– Det er viktig å le sammen
Det er fredag klokka to og elleve av medlemmene i redaksjonen for Store norske leksikon (SNL) har logget seg på Zoom-møtet. En av dem fra mobilen ute på tur, de andre fra hjemmekontorene i Åndalsnes, Eidsvoll, Sandefjord og flere andre steder.
– Før vi starter må jeg bare fortelle at jeg ser så letta over at jeg endelig har fått oppdatert artikkelen om ulv, som jeg har holde på med så lenge, utbryter Marit M. Simonsen.
– Hva heter julesangen om han som snekret julegave til moren sin? spør Stig Arild Pettersen. Han jobber med SNLs julekalender på Facebook.
Å møtes til quiz var et daglig ritual for den kunnskapsrike gjengen lenge før koronapandemien sendte dem på hjemmekontor. Tidligere foregikk den i lunsjen på kontoret, nå er det Zoom som gjelder.
Sunt å se kollegene
Sjefredaktør i SNL Erik Bolstad, er opptatt av at redaksjonen skal holde tett kontakt, selv om de jobber spredt. Og han bedyrer at det ikke bare er fordi han selv er ekstremt ekstrovert og går på veggen av å jobbe alene.
– Jeg tror det er sunt å se kollegaene sine, også når man sitter på hjemmekontor. Da er plutselig all småpraten ved kaffetrakteren borte, der man kan diskutere og finne ut av ting, sier han.
Norsk koronamonitor fra Opinion i november viser at to av tre nordmenn savner mer kontakt med andre mennesker nå. Og at en av tre nordmenn føler seg ensomme for tiden, som følge av pandemien.
Nå er plutselig all småpraten ved kaffetrakteren borte, der man kan diskutere og finne ut av ting
«Fjasemøte»
Mens leksikonredaksjonen ennå satt på samme kontor var rutinen å ha ett daglig, stående morgenmøte, der de kort gikk igjennom dagens oppgaver. Etter at koronaen spredte dem, har de nå to faste møtepunkter om dagen.
– Vi har et oppdateringsmøte hver morgen, der folk forteller hva de gjorde i går og hva som er planene for dagen. Og så har vi ett «fjasemøte» klokka to, med quiz og der folk deler noe de er stolt av å ha fått til i løpet av dagen, forklarer han.
Det siste møtet er det frivillig å delta på, men flertallet pleier å være med. Bolstad opplever at det er med på å bygge fellesskapsfølelse og lagånd.
– Sluker det ikke mye arbeidstid med to felles møter om dagen?
– Jeg tror det går mer tid til «fjas» når man er på kontoret og tar seg fem minutter her og der på vei til å hente seg kaffe, eller stikker hodet innom noen hvis man lurer på noe, sier han og poengterer:
– Dette er egentlig ikke «fjas». Det har en funksjon som jeg tror det er viktig å erstatte når vi jobber hver for oss, sier han, og legger til at de daglige møtene normalt bare er et kvarter lange.
Modellseilskute og barbieklær
Også på andre arbeidsplasser har kreativiteten blomstret den siste tiden. En av dem er innholdsteamet - de som har ansvaret for marked, kommunikasjon og politikk - hos NAF (Norges Automobil-Forbund).
Gjengen på femten personer har latt seg inspirere av barnehager og skoler og har arrangert «ha med-dag» på nett.
– Alle som vil finner fram en ting de har en historie rundt, viser den fram og forteller om den til de andre, forklarer kommunikasjonssjef Camilla Ryste.
To fredager på rad har de nå hatt «ha med-dag» og oppfinnsomheten har vært stor. Teamlederen mener de har blitt enda bedre kjent enn før.
– Folk viser nye sider av seg selv. En viste fram en stor modellseilskute han hadde laget, en annen samlingen med Barbie-klær hun likte å hekle og strikke selv, forteller hun.
Ta vare på det sosiale limet
Ryste forteller at kollegene savner å se hverandre når de sitter på hvert sitt hjemmekontor.
