NHHs siviløkonomstudie topper lista over studier med flest søkere i 2020, men flere av de klassiske ledelsesstudiene nådde opp på lista over de 30 studiene med flest søkere i år.

Foto

NHH

Årets søkertall klare

Mange søker lederutdanninger

Publisert: 24. april 2020 kl 10.50
Oppdatert: 24. april 2020 kl 11.08

Tall fra Samordna opptak som ble offentliggjort i dag viser at det er rekordmange som har søkt opptak ved universiteter og høyskoler i år.

Totalt var det over 150.000 personer som hadde søkt innen fristen 15. april, en økning på 8,7 prosent siden i fjor.

Koronakrise-effekt

Den kraftige økningen kan skyldes koronakrisen.

– Erfaringer fra tidligere kriser viser at flere ønsker å utdanne seg når tidene er dårlige. Koronakrisen er ingen unntak. I år er det rekordmange søkere til høyere utdanning. Det er gode nyheter fordi Norge trenger godt utdannede folk i alle sektorer i årene som kommer, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Antall studieplasser er ikke flere enn i fjor, så konkurransen om plassene vil bli hardere. Det er i år 2,6 søkere per studieplass, mot 2,4 i fjor.

Erfaringer fra tidligere kriser viser at flere ønsker å utdanne seg når tidene er dårlige

Saken fortsetter under annonsen

Mange søker lederstudier

Flere av de typiske lederutdanningene har fått ekstra god søkning i år.

Økonomiske og administrative fag var etter helsefag og samfunnsfag det fagområdet med størst økning, med 24,8 prosent flere førstevalgssøkere enn i fjor.

Det var hele 19.200 som hadde et av disse studiene som førstevalg, og som nå skal kjempe om de 7.672 studieplassene som tilbys. Det betyr 2,5 søkere per studieplass.

Også sivilingeniørstudiene, de femårige ingeniørstudiene, har fått mange søkere i år. For andre år på rad har disse flest søkere blant de teknologiske studiene. Det er 4 prosent flere søkere til sivilingeniørstudiene i år. Det er 2,7 søkere per studieplass og vanskeligere å komme inn enn i fjor.

NHH topper lista

Flere av de klassiske ledelsesstudiene nådde i år opp blant de 30 studiene som har flest søkere av alle tilbud ved universitetene og høyskolene.

Saken fortsetter under annonsen

Helt på topp av alle studier troner NHHs siviløkonomstudie, med 2112 søkere. Disse skal konkurrere om 500 plasser. Men både NTNU og OsloMet tilbyr også ledelsesstudier som når opp på 30 på topp-lista.

 

 

Hardest konkurranse

Blant de 30 studiene med flest søkere per studieplass, der det altså er aller hardest konkurranse om plassene, var det eneste ledelsesorienterte studiet som nådde opp Økonomi og ledelse ved OsloMet. Både deltidsstudiet og heltidsstudiet er inne på topp 30-lista, med henholdsvis 22 og 21 søkere per plass de tilbyr.

 

Saken fortsetter under annonsen