1. august begynner Abelia-direktør Håkon HAugli som ny sjef i Innovasjon Norge. 

Foto

Abelia

Håkon Haugli blir ny sjef i Innovasjon Norge

Vil gi råd om næringspolitikk

Publisert: 9. april 2019 kl 11.23
Oppdatert: 9. april 2019 kl 11.32

– Jeg kan ikke tenke meg en viktigere aktør i den situasjonen Norge er i nå, med landets omstillingsbehov for en bærekraftig framtid, sier Håkon Haugli.

– Det er motiverende for meg personlig, men også veldig viktig for Norge, sier mannen som mandag kveld ble annonsert som ny administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Omstilling – for Norge og sjefen

Dette med omstilling og bærekraft høres kanskje ut som en innøvd floskel fra førsteklasse på innovasjonsskolen, men Håkon Haugli mener det. Han er virkelig opptatt av omstilling.

I et lengre intervju med Dagens Perspektiv tilbake i 2016 var Abelia-sjefen krystallklar på at omstilling og digitalisering ikke var noen forbigående trendbølge. Samfunnet vil merke det, var han budskap den gangen:

«Politiske valg kan bidra til å bestemme hvordan vi skal håndtere utviklingen. Men politikk kan ikke stoppe utviklingen». Det er som kjent lett å være rebell i kjellerleiligheten din, eller fra toppen av en NHO-organisasjon. Tidligere har Håkon Haugli jobbet i McKinsey, ISCO Group og Gjensidige. 1. august blir ham leder i en offentlig virksomhet med offentlighetens granskende øyne konstant rettet mot seg.

Anita Krohn Traaseth har i et intervju med Dagens Perspektiv nylig fortalt om at det var noe av et kultursjokk å «skifte sektor» fra privat til offentlig»

Saken fortsetter under annonsen

Med unntak av noen korte perioder som sommervikar i Utenriksdepartementet har ikke Håkon Haugli tidligere arbeidet i offentlig sektor. Hans erfaring kommer fra det private næringslivet.

Men han kan heldigvis skilte med svært relevant erfaring fra den innerste sirkelen på det politiske spillbrettet. Haugli har sittet en periode på Stortinget, og det håper han hjelper ham med «overgangen».

– Tiden på Stortinget ga meg en grunnleggende respekt og forståelse for offentlig sektor. Det vil nok være en nyttig erfaring.

– Men jeg er ydmyk for oppgaven. Mye kommer nok til å bli annerledes, sier Haugli, som har stor respekt for sin synlige forgjenger.

– Det blir noen store sko å fylle. Men jeg er en annen person enn Anita Krohn Traaseth, og må gjøre tingene på min måte. Innovasjon Norge er en sammensatt og kompleks organisasjon, så det blir viktig for meg å se helheten, sier den kommende sjefen.

Vil åpne opp

– Hva vil du med Innovasjon Norge?

Saken fortsetter under annonsen

– Med rette eller urette, så er det en opplevelse der ute blant kunder og samarbeidspartnere i næringslivet om at Innovasjon Norge framstår som litt lukket. Det er ingen tjent med.

– Jeg ønsker å åpne opp arenaene og inkludere næringslivet. Derfor har jeg sagt at jeg skal møte representanter for en norsk bedrift hver dag i min nye jobb. Det er en stor interesse for virkemiddelapparatet der ute. Det vet jeg som leder i Abelia.

– Interessen går vel mye på hvor mye penger man kan hente fra Innovasjon Norge, eller?

– Så enkel er det ikke. Men vi må drive vår virksomhet basert på faktisk kunnskap. Vi må skalere opp det som virker og nedskalere det som ikke virker.

Vil gi gode råd

Håkon Haugli sier han vil legge stor vekt på Innovasjon Norges rolle som innovasjonspolitisk rådgiver for storting og regjering.

– Det er en viktig rolle. Vi må være tett på, og for å kunne være en god rådgiver, må vi styrke kunnskapsgrunnlaget, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Det er nok lett å si. Men forgjenger Traaseth fikk høre det da hun snakket om at vi snart må våge å snakke om olje- og gassektoren. 

– Næringspolitiske råd blir veldig fort politikk i Norge. Hva mener du om olje vs klima?

– Olje og gass vil være viktig i et antall år framover. Det er helt klart. Men, som statsministeren sier, så trenger Norge flere bein å stå på. Derfor er dette en todelt oppgave. Det er viktig å jobbe mot en grønnere framtid med et bærekraftig næringsliv.

– Smart å legge inn statsministeren i en bisetning der… Du vil ha en mer aktiv næringspolitikk, da eller?

– Jeg liker ikke begrepet «aktiv næringspolitikk». Hva er alternativet? «Passiv»?

– Det handler om at vi trenger en næringspolitikk, og det er alle partiene enige om. Det er innretningen på den de diskuterer.

– Hva blir det viktigtste Innovasjon Norge vil bidra til med deg som leder?

Saken fortsetter under annonsen

– Det er litt tidlig å komme med en programerklæring nå, sier Håkon Haugli.

Men han kommer med en liste:

  • Vi trenger flere gründere.

  • Vi trenger flere virksomheter som vokser.

  • Vi må sørge for at flere norske bedrifter tar steget ut i verden («norsk næringsliv sitter på kompetanse som verden virkelig trenger, og kan reelt sett bidra til å løse mange av våre globale problemer»).

  • Vi trenger å tiltrekke oss mer kapital og få flere investeringer i Norge

  • Vi trenger et bedre «økosystem» for samspill mellom utdanning, forskning og næringsliv i hele landet.

  • Vi må skape utvikling i etablerte næringer som landbruk og reiseliv.

– Vi må smelte mer sammen i virkemiddelapparatet slik at vi kan se helheten framfor kun å jobbe med enkeltvirksomheter og spesifikke sektorer, sier Håkon Haugli.

– Den årlige innovasjonstalen? Skal du fortsette med å holde den?

– He, he. Ja, det er vel en etablert tradisjon fra Gunn Ovesens tid, så det må jeg vel gjøre.

Dette er Håkon Haugli

Styret i Innovasjon Norge kunngjorde mandag denne uken at Håkon Haugli var ansatt som ny administrerende direktør. Haugli er nå administrerende direktør i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.

Håkon Haugli er 49 år, utdannet jurist fra Universitetet i Oslo. Han har ledet Abelia fra 2014. Tidligere har han hatt lederstillinger i forsikringsselskapet Gjensidige og jobbet i ISCO Group og McKinsey. Haugli satt på Stortinget for Arbeiderpartiet i perioden 2009-2013 og var medlem av Kommunal- og forvaltningskomiteen og Helse- og omsorgskomiteen. Haugli har vært styremedlem i Lånekassen og Center for Service Innovation (CSI) ved Norges Handelshøyskole. Han sitter i SINTEFs råd og HelseOmsorg21-rådet, og er medlem av Stortingets EOS-utvalg.

–  Med Håkon Haugli har vi fått en erfaren og allsidig leder med bakgrunn fra næringsliv, politikk og organisasjonsliv, sier styreleder i Innovasjon Norge, Gunnar Bovim i en pressemelding. – Haugli kjenner Innovasjon Norge godt fra utsiden, gjennom en rekke prosjekter der vi og Abelia har samarbeidet. Vi ser fram til å arbeide sammen med Haugli om å videreutvikle Innovasjon Norge til å bli et enda mer effektivt virkemiddel for verdiskaping.

– Haugli har svært god samfunns- og næringslivsforståelse og forståelse av rollen som leder for Innovasjon Norge. Det har styret lagt stor vekt på i denne prosessen, sier Bovim. 

– Abelia har hatt kraftig medlemsvekst, og nyter stor tillit både i medlemsbedriftene og hos myndighetene, sier Abelias styreleder, administrerende direktør Grete Aspelund i Sweco Norge.  

– Jeg har likevel forståelse for hans valg, og på vegne at styret vil jeg gratulere og takke for hans store innsats gjennom mer enn fem år.

Saken fortsetter under annonsen