– Akkurat dette er jo bare en morsom gimmick. Men det handler om å ta vare på det sosiale limet. Jeg tror det er viktig å ikke kutte ut småpraten og det å le sammen, selv om vi bare møtes på Teams, mener hun.
Noe av det norske arbeidstakere frykter ved økt bruk av hjemmekontor fremover er nettopp at det vil gå utover forholdet til nærmeste kolleger og svekke kulturen og samarbeidsklimaet på jobben. Det viser en undersøkelse fra HR Norge og Kantar i høst.
Det er godt å ha et sosialt team som bidrar til å dra deg gjennom de fasene når motivasjonen er litt lav
Nå om dagen møtes Camilla Rystes medarbeidere to ganger daglig på nett. De fysiske morgenmøtene de hadde før er erstattet av daglige morgenmøter på Teams. I tillegg avslutter de dagen sammen med en liten oppdatering hver ettermiddag, også på Teams.
– Det er veldig forskjellig hvordan folk opplever denne tiden, og vi kan nok alle ha en motivasjonsknekk iblant. Da er det godt å ha et sosialt team som bidrar til å dra deg gjennom de fasene når motivasjonen er litt lav, sier hun.
Overraskelse på dørstokken
En fredag i høst våknet de ansatte i klimarådgivningsbyrået Footprint av en sms der det sto at det var levert mat på dørmatta deres. Rådgiver Silje Schei Tveitdal var en av dem som spratt ut av senga og fant frokost til hele familien utenfor døra.
– Folk ble veldig overrasket og glade. Resten av familien også, det var nemlig bestilt mat til alle sammen, forteller hun.
Hver fredag møtes de ansatte i byrået til felles frokost på Teams, uten noen agenda eller møteledelse, der de kan snakke om løst og fast. Denne gangen sto sjefen for frokosten også.
– Frokostmøtene på fredager er en hyggelig start på dagen. Vi prater bare om det som faller oss inn, hvordan det går med folk, om de får bestemor hjem til jul eller hvordan det går med barna som har hjemmeskole i karantene, beskriver Schei Tveitdal.
Krevende å holde tempoet
I tillegg til fredagsfrokosten har det ukentlige kontormøtet blitt til et Teams-møte hver tirsdag. De ansatte har også mye annen kontakt med kolleger og kunder gjennom uka. Likevel er hjemmekontortilværelsen annerledes.
Vi prater bare om det som faller oss inn, om hvordan det går med folk og om de får bestemor hjem til jul
– Det er mange som synes det er krevende å holde tempo og inspirasjon oppe, og gjøre en like god jobb som før, sier Schei Tveitdal.
Derfor er hun glad for at daglig leder har vært god til å følge opp og passe på de ansatte.
– Hver uke har vi en «timinutter» på telefonen med daglig leder, der vi kan oppsummere uka, fortelle hvordan det går og ta opp ting vi tenker på, forteller hun.
-
Nett-quiz. Samle kollegene til quiz på videomøte. Bruk spørsmål fra en avis eller finn på selv. Løs oppgavene sammen eller konkurrer om flest riktige. Brukt evt den digitale plattformen Kahoot.
-
Ha med-dag. Samle alle til videomøte og be dem finne fram en gjenstand de kan vise fram og fortelle om. Kan få fram nye sider ved kollegene dine.
-
Felles frokost eller kaffepause. Samle kollegene til å spise frokost eller ta en kaffepause sammen på videomøte, som en mulighet til en uformell prat. Eventuelt ta på spanderbuksene og bestill matlevering på døra til dem i tillegg.
-
Felles mobiltur. Ta dere en tur ut i dagslyset hver for dere og ta praten på telefonkonferanse på øret underveis.
-
Julekalender på nett. Alle sender inn bilder til felles julekalender som deles på nett. Ideer: Dagens hjemmekontorbilde, kåring av årets rareste juledekorasjon eller årets julegodis.