Et «falsk sannhet» som irriterer Apple-sjef Tim Cook er tanken om at man ikke kan vokse som selskap uten å ha et stort karbonavtrykk. Her i samtale med Salesforce-sjef Marc Benioff. 

Foto

Salesforce. 

Apple-sjefen vil aldri slutte å innovere

Vil kun bruke resirkulert materiale

Publisert: 26. november 2019 kl 09.59
Oppdatert: 26. november 2019 kl 15.01

DAGENS PERSPEKTIV I SAN FRANCISCO.  – Mange er overbeviste om at innovasjon kun handler om endring, men innovasjon handler om å gjøre ting bedre. For oss er det ikke viktigest å være først ute, men å være best, sier Appels toppsjef, Tim Cook. 

Fra før har Apple klart å kun produsere ved hjelp av fornybar energi. Neste mål er å kun bruke resirkulert materiale, forteller Tim Cook. 

For ham handler det om å skape verdens beste produkter, samtidig som de beriker livet til mennesker. Hvis selskapet ikke makter å gjøre begge disse tingene, dropper de produktet, påstår han.

– Det er vårt filter når vi utvikler nye produkter. Vi går aldri inn for å lage mest mulig, men for å være best på det vi gjør. Den ledestjernen har hjulpet oss til å unngå mange fristelser som kunne gjort at vi hadde tatt enda større markedsandeler, sier Cook.

Sist uke diskuterte Apple-sjef Tim Cook innovasjon sammen med Salesforce-sjef Marc Benioff på Yerba Buena Theater, samme sted hvor Cooks forgjenger Steve Jobs lanserte flere av selskapets epleprodukter.

Apple-sjefen var et av de store trekkplastrene til den enorme Dreamforce-konferansen som hvert år arrangeres i San Francisco av det globale programvareselskapet Salesforce.

Dagens Perspektiv er invitert med til denne konferansen av Salesforce Norge.

Saken fortsetter under annonsen

En sen åpenbaring

Cook snakker mye om selve «meningen med livet» og diskuterer inngående hva «målet med menneskers eksistens» er under sin samtale med Benioff.

– Jeg vet det er naivt og det vil nok ikke skje i morgen, men jeg tror mange av verdens problemer ville blitt løst dersom vi behandlet hverandre med genuin respekt, sier Cook.

Denne åpenbaringen fikk han, ifølge ham selv «sent i livet» – i slutten av 30-årene. Da ble det tydelig for Apple-sjefen at meningen med livet var å hjelpe andre.

– Det handler ikke om deg selv. Du er her for å hjelpe andre, sier han.

Tidlig i livet overbeviste han seg selv om at meningen med livet var å finne ut hva han skulle studere, for så å jage etter en bestemt jobb, en forfremmelse, giftemål eller å få barn.

Saken fortsetter under annonsen

– På et tidspunkt innså jeg at grunnen til at vi er her på denne planeten er for å hjelpe andre. Det er hovedgrunnen til at vi er her i dag. Når du har innsett det, blir livet mye enklere. Ved å ha dette som en ledestjerne, kan du ta mange komplekse avgjørelser på en enklere måte.

Drevet av fornybar energi

Apple vil aldri slutte å innovere, lover Cook, men understreker samtidig at dette må gjøres i samsvar med selskapets verdier.

– Å beskytte personopplysninger er for oss en menneskerett og en av våre kjerneverdier. Vi ønsker å strekke oss lenger enn det lovverket sier at vi må gjøre, sier han.

En annen målsetning for Cook var å drive Apple kun med fornybar energi. Dette har selskapet klart å oppnå og er noe Apple-sjefen er veldig stolt av. Nå ønsker de å skape ringvirkninger i hele leverandørkjeden.

– Vi har klart å bli 100 prosent fornybare. Nå jobber vi med alle leverandørene våre for å få de til å kun bruke fornybar energi også.

De har også satt seg et hårete mål om å kun bruke resirkulert materiale i produktene sine og ikke ta noe «direkte fra jorden».

Saken fortsetter under annonsen

– De fleste ville tenkt at dette ikke var mulig, men det er de samme menneskene som sa at det ikke var mulig å drive Apple kun ved å bruke fornybar energi. Vi prøver alltid å strekke oss litt ekstra langt utover det det vi vet fungerer. Vi ønsker å gjøre planeten bedre enn den var når vi fant den, sier Cook.

Beregnet karbonavtrykket

Apple har brukt lang tid på å forstå sitt eget karbonavtrykk – ikke bare internt i selskapet, men også avtrykket til brukerne når de tar i bruk Apple-produkter.

– Energieffektiviteten er noe vi kan kontrollere når kunder bruker våre produkter, sier Cook.

Selskapet så også på produksjonen og bevegelsesmønsteret til produktene for å få en dypere forståelse for hvordan de belastet miljøet og hva de kunne gjøre for å redusere karbonavtrykket sitt.

– Det tar lang tid og man må gjøre grundig arbeid, men i lengden er det et godt økonomisk valg. Dette er ikke noe bare rike selskaper kan gjøre, alle kan gjøre dette. Vårt mål er å inspirere andre til å gjøre det samme.

Informasjonen om hvordan Apple kartla sitt karbonavtrykk deler de gjerne med andre selskaper som er interesserte i å finne ut hvor stort deres avtrykk på jorden er.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi ønsker ikke at folk kopierer produktene våre, det skjer for ofte, men vi ønsker at folk skal kopiere oss ved å bli mer miljøbevisste.

Alle kjerneverdiene til Apple er integrert i strategien og operasjonalisert i alt selskapet gjør.

– Man kan ikke ta snarveier for å unngå å følge disse verdiene.

Falske sannheter

Cook er tydelig på at selskapet ønsker å bidra til noe som er større enn oss selv. Selv om de er et av verdens største selskaper, tror han ikke det hjelper at kun Apple endrer seg. Han ønsker å bidra til at flere reduserer klimautslippene sine, først da har selskapet utrettet noe.

Et «falsk sannhet» som irriterer Apple-sjefen er tanken om at man ikke kan vokse som selskap uten å ha et stort karbonavtrykk.

– Vi avviser denne tankegangen. Vi ønsker ikke å spille etter de tradisjonelle spillereglene, vi finner opp våre egne spilleregler. Du kommer ingen vei lenger dersom du gjør ting slik du alltid har gjort, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Å tenke utenfor boksen og finne ny perspektiver tror han er nøkkelen for å løse dagens problemer.

– Utfordringene vi står overfor er komplekse og vanskelige. De hadde vært løst for lenge siden dersom de hadde vært enkle.  

Genuin respekt

Likestilling står også høyt på agendaen til Apple-sjefen ifølge ham selv, som også er en talsperson for såkalte «dreamers».

Hundretusener av unge som ble brakt til USA ulovlig som barn, har fått bli værende i USA etter at Donald Trumps forgjenger, Barack Obama, innførte den såkalte DACA-ordningen. Disse barna blir omtalt som «dreamers».

USAs nåværende president har derimot tatt til orde for å skrote DACA-ordningen noe som gjør at flere kan risikere å bli utvist fra landet.

– Vi tror at alle fortjener å bli behandlet med genuin respekt. Det er snakk om barn som ikke kjenner noe annet hjem enn USA. Hvorfor i all verden skal ikke de få lov til å bli værende? spør Cook.

HAn forteller at Apple i dag har ansatt 480 «dreamers» i selskapet.

Redd for å miste egne rettigheter

Ifølge Tim Cook har noen av de mest privilegerte i samfunnet en tankegang om at dersom en minoritetsgruppe får flere rettigheter enn de har i dag, vil den privilegerte gruppen få mindre.  

– Dette er en bisarr misforståelse. Ville det ikke vært fantastisk hvis hele jordens befolkning våknet en dag og behandlet hverandre med verdighet og respekt? Så mange av de problemene vi har i verden i dag ville da forsvunnet.

Da homofilt ekteskap ble lovlig, var det flere grupperinger som mente at homofile ikke skulle ha denne rettigheten.

– De følte at de selv mistet noe dersom en del av befolkningen fikk den samme rettigheten som de selv hadde. Det blir helt feil.

Tim Cook tror det meste kan løses dersom vi har genuin respekt for hverandre og respekterer grunnleggende menneskerettigheter.