I Wide Assessment er det far Arve som må varte opp for datter og sjef Stine Andreassen.

Foto

Otto von Münchow

Der datteren er sjef

Publisert: 14. april 2020 kl 14.18
Oppdatert: 14. april 2020 kl 14.19
I Bergens-selskapet Wide Assessment er Stine Andreassen (28) leder, mens Arve Andreassen (48) kjenner bransjen og er den kreative medspilleren.

Wide Assessment er et rekrutteringsselskap for IT-bransjen, som hevder å ha funnet sin unike, digitale plattform. Selskapet, som ble etablert i 2016, har utviklet et internettbasert brukergrensesnitt som gjør det enklere og mer treffsikkert for både selskaper og søkere å finne hverandre.

– Det som er unikt med oss er bransjefokuset. Andre rekrutteringsløsninger dekker alle bransjer. Vi jobber bare mot IT. Og der andre bruker CV som grunnlag, henter vi inn et bredt spekter av kompetanse.

Stine Andreassen leder i dag et selskap med sju fulltidsansatte. Til tross for sin unge alder har hun ført Wide Assessment til suksess, riktignok i tett samarbeid med faren. Selskapet er god for tjue millioner kroner og har kjente selskap som DNB, Nav og Komplett blant sine kunder.

Korona-dugnad

Andreassen-familien har hittil konsentrert seg om å bli best mulig på IT-bransjen. Men Stine Andreassen har en stund tenkt på å gå inn i andre bransjer. I forlengelsen av koronautbruddet har hun og faren for eksempel vurdert om selskapet skal legge helsepersonell inn i systemet for å avhjelpe i en prekær situasjon.

For egen del i disse koronatider opplever Andreassen at IT-bransjen, der det fortsatt er manko på IT-folk, kanskje er heldigere stilt enn mange andre bransjer. For Wide Assessment startet dessuten året veldig bra. Dermed står det ikke kritisk til med likviditeten.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi skal klare oss en stund. Men det er jo klart at det ikke er høysesong for ansettelser. Vi prøver så godt som mulig å forberede oss og forretningen på når tidene skal bli bedre igjen, forteller Stine Andreassen.

– Til å begynne med ble jeg litt urolig. Men jeg så at trafikken på plattformen faktisk økte.

For å gi et bidrag til krisen som har rammet landet, åpner Wide Assessment sin plattform for IT-frilansere. Andreassen peker på at spesielt selvstendig næringsdrivende og selskaper med én ansatt blir hardt rammet. Nå har hun åpnet opp for at de kan promotere seg gratis på sin plattform.

– Vi vil være en del av dugnaden.

Foto

Sammen har datter Stine og far Arve Andreassen bygget opp IT-rekrutteringsselskapet Wide Assessment. Hun tar seg av den daglige ledelsen, mens han kjenner bransjen. (Foto: Otto von Münchow)

Tidkrevende rekruttering

– Det hele begynte med far. Han la grunnlaget for dagens suksess med sitt rekrutteringsselskap som han drev før vi etablerte Wide Assessment, forteller Stine Andreassen.

Saken fortsetter under annonsen

– Far har vært døråpner. Han kjenner bransjen og han er best på å finne talenter.

Arve Andreassen har mer enn ti års erfaring med flere startup-selskaper, økonomi, salg og talentoppfølging blant annet i Manpower. I slutten av 2014 grunnla han rekrutteringsselskapet Gyril Norway. Det baserte seg på tradisjonell, manuell rekruttering av IT-talenter.

– Tradisjonelt blir det lagt stor vekt på formell kompetanse og CV-er. Men jeg så at dette både var tungvint og ikke alltid ga relevante treff. Spesielt innen IT-bransjen er det mange som har uformell bakgrunn. For eksempel spillere, forteller far Andreassen.

Andreassen begynte så å samle inn data på reell kompetanse i regneark for å skille de beste fra de gode. Fortsatt så han at det var nesten like arbeidskrevende som før. Det var da tanken på å automatisere rekrutteringsprosessen dukket opp.

På samme tid var datteren Stine Andreassen nettopp ferdigutdannet fra Handelshøyskolen BI i Oslo. Hun hadde studert innovasjon og økonomi. For far Arve var det naturlig å dra Stine inn i arbeidet med å utvikle den automatiserte plattformen der kandidatenes kompetanse står i fokus. Hun var jobbsøker, og «hun fikk ikke gå og drive dank» som han sa det den gang.

Jeg har levd de siste ti årene med å finne talenter. Men jeg har laget det største selv

Utfyller hverandre

Saken fortsetter under annonsen
Foto

Stine Andreassen er daglig leder i rekrutteringselskapet Wide Assessment og selskapets ansikt utad. (Foto: Otto von Münchow)

Wide Assessment så dagens lys. Til å begynne med jobbet Stine Andreassen på prosjektbasis, men allerede innen et år var hun fast ansatt og tok over sjefsstolen i selskapet. For Arve Andreassen var det perfekt, han er glad for å slippe lederrollen.

– Vi utfyller hverandre godt. Jeg har et stort nettverk og kjenner de fleste innen IT-bransjen. Stine er god på å lede teamet og være vårt ansikt utad, sier han og legger til at ikke minst på bruk av nye forretningskanaler er det datteren som har kompetansen.

– De unge har en helt annerledes kunnskap i å bruke digitale medier. Det er kanskje i ferd med å gå opp for resten rekrutteringsbransjen. For de finner ikke nødvendigvis de beste kandidatene blant de tradisjonelle, aktive arbeidssøkerne.

Her skyter datter inn og spør retorisk: Hvor er de inaktive arbeidssøkerne? Jo på sosiale medier. De går ikke ut og annonserer at de ser etter noe nytt, men hopper på når de ser noe spennende. Wide Assessment bruker Instagram Stories og Facebook til å finne potensielle kandidater. De kan registrere sin kompetanse på plattformen WA.works og være usynlige. Det vil si at de kan være anonyme til et selskap kommer med en forespørsel.

Bransjespesifikk

Wide Assessment forretningsidé er å tilby tilgang til verktøyene og kandidatene på WA.works, men de tilbyr også en innleie-modell for selskaper som foretrekker dette.

Saken fortsetter under annonsen

I oppstartsfasen fikk det lille familieselskap 150.000 kroner fra Innovasjon Norge til å utvikle ideen. 30 kandidater ble invitert til å hjelpe til å utvikle plattformen og Wide Assessment fikk raskt klar en såkalt MVP – minimum viable product.

– Opprinnelig hadde vi tenkt å lage en løsning for rekrutteringsbransjen. Men da vi snakket med bedrifter, sa de at de helst ville ta rekrutteringen selv. Det var en forhåndscreening og tilgang på kandidater de trengte mest, forteller Stine Andreassen.

Arve Andreassen legger til: – Plattformen vi har utviklet, gir dem tilgang og innsikt til kandidater. Det har vist seg at selskapene ikke er så opptatt av pris, men de er svært opptatt av å finne gode kandidater.

– Det vi bygger på, er vår bransjespesifikke kompetanse. Og at vi til enhver tid har mange kandidater som ligger inne.

Stine Andreassen mener at én av styrkene til deres plattform er algoritmen som ligger bak og som selskapet selv har utviklet. Den gir sikrere treff mellom kandidater og selskaper. Kandidatene legger selv inn kompetanse og annen relevant informasjon, samtidig som de vurderer ferdighetene etter klare kriterier. Per i dag kan selskaper som er på jakt etter spesifikk kompetanse, søke på nærmere 11.000 kandidater.

Til å begynne med hadde ingen tillit til en 24-åring uten erfaring. Men nå har vi bygget tillit

Ikke tillitt til ung kvinne

Saken fortsetter under annonsen

Foto

I Wide Assessment er det Arve Andreassen som har bransjenkunnskapen og er den som er god på talenter. (Foto: Otto von Münchow)

Da det nystartede selskapet skulle ut og finne kapital, oppdaget far og datter at det ikke var like enkelt å være kvinne i møte med kapitalkreftene.

Da var det nyttig å ha far som daglig leder innledningsvis. De brukte et år på å få fem investorer og én million kroner med seg til softlansering av plattformen gjennom hele 2017.

– Vi fikk etter hvert med oss selskaper som Nav, Capgemini og Difi. De var gode bjellesauer for produktet vårt, konstaterer Stine Andreassen.

I slutten av 2017 ble det gjennomført en ny emisjon der Wide Assessment fikk inn nye to millioner kroner. I fjor høst ble det foretatt nok en kapitalutvidelse på 4,6 millioner kroner. Til sammen er 18 investorer inne, men far og datter eier fortsatt 48 prosent av selskapet.

Som mange andre gründere i Bergen, oppdaget de at det er vanskelig å hente de store pengene lokalt. I Vestlandets hovedstad er det mest eiendom som gjelder. Datter og far Andreassen måtte til Oslo for å finne penger til den siste emisjonen. Denne gangen var det datter som fikk hentet inn kapital.

– Til å begynne med hadde ingen tillit til en 24-åring uten erfaring. Men nå har vi bygget tillit og kan vise til hva vi har fått til, fastslår hun.

Datter-far-forhold

Far og datter medgir at det er spesielt å jobbe sammen. De får en egen omgangstone som for utenforstående kan virke unormalt polemiserende. Stine forteller om en i kontorfellesskapet som lenge hadde stusset fordi han ikke hadde forstått at det var et datter-far-forhold. Da det gikk opp for ham, uttalte han «nå gir alt sammen mening».

– Noen kan være veldig kort og veldig sta, sier datter med klar hentydning til hvem hun snakker om. Og legger til at det kanskje ikke alltid er like effektivt.

– Men vi går ikke rundt grøten. Vi tar de viktige diskusjonene og kommer fort frem til kompromisser, kontrer far. Han tilstår at det noen ganger kan være vanskelig å ha datteren som sjef. Særlig når han vil ha fokus på noe som blir sablet ned av datteren. Ikke desto mindre respekterer han hvem som må ha siste ordet.

Datter legger til: – Far får være den kreative. Men jeg har den harde jobben med å prioritere hva som er gjennomførbart og hensiktsmessig. Far kan være den mest frustrerende medarbeider, men vi hadde ikke klart oss uten ham.

– Som far, er jeg jo utrolig stolt av henne. Jeg har levd de siste ti årene med å finne talenter. Men jeg har laget det største selv, fremhever far.

– Den har jeg ikke hørt før, sier datter og ler.