Abid Raja kan gå hele veien
LEDERUTFORDRING: I april skal partiet Venstre ha landsmøte, og der skal partiet velge ny ledelse. Hele toppledelse er på valg, både partileder Trine Skei Grande og de to nestlederne Ola Elvestuen og Terje Brevik. Abid Raja – og andre Venstre-profiler, som Sveinung Rotevatn, Iselin Nybø og Guri Melby – kan nok svært gjerne tenke seg en av deres jobber. Særlig de to nestlederne lever farlig. For at partiet ikke skal drukne fullstendig i konflikt og interne problemer, vil Trine Skei Grande etter alle solemerker få fortsette som partileder.
Men ved neste korsvei, kan det være duket for Abid Raja. I alle fall hvis han spiller sine statsrådskort smart, og fortsetter med å skape begeistring både i og utenfor partiet.
Abid Raja er en av landets mest populære politikere. Hans utfordring er å vise at han er noe mer enn en utspillspolitiker og at han kan bygge bro og skape begeistring innad i et parti som virkelig sliter med å finne seg sjæl.
Dagens Perspektiv har hørt med sentrale fagpersoner og eksperter innen kultur og politikk om hvilke muligheter og hvilke utfordringer Abid Raja står i som fersk statsråd, nå som hverdagen har satt inn etter hans han gråtkvalte takketale ved nøkkeloverrekkingen i Kulturdepartementet som rørte nær sagt hele nasjonen.
Tror han blir partileder
Martin Apenes er Venstre-politiker i Nesodden kommune og partner i kommunikasjonsbyrået Wergeland Apenes. Han tror Abid Raja kommer til å gå helt til topps i Venstre, og bli partileder.
– Abid Raja klarer både å begeistre og mobilisere. Jeg tror han vil bli Venstre-leder. Kanskje ikke nå i mars, men på sikt, sier Apenes til Dagens Perspektiv.
Apenes minner om at bakteppet i Venstre jo er lederstrid og et parti som ligger med brukket rygg.
– Mange i partiet har heiet på at Venstre skulle bort fra Frp. Jeg er nok en av dem, sier han, og påpeker at forholdet til Frp har nesten blitt litt manisk for mange i Venstre.
– Abid Raja representerer nesten alt Frp ikke står for. Det spiller inn. Dessuten så har han noe av det samfunnet, omgivelsene og kunder generelt etterspør, han er ekte vare. Raja er genuin. Han har ryggrad. Det er liksom en litt høyere himmel over det han driver med, sier Apenes, og trekker fram Rajas egen historie, hans klassereise og de sakene han brenner for.
– Det passer godt for et sosialliberalt menneskerettsparti.
Vi trenger en hærfører for morgendagen, ikke en forsvarer av gårsdagen. Abid Raja kan bli en slik hærfører
Må unngå å framstå finkulturell
– Du er tydeligvis positivt innstilt til kulturministeren… Ser du noen baksider?
– Ja, jeg har lenge hatt sansen for Raja. Han kan bidra til samling. Men en del Venstre-folk er lunkne til ham. De tviler på om han er svaret på de utfordringene partiet har. Dessuten er jo partiet tufta på individualisme. Og individualister liker jo ikke andre individualister så godt.
Apenes ser også en viss fare i at Raja vil forbli en «nisjeminister».
– Faren ved å være kulturminister er at du «nisjer» deg inn i et hjørne. Man er alltid og «deler ut noe». En stor feil han kan gjøre er å bli assosiert med «eliten». Derfor tror jeg han bør sette en parentes rundt «finkultur» og jobbe mer med likestilling, integrering og idrett. Han må jobbe mer i det «utvida kulturbegrepet».
– Men mange er begeistra. Og Abid Raja har reist rundt i distriktene og skapt begeistring. Det snakkes ofte om By-Venstre vs Distrikts-Venstre, og at det er By-Venstre som er viktig. Jeg tror man undervurderer Distrikts-Venstre og den kraften som ligger i distriktene. Her tror jeg Venstre-ledelsen har kalkulert feil. Venstre må passe seg for ikke å bli en liten sekt som ikke ser medlemmene sine. Hvem vil egentlig ha en lagleder som sier at nå skal vi prøve å komme blant de 50 beste?
– Dette henger sammen med ambisjoner. Om Venstre skal være et parti som jubler over å komme over sperregrensen på 4 prosent. Eller om vi skal satse på å bli et 10-prosent-parti. – Jeg mener vi må gå for to-sifra.
Trenger mer lidenskap i Venstre
– Kan Raja ta Venstre til tosifret oppslutning?
– Det skal bli spennende å se om han klarer det. En syretest for en leder er jo om folk tenker: «Dette er en jeg kunne tenke meg å gå i krigen for». Jeg tror Abid Raja er en slik type, sier Apenes, som mener Venstre sårt trenger ny giv og ny begeistring.
– Det handler litt om «hvorfor trenger vi Venstre»? Partiet er som en god venn, som ingen har lyst til å gå til sengs med. Det må bli enda mer lidenskap i Venstre. Der tror jeg Raja har noe å bidra med.
– Men han må bli noe mer enn en serie med gode anekdoter, advarer PR-Venstre-mannen.
Si hva man vil gjøre, ikke hva man har gjort
Abid Raja må ha en plan, ifølge Apenes. En plan som går på de litt større spørsmålene.
– Veldig mange i planer i politikken i dag virker å være helt tilfeldige, og man blir styrt fra dag til dag. Jeg synes Venstre må si tydelig hva de vil gjøre, sier Apenes.
Han mener Venstre i alt for stor grad kommer i en forsvarsposisjon der de hele tiden snakker om at partiet ikke får fram hva de har fått til i regjering.
– Jeg tror man overvurderer viktigheten av å fortelle hva man har gjort. Man må ha et mye skarpere fokus mot det man skal få til.
– Vi trenger en hærfører for morgendagen, ikke en forsvarer av gårsdagen. Abid Raja kan bli en slik hærfører, sier Martin Apenes.
Skjær i sjøen
Også politisk kommentator og analytiker i Politisk Analyse, Aslak Bonde, mener Raja har har fått en flying start som kulturminister.
– Foreløpig er dette veldig bra for Venstre. Og så lenge det går bra, er Raja en stjerne i store deler av partiet, sier han.
Men, det er noen skjær i sjøen, advarer han. Og et av dem har allerede dukket opp.
Ytringsfrihetskommisjonen, som Abid Raja satt ned 14. februar, er et eksempel på en sak som kan skape støy.
Jurist og ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf takket nei til å bli leder av den nye ytringsfrihetskommisjonen, da hun mente den manglet et tydelig juridisk mandat.
Det er også kommet kritiske stemmer fra teknologimiljøet. Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT Norge, mener det er synd at sammensetningen i utvalget ikke gjenspeiler de teknologiske utfordringene samfunnet står overfor.
Ses på som utspillspolitiker
– Vi vet jo ikke om dette utvalget allerede lå helt klart til Raja etter Trine Skei Grande. Men kritikken som kommer viser at han er sårbar. Han blir sett på som en utspillspolitiker, og når han blir assosiert med et utvalg bestående av kjendiser, så kan det slå sterkere tilbake på en som Raja. Han kan bli mistenkt for å ha fått inn noen folk som kan lage litt «ekstra baluba», sier Bonde.
Regionalisering av kulturlivet kan også bli en politisk vanskelig sak for Abid Raja, mener Bonde. Et samlet kulturliv er imot. Særlig når det gjelder regionalisering av enkelte institusjons-arenaer. Det viser høringssvarene til innholdet i regionsreformen.
– Venstre liker å høre på høringer. Men regionreformen er jo Venstres reform. Venstre gjør dette egentlig utelukkende for å kunne gi noe til de nye fylkene. Hvordan han løser denne floken kan bli politisk veldig viktig, sier Bonde.
Gjør han en god jobb som kulturminister, så vil han kunne bli en av landets viktigste politikere
Ikke bare en showmann
Også Aslak Bonde trekker fram at Raja blir sett på som en løs kanon i store deler av Venstre og i store deler av det politiske miljøet som sådan. Men den politiske analytikeren mener at Raja utgjør et stort potensial for Venstre, og at han vil bli partileder en dag.
– Gjør han en god jobb som kulturminister, så vil han kunne bli en av landets viktigste politikere. Han blir nok ikke Venstres leder nå i mars, men senere vil han stå veldig sterkt, sier Bonde.
– Husk at han står på valg i Viken. Der har han store sjanser. Mens hans store rival, Sveinung Rotevatn, står på valg i Sogn og Fjordane, der det er svært usikkert på om han i det hele tatt kommer inn på Stortinget etter valget i 2021.
Men skal Raja bli leder, forutsetter det at han ikke går i baret så mange ganger, understreker Bonde.
– Han er blitt sett på som super-opportunistisk. Som en som bare tenker på seg selv. Men det er litt feil. Raja er en av dem i Venstre som ivret mest for å gå inn i regjering. Men for Raja kunne det like gjerne vært i en Ap-ledet regjering. Hans greie var at han var lei av Venstres «støttepartitilværelse». Og Raja står Ap nær på mange ting.
Når det gjelder forholdet til Frp tror Aslak Bonde det er overdrevet i hvilken grad Abid Raja er imot «hele Frp». Han har kranglet med Sylvi Listhaug, men jobber godt med mange av de andre Frp-erne, framhever Bonde.
– For å lykkes må Abid Raja tenke seg om en ekstra gang hver gang han forbereder et utspill, og holde seg unna alt som kan oppfattes som at han kun tenker på seg selv.
– Men Abid Raja er genuint troverdig, særlig i integreringsspørsmål. Han har noe å bidra med. Han er ikke bare en showmann.
Les i morgen: Kulturlivet er avventende, men spente på Abid Raja.