Varig grønn bølge eller blaff av grønske?
Mens politiske nerder før sommeren var opptatt av Senterpartiet og Rødts voldsomme framgang, har Miljøpartiet De Grønne (MDG) sneket seg nærmest ubemerket framover på ulike galluper uten at så mange har bitt seg merke i det. Fram til nå.
Det er særlig i byene ligger MDG svært sterkt an foran høstens kommende lokalvalg.
Skal MDG endelig klare å sette en mer varig farge på det norske ordskiftet?
Men også på de nasjonale målingene har partiet etablert seg på et nivå godt over sperregrensen. I en stortingsvalg-måling onsdag oppnådde MDG 5,8 prosent og i den siste Oslo-målingen fikk partiet hele 16,7 prosent.
I en nasjonal kommunevalgmåling i begynnelsen av juni tok MDG for seg av 9,2 prosent av de spurte. Det er veldig sterkt, med tanke på at her var hele det bilavhengige Distrikts-Norge med.
Faktisk er MDG større enn Frp både på denne målingen og på den siste Oslo-målingen.
Nasjonal talsperson og enslig stortingsrepresentant Une Bastholm har grunn til å juble, og både hun og resten av MDG framstår nå med større selvtillit enn på lenge.
I hovedstaden har for eksempel Lan Marie Berg laget en heia-video for bomringene rundt byen – noe som medfører mange grønne hjerter på sosiale medier, men som også fyrer godt opp under sinne og hets. Selv med sin tunge erfaring med hets – så kliner hun altså til like vel.
Og Lan Marie Berg vet godt at en gla’-video om bompenger med seg selv smilende, begeistret i hovedrollen treffer hissiggenet i mang en bilentusiast utenfor Ring 3.
I Stortinget har Une Bastholm de siste par ukene lekset opp for sine kolleger i nasjonalforsamlingen om at Norge trenger EU til å presse oss i klimapolitikken og hun har bedt stortingsflertallet om «å skamme seg» i saken om den afghanske Abbasi-familien.
Ikke noe å si på selvtilliten der heller, altså.
Vi har liksom ventet litt på MDG, og undret oss over hvorfor de ikke har klart å høste på den grønne ungdomsbølgen og de dystre rapportene fra FN som stadig flyr inn over landet – selv om slikt her hjemme lett drukner i sjaman- og bompengestøy.
Nå er de her altså. En stadig sterkere og grønnere maktfaktor i byene og de største kommunene.
Men er det et blaff av grønske vi opplever, eller skal MDG endelig klare å sette en mer varig farge på det norske ordskiftet?
De politiske frontene er sterkere enn på lenge og framveksten til Folkeaksjonen Nei til Bompenger har satt de store partiene nærmest sjakk matt, mens MDG er en tydelig motstemme. Dessuten er det tegn på at klima og miljø er i ferd med å bli avgjørende for folks partivalg.
Holder MDG stillingen gjennom høsten, og høster videre på den lokale begeistringen, kan de bli en maktfaktor det ikke nytter å snu ryggen til for de største partiene etter stortingsvalget om to år.
Den grønne bølgen vi ser på meningsmålingene i dag, kan ende med regjeringsmakt i 2021.