Bygget bedrift på pokerpott
Erik Dalland (26) kunne gjort karriere som pokerspiller. Istedenfor satset han potten fra norgesmesterskapet i poker som han vant i 2015, på å starte egen bedrift.
Det var siste halvåret på økonomistudiet ved BI i Bergen for Dalland da han på vårparten vant NM-turneringen i poker. Turneringen fant sted i Dublin, og Dalland tok med seg pokal og en pot på 300.000 kroner. I tillegg var han kommet inn på NHH, så fremtiden så på alle måter lovende ut for den unge bergenseren.
Men så, som en såkalt last-longer-bet-premie, en ekstrapremie for å ha vunnet pokerturneringen, fikk han en tur til Las Vegas. Der forsatte han å vinne. Til tross for det hadde aldri vært i Dallands tanker å ta steget fullt ut som profesjonell pokerspiller. Men suksessen ved pokerbordet hadde gitt ham et skikkelig løft. Og kanskje det bidro til gamblingen han senere gjorde.
Da han kom hjem fra turen til Las Vegas følte han seg skikkelig ovenpå. Nå gikk alt så bra, han var ferdig med eksamen på BI, og det var sommerferie. Han følte at han hadde livet foran seg.
– Da ringte Dennis. Han kom trekkende med en idé han ville fortelle om. Dennis hadde nettopp blitt nedbemannet og ville starte noe eget.
Ikke drømmen akkurat
Dennis, det er Dennis Stokseth, en barndomskamerat til Dalland. De hadde spilt fotball og gått på skole sammen fra første klasse. Nå bodde Stokseth sammen med Lasse Smedvig, en av to gründere bak suksessen til Adams matkasse og senere andre selskaper, som Cutters.
Sammen med den andre gründeren av Adams matkasse, Harald Aalvik, hadde de to sett seg ut et nytt forretningsområde som de mente burde ha et stort potensial. Og de ville ha Erik Dalland med på laget.
– Det var snakk om renhold og vasking. Og det hørtes jo ikke veldig spennende ut for en 23-åring, kan Dalland betro nå i ettertid.
Første dagen fikk vi ingen kunder. Neste dag fikk vi to kunder
Men Stokseth fortalte om selskaper som har fått til noe liknende i utlandet og gjort det stort. Ideen var å gjøre det enkelt og rimelig å kjøpe renholdstjenester til hjemmet. Og det skulle gjøres hvitt. Nordmenn burde være modne for en slik tjeneste. De har generelt dårligere tid, som følge av mer tidspress og mer likestilte karrierer, og bruke stadig mer på ulike tjenester.
Om Erik Dalland innledningsvis var lunken til tanken, leste han seg likevel opp om bransjen og det som fantes av liknende forretningsløsninger. I Sverige var det allerede stort. Og han oppdaget at det bare fantes ett selskap av litt størrelse i Norge. Her lå det med andre ord en mulighet.
– Vi går for det! sa jeg til Dennis. Det virket mye mer spennende enn to år til på skolebenken.
Kaos
Dalland og Stokseth brukte resten av sommeren til planlegge, finne investorer og få en nettside opp og stå. Dalland la selv inn størstedelen av potten sin fra Dublin. I løpet av tre måneder fikk de stablet på beina selskapet Wipe med nettside og fant ut hvordan de skulle finne kunder. På investeringssiden fikk de to barndomsvennene med seg de to gründerne fra Adams matkasse.
Forretningsideen til de to var å selge rett til forbrukerne. Til å begynne med tok de bilen rundt i nabolag for nabolag og banket på dører. De deltok senere også på en lokal bolig- og interiørmesse i Bergen. Men det var en bratt læringskurve i følge Dalland.
– Første dagen fikk vi ingen kunder. Neste dag fikk vi to kunder.
Det var etter bolig- og interiørmessen at det tok av. De to kameratene fikk 50 kunder på én helg. De var i gang.
Dalland innrømmer at tjenestene ikke var veldig bra til å begynne med. Det er vanskelig å finne dyktige vaskere, og ikke minst handler det om å få på plass service og punktlighet. Så det gikk litt på hugg og belegg. Tjenestene ble lansert overfor kunder i oktober 2015. I løpet av tre måneder hadde de to kameratene fått 100 kunder.
– Det begynte å bli kaos, erindrer Dalland.
Finsk partner
Tanken hadde vært å bruke ny teknologi for å gjøre det enklere for både kunder, ansatte og dem selv. Men til å begynne med ble alt gjort med penn og papir, og Dalland og Stokseth holdt på å drukne i arbeid. På den tiden måtte de selv brette opp ermene og dra ut på vaskejobber.
Det store spørsmålet for dem var om de skulle bygge et digitalt system selv eller finne eksterne løsninger, enten noe som allerede eksisterte eller å få noen til å utvikle det. De to sjekket opp det som fantes i bransjen, og fant tre selskaper. Ett av dem var finske Freska. Det den beste matchen av de tre i følge Dalland.
I februar 2016 dro de to kameratene til Helsinki og møtte de tre gründerne bak Freska. Selskapet var omtrent på samme størrelse som Wipe, men i motsetning til nordmennene hadde finnene utviklet en egen plattform. Freska hadde rett og slett et bedre system og var bedre oppsatt rent operasjonelt.
– Vi var derimot bedre på salg, sier Dalland som hadde gått i en god selgeskole ett år hos seriegründeren Mats Wickman.
Best
På forsommeren det året ble de to selskapene slått sammen under det finske navnet. Det ble jobbet videre med å få inn kapital. Det bergensbaserte fondet Momentum Partners kom tidlig inn på investeringssiden. Etter hvert har også større, internasjonale aktører fra Tyskland, Sverige og Russland blitt med som eiere. Bare i løpet av i fjor høst hentet Freska inn nærmere 100 millioner kroner.
De fem gründerne som startet de to opprinnelige selskapene sitter i dag med rundt en tredel av aksjene i Freska fordelt mellom seg. For Dalland er det helt greit at han har måttet selge seg ned i selskapet sitt. For, som han sier, han vil heller være en liten del av noe stort enn omvendt.
Og det er nå heller ikke så aller verst for en 26-åring å være sjef for 300 ansatte i et firma som omsetter for rundt 40 millioner kroner – bare i den norske delen. Totalt har Freska 600 ansatte i Norden. Erik Dalland er daglig leder i den norske delen av selskapet og er også i ferd med å bygge opp en svensk avdeling. Dennis Stockseth er ute av den daglige driften.
– Vår ambisjon er å bli Nordens største på hjemmerengjøre, forteller den unge, norske sjefen og gründeren.
Hektisk
Det har gått fort. I løpet av 2017 vokste omsetningen fra tre millioner til 18 millioner, og selv om tallene for 2018 ennå ikke er klare, mener Dalland at omsetningen omtrent vil ha doblet seg i forhold til året før.
Dalland innrømmer at det kanskje gikk for fort til å begynne med. Det ble gjerne tatt kjappe og ikke alltid like gjennomtenkte beslutninger, fordi gründerne ikke hadde tid til noe annet. Ved flere anledninger endte de med å måtte drive brannslukking.
En av de finske partnerne sa til meg: Din oppgave er å bli kvitt oppgavene dine
– Vi har lært å prioritere og å holde fokus.
Det hjalp å få inn ansatte på administrative oppgaver som kunne ta over deler av ansvaret, enten det gjaldt kundeoppfølging, økonomi, markedsføring eller utvikling av plattformen. For som Dalland påpeker, en klarer bare å gjøre så mye selv. Døgnet får heller ikke flere timer ved at han pendler mellom Bergen og Stockholm.
– En av de finske partnerne sa til meg: Din oppgave er å bli kvitt oppgavene dine.
Erik Dalland er opptatt av fornøyde kunder og å kunne gi en god kundeopplevelse. Det handler delvis om å ha dyktige og tilfredse ansatte. For Dalland er det viktig at ansatte har det bra, at de føler at de blir tatt vare på. Da får de et mye større eierskap til selskapet og gjør en bedre jobb.
Tøffe år
Freska tjener fortsatt ikke penger. For 2017 var underskuddet på 14 millioner kroner. Også 2018-regnskapet vil gå i rødt. Dalland peker på at det koster mye å bygge en ny bedrift, særlig hvis det skal gå fort. Og så erkjenner han at driften til å begynne med ikke var bærekraftig. Men nå har Freska gjort nødvendige justeringer, blant annet en større overhaling av den teknologiske plattformen, noe som gir uttelling.
Dalland peker videre på at det er tøft å konkurrere i et marked der svart arbeid dominerer. Kundene er vant til å betale mindre for denne type tjenester. Han viser til en undersøkelse der det fremgår at 90 prosent av all hjemmerengjøring er svart. På sikt håper han at Norge vil innføre en form for skattefradrag på husholdningstjenester slikt tilfellet er i Sverige og Finland.
Hvis Erik Dalland skal oppsummere noen av suksesskriteriene for hans gründervirksomhet må det blant annet være flink med mennesker. Det er viktig i alle bransjer, peker han på, men spesielt for denne type tjenester som Freska leverer.
Videre peker han på at det er utrolig viktig for en gründer å være tilpasningsdyktig. Utviklingen går fort, og det er sjelden at en treffer på første forsøk. Og så må en gå all in som Dalland sier det.
– Det har vært fire tøffe år, særlig de to første årene. Du kan ikke jobbe 100 timer i uken, det er ikke holdbart i lengden. Jeg jobber fortsatt mye, men nå har jeg lært å finne en balanse.
Erik Dalland er klar på at fremgangen har vært verdt innsatsen. Det er helt spesiell å oppleve at det han har vært med å starte, har tatt fullstendig av. Og så må det være litt spesielt da, å lede en bedrift innen rengjøring for en så for få år siden selv stod i oppvasken på Ikea i Bergen.