Tre nordiske damer i den nye EU-kommisjonen
«De gamle stormakter går nye veier alene. Nye makter vokser frem og samler seg».
Det var med store og til dels mystiske ord at den nye presidenten for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen valgte å presentere sine med-kommisjonærer tirsdag.
I en uttalelse til pressen pekte von der Leyen på at vi lever i en tid hvor folk kjenner på usikkerhet mange steder i Europa.
– Dette laget vil forme den europeiske retningen. Vi skal ta modige tak i kampen mot klimaendringer, bygge partnerskap med USA, definere forholdet til Kina og være en pålitelig nabo, for eksempel for Afrika, sier hun i meldingen.
Som et svar på at stormakter vender seg bort fra internasjonalt samabeid, uttalte von der Leyen at hennes kommisjon skal forsvare multilaterale internasjonale forhold.
Ny struktur
Den nye kommisjonen får også en ny struktur med et såkalt college med åtte visepresidenter som skal ha ansvaret for de viktigste prioriteringene.
Det er her kommisjonærene skal styre arbeidet med blant annet EUs «European green deal» og arbeidet med europeisk digitalisering og programmet for en økonomi som fungerer for alle.
– Jeg vil at arbeidet med European green deal skal bli et europeisk kjennetegn. Det skal være kjernen i ambisjonen om å bli verdens første klimanøytrale kontinent, sier kommisjons-presidenten.
To toppen av dette hierarkiet skal det sitte tre ledende visepresidenter. Danske Margrethe Vestager blir en av disse samtidig som hun fortsetter i rollen som konkurransekommisjonær.
At Von der Leyen turte å fortsette med Vestager i denne rollen, er ventet å vekke oppsikt i USA etter at Trump ved flere anledninger har uttrykt misnøye med Vestagers aggresive forfølgelse av amerikanske nettgiganter som Google og Facebook.
– Vi må gjøre mest mulig ut av AI og stordata, vi må styrke cybersikkerheten og jobbe hardt for å sikre teknologisk uavhengighet, sier Von der Leyen.
Svenske Ylva Johansson får ansvar for EU-kommisjonens migrasjonspolitikk.
Johansson har bakgrunn fra flere ministerposter i Sverige. Finske Jutta Urpilainen tar over ansvaret for internasjonale partnerskap.
Nederlandske Frans Timmermans fortsetter som visepresident, og får ansvar for EU-kommisjonens kamp mot klimaendringer.
Valdis Dombrovskis fra Latvia blir økonomikommissær og visepresident.
Spanias tidligere utenriksminister Josep Borrell blir utenrikssjef etter Federica Mogherini. Borrell får også rang som visepresident.
Margaritis Schinas fra Hellas, Vera Jourová fra Tsjekkia, Maroš Šefčovič fra Slovakia og Dubravka Šuica fra Kroatia utgjør de øvrige visepresidentene.
De øvrige kommissærene blir Johannes Hahn (Østerrike), Didier Reynders (Belgia), Mariya Gabriel (Bulgaria); Stella Kyriakides (Kypros), Kadri Simson (Estland), Jutta Urpilainen (Finland), Sylvie Goulard (Frankrike), László Trócsányi (Ungarn), Phil Hogan (Irland), Paolo Gentiloni (Italia), Virginijus Sinkevičius (Litauen), Nicolas Schmit (Luxembourg), Helena Dalli (Malta), Janusz Wojciechowski (Polen), Elisa Ferreira (Portugal), Rovana Plumb (Romania), og Janez Lenarčič (Slovenia).
Utnevnelsene forutsetter godkjennelse i EU-parlamentet før de utvalgte kan tre inn i sine poster 1. november.