3 myter om å starte bedrift – og hvorfor de er feil
Martin Schütt er gründer og daglig leder i Askeladden & Co, et selskap som hjelper andre å starte opp nye bedrifter. De var sentrale investorer bak frisørkjeden Cutters, og har senere startet blant annet legekontorkjeden Dr.Dropin og kafékjeden Kopp.
– 20 prosent av den norske befolkningen ønsker å starte for seg selv, forteller han. Men ikke alle tør å ta spranget.
Vil rydde myter av veien
Det er flere myter som kan stå i veien for at flere tør å starte opp, ifølge oppstartshjelperen. På den digitale konferansen HR Forum i regi av HR Norge 13. november forsøkte han å rydde disse av veien.
Myte 1. Du må ha en original ide eller oppfinnelse
Schütt forteller at mange lar være å starte for seg selv fordi de mangler en original ide. Han advarer mot å jakte på «eurekaøyeblikket». Ifølge Schütt er det ofte bedre å hente gode elementer fra andre og sette det sammen på en ny eller bedre måte.
– Husk at det er lov å kopiere eller la seg inspirere av andre, sier han.
Som eksempel nevner han frisørkjeden Cutters, som tilbyr rask og billig hårklipp, der du bestiller time ved hjelp av en app. Ingen av elementene i konseptet er nye, men måten det er satt sammen på har gjort at det har slått an.
Hvis du ikke vet hvordan boksen ser ut, er det lettere å tenke utenfor boksen
Myte 2. Du må kjenne bransjen
Mange som skal starte bedrifter får høre at de må kjenne bransjen de skal inn i. Det er ikke Schütt enig i.
– Vår grunnfilosofi er at de som starter opp ikke skal ha erfaring fra bransjen, sier han.
Han mener det kan være en fordel å komme utenfra. Det gjør det lettere å tenke nytt.
– Hvis du ikke vet hvordan boksen ser ut, er det lettere å tenke utenfor boksen, sier han.
Det kan være begrensende å kjenne tradisjonen i bransjen godt, mener han. I det minste bør man tenke igjennom hvilke premisser som ligger der fra før, som det kan være lurt å stille spørsmålstegn ved.
Myte 3. Du må ha et bredt tilbud
Noen anbefaler nye bedrifter å ha et stort utvalg av produkter, slik at kundene kan finne noe som passer dem. Det vil Schütt advare mot. Han mener at når kundene får for mange alternativer, så er det lett at de ikke velger noe i det hele tatt.
– Gjør du det i stedet enkelt med få alternativer, er det lettere å forstå, lettere å kjøpe og lettere å fortelle videre til en venn, sier han.
Han nevner Dr. Dropin som eksempel. Der koster alle legetimer det samme, uansett hvor lang tid eller hvor mye utstyr som kreves. Det gjør det enkelt å forholde seg til for kundene.