer at lønn er det som har størst betydning for om de skal bli i jobben eller se seg om etter nye muligheter.

– I en hektisk arbeidshverdag er det viktig å ta seg tid til å gi feedback og anerkjenne arbeidet som gjøres av hver enkelt ansatt. Det vil bidra til høyere trivsel og større motivasjon og driv til å gjøre en god jobb, sier Wildhagen.

De mest attraktive arbeidsplassene

YPAI kartlegger også hvilke arbeidsgivere som er mest attraktive blant unge arbeidstakere. I gjennomsnitt er det forskning- og utdanningsinstitusjoner som er på topp blant unge kvinner.

NTNU rangeres som den tredje mest attraktive arbeidsplassen for kvinner, mens Apple stikker av med førsteplassen.

For menn er det virksomheter innen industri og produksjon som i gjennomsnitt får høyest score.

Saken fortsetter under annonsen

Det er imidlertid bare ett selskap innenfor denne kategorien som når topp 5 mest attraktive arbeidsplasser for unge menn.

Google og Microsoft rangeres som de aller mest attraktive arbeidsplassene for den mannlige målgruppen.

Disse bransjene scorer høyest blant unge arbeidstakere:

Kvinner:

1. Forskning og utdanning

2. Medier og kommunikasjon

3. IT & tech

4. Humanitære organisasjoner

5. IT-konsulenttjenester

Menn:

1. Industri og produksjon

2. Forskning og utdanning

3. IT & tech

4. IT-konsulenttjenester

5. Medier og kommunikasjon

Topp 10 arbeidsgivere for kvinner:

  1. Apple

  2. DNV

  3. NTNU

  4. Google

  5. Sopra Steria

  6. Schibsted

  7. NRK

  8. Statkraft

  9. Sintef

  10. Aker Solutions

Topp 10 arbeidsgivere for menn:

  1. Google

  2. Microsoft

  3. Finn.no

  4. Yara

  5. Sopra Steria

  6. Kongsberg Gruppen

  7. Statkraft

  8. NTNU

  9. Aker Solutions

  10. Apple