Innovasjon Norge har gitt mye støtte til innovasjon innen digitalisering under koronakrisen, blant annet innenfor utdanningssystemet, sier avdelingsleder for gründeravdelingen i Innovasjon Norge, Jeanett Sandmo. Her en lærer som driver digital nettundervisning av en 4. klasse i Oslo. 

Foto

Heiko Junge, NTB scanpix 

Innovasjon i krisetid

– Dette er et godt tidspunkt å satse nytt

Publisert: 13. mai 2020 kl 13.50
Oppdatert: 15. mai 2020 kl 14.03

Innovasjon Norge er et av myndighetenes verktøy for å støtte opp om innovasjon og næringsutvikling i Norge. De deler ut penger og gir råd til folk som vil starte nye bedrifter eller sette i gang omstilling og innovasjon i næringslivet.

Tid for nye ideer

Dagens Perspektiv har sett nærmere på kreativitet og nye ideer som har sett dagens lys under koronakrisen.

Kriser stimulerer innovasjon

– Noen ganger er det en krise som skal til, sier avdelingsleder for gründeravdelingen i Innovasjon Norge, Jeanett Sandmo.

Foto

– Jeg tror det er flere åpne dører rundt omkring nå, hvis du vil lansere noe nytt, sier avdelingsleder for gründeravdelingen i Innovasjon Norge, Jeanett Sandmo. Foto: Innovasjon Norge

Hun forteller at Innovasjon Norge opplever et stort trykk av bedrifter som ber om råd og økonomisk støtte til nye prosjekter nå.

– En krise stimulerer til å tenke innovasjon, fordi man plutselig ikke har noe valg. Det er mange som har mistet inntekter og nå forsøker å finne nye ben å stå på, forteller hun.

Saken fortsetter under annonsen

Noen ganger er det en krise som skal til

Under koronakrisen har Innovasjon Norge fått mer penger til fordeling. Potten som går til de som vil etablere nye bedrifter er nesten femdoblet til 500 millioner kroner, og det er lansert et nytt tilskudd til innovasjon i eksisterende bedrifter på 2,2 milliarder.

Med alle ulike ordninger har de fått 4,7 milliarder ekstra til å stimulere til nyetablering og innovasjon i forbindelse med krisen.

Nytenkning innen helse og digitalisering

Det er for tidlig å si hva slags prosjekter som har fått mest støtte, men Sandmo peker på et par tendenser.

– Mye handler om digitalisering, å bruke teknologi til å finne smartere måter å jobbe på, blant annet innenfor utdanningssystemet, sier hun.

Dette er et område der mange prosjekter har ligget i startgropen allerede før koronakrisen, men hvor etterspørselen plutselig har skutt i været.

Saken fortsetter under annonsen

– Helsevesenet er også en bransje der det naturlig nok skjer mye nå. Der har det skjedd mye innovasjon lenge, men den har skutt ytterligere fart under koronakrisen, forteller Sandmo.

Flere åpne dører nå

Sandmo mener koronakrisen er et godt tidspunkt å tenke nytt, til tross for stor usikkerhet om fremtiden.

– Jeg tror det er flere åpne dører rundt omkring nå, hvis du vil lansere noe nytt. Mange bransjer har skjønt at de er nødt til å tenke innovativt. Dessuten er det ekstra mye økonomisk støtte å hente, sier hun.

Mange bransjer har skjønt at de er nødt til å tenke innovativt

Hun ser at en del virksomheter har bedre tid enn ellers til å drive med innovasjon.

– Når noen av de daglige oppgavene faller bort har de mer tid og kapasitet til å se på hvordan de kan forbedre måten de jobber på eller de produktene og tjenestene de tilbyr, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Sandmo tror næringslivet må være forberedt på at det ikke nødvendigvis er det samme arbeidsplassene som kommer tilbake etter koronakrisen.

Det er ekstra mye økonomisk støtte å hente nå

Hennes råd til de som vurderer å starte en ny bedrift, eller sette i verk en ny forretningside i en eksisterende bedrift, er å gjøre en grundig vurdering av markedet.

– Det er alltid viktig, men i disse usikre tidene kanskje mer enn ellers, å sjekke at det faktisk finnes noen som er villige til å betale for det man tilbyr, sier hun.