Topplederjobben koster kvinner ekteskapet
Selv i verdens mest likestilte land betaler kvinner en høy pris for karrieresuksess.
Det skriver de svenske professorene Olle Folke fra Uppsala University og Johanna Rickne fra Stockholm University i et innlegg på bloggen til London School of Economics and Political Science.
Forskningen deres viser at skilsmissetallene øker dramatisk når kvinner blir forfremmet i jobber innen politikk eller næringsliv.
Andelen kvinnelige CEOs og toppolitikere i Sverige er blant de høyeste i verden. I motsetning til mange andre land, er sannsynligheten høy for at kvinner med vellykkede karrierer også har rukket å stifte familie.
Kvinner som sikter mot toppen, trenger med andre ord ikke å gi opp familien. Hva som skjer med familien når kvinner har nådd toppen, er derimot en annen historie.
Skilsmisser fordobles
Forskningen viser at når kvinner inntok politiske jobber som ordfører eller statsråd, doblet andelen skilsmisser seg sammenlignet med kvinner som ikke nådde opp. Blant menn finner forskerne ikke en lignende effekt.
Også for kvinner som sikter høyt i næringslivet, ser skilsmissestatistikken mørk ut. Etter at kvinner inntok rollen som administrerende direktør i et selskap med mer enn 100 ansatte, begynte de samtidig å skilles i et høyere tempo enn de mannlige sjefene.
Kvinner som skiller seg etter å ha fått toppjobben, er mindre sannsynlige for å innlede et nytt forhold, samboerskap eller få seg en ny ektefelle.
Kvinnene som har vært med i studien har i gjennomsnitt vært gift i 20 