Foto

FG Trade / Istockphoto

Psykologi

3 råd for å bli en litt modigere leder

Publisert: 14. mai 2020 kl 08.45
Oppdatert: 14. mai 2020 kl 09.04

LEST OM SELVLEDELSE. Manfred Kets de Vries, ledercoach, psykoanalytiker og professor i ledelse ved Insead – også omtalt som det nærmest man kommer en «bedriftspsykiater» – skriver i et innlegg hos Harvard Business Review (HBR) om hvor mot kommer fra og hvordan man kan bli modigere.

En tidligere student av ham, som nå er toppleder, fortalte sin tidligere lærer at han hadde vært modig nok til å ta noen riktige og viktige valg under koronakrisen, selv om han møtte motstand hos en del aksjonærer.

Inspirert av dette skriver Kets de Vries om ulike personlighetstyper som er utstyrt med forskjellige tilbøyeligheter til å utvise mot. I tillegg vil både omgivelsene og situasjonen spille inn på modig man er.

Samtidig tar han til orde for at vi alle kan trene på å bli modigere.

Etter å ha praktisert som psykoanalytiker, psykoterapaut og ledercoach i flere tiår mener å Kets de Vries å ha funnet fram til noen teknikker som har hjulpet pasienter og studenter til å bli mer modige.

I tillegg til å hele tiden, i det små, trene på å gå ut av komfortsonen, anbefaler han blant annet følgende teknikker:

  • Lag deg noen scenarier.
    Han skriver at han ofte ber folk om å tenke seg både det verste som kan skje hvis de tar en bestemt risiko og hva resultatet vil bli hvis de ikke foretar seg noe. Gjennom å identifisere risikoen de tar, kan folk bli mer «immune» mot egen frykt, hevder Kets de Vries.

  • Vær klar over tendensen til å legge mest vekt på det negative.
    Det negative har en sterkere psykologisk effekt på oss enn positive eller nøytrale ting; dette er fra psykologien kjent som the negativity bias. En del har også en tendens til å være mer opptatt av negative enn positive resultater. Ved å gjøre folk oppmerksomme på forskningen rundt dette, kan du også gjøre det lettere for folk å korrigere for disse tendensene, argumenterer Kets de Vries. Hans råd er å bruke like mye tid og tankekraft på å vurdere positive som negative utfall.

  • Snakk om bakenforliggende frykt.
    Frykt kan handle om mangel på selvtillit, noe som igjen kan føre til blant annet utsettelsesadferd og perfeksjonisme. Å snakke med noen om egen sårbarhet, kan ha positiv effekt på det å utvise mot, skal vi tro Kets de Vries. Du kan da i større grad bli klar over hva du egentlig er redd for, argumenterer han.

Saken fortsetter under annonsen