Ap skal skolere organisasjonen i kultur og etikk
Det sier partisekretær Kjersti Stenseng til Dagens Perspektiv.
Den årelange «Giske-saken» og det svært dramatiske årsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti har avdekket at «det er problemer innad i Arbeiderpartiet».
Skolering i «kultur»
Som partisekretær er det Kjersti Stenseng som har ansvaret for partiorganisasjonen. Hun sier til Dagens Perspektiv at bevisst jobbing med kulturen nå skal bli en større del av hverdagsarbeidet i den store og brede organisasjonen Arbeiderpartiet er.
Etter de mange varslingssakene de seneste årene har Arbeiderpartiet gjort en stor jobb på retningslinjer, rutiner, ansvarsfordeling og bevisstgjøring, påpeker hun.
– Det var viktig å få på plass et bedre system for det, og å vedta det i vårt høyeste organ landsmøte. Det er nå på plass, sier Stenseng.
– Så må kulturarbeidet bli en større del av hverdagsarbeidet vårt, vi har brukt mye tid på å ha en god beredskap på håndtering av varler og bekymringsmeldinger, men kanskje ikke så mye om hvorfor det skjer og hvordan vi forebygger, erkjenner partisekretæren.
– Organisasjonskultur, etikk og forebygging av trakassering er allerede en del av skoleringene i Arbeiderpartiet, men vi ønsker å forsterke dette arbeidet og setter i gang et større skoleringsprosjekt for fylkene og kommunepartiene denne høsten, sier Kjersti Stenseng.
Å bryte opp det som er negative maktstrukturer og ukultur blir kanskje det viktigste
Tid og sted har hatt betydning
– Har du noen tanker om hvorfor denne så ofte omtalte «ukulturen» har fått utvikle seg? Det er vel ikke bare i Trøndelag de har slitt med «ukultur»?
– Trakassering av alle slag og uakseptabel oppførsel har ingen plass i vårt parti. Veldig mye av det som har kommet frem de siste tre årene og den siste tiden er hendelser noen år tilbake i tid, vår jobb er å forebygge at det skjer i dag og i framtida, sier Stenseng.
Hun fastslår at det kan oppstå hendelser over alt.
– Vi er et stort parti, med ulike folk i alle generasjoner som skal samarbeide. Jeg er stolt av våre tillitsvalgte som har sagt tydelig fra om utfordringene, og den ukulturen de snakker om ønsker vi ikke.
– Men det er ikke til å legge skjul på at dette har vært sentrert rundt tid, sted og noen miljø mer enn andre.
– Arbeidet med å sikre at slike kulturer ikke utvikler seg igjen blir helt avgjørende fremover for å skape faktisk og varig endring, sier Kjersti Stenseng.
I politikken søker du ikke jobb, du trenger tillit fra flest mulig, og da kan det utvikle seg tøffe kamper for makta
Politikk = maktkamp?
– Er det noe i «politikkens vesen» som gjør at klimaet kan bli i overkant «tøft»? Har ikke all politisk virksomhet et preg av maktkamp i seg?
– Jo, politikkens vesen er uenighet og kampen for å få gjennomslag for sitt syn og sine saker, så det kan bli tøft for er en del å drive med politikk, sier Stenseng. – I politikken søker du ikke jobb, du trenger tillit fra flest mulig, og da kan det utvikle seg tøffe kamper for makta.
– Det er når usunne maktstrukturer få utvikle seg over tid, de demokratiske spillereglene blir tilsidesatt, eller makt misbrukes for få gjennom sitt syn og sin vilje det utvikler seg ukultur, sier Stenseng.
Partisekretæren fremhever at de fleste som er engasjert i partiet, faktisk finner det givende å drive med politikk.
– Når jeg reiser rundt i våre kommunepartier møter jeg folk som trives og arbeider hardt for at det skal være både gøy og givende å engasjere seg i partiet. Dette er et resultat av en stor jobb gjort av tusenvis av frivillige og lokalpolitikere i hele landet. Dette må vi bygge videre på, styrke alt det positive arbeidet, sier Stenseng.
– Å bryte opp det som er negative maktstrukturer og ukultur blir kanskje det viktigste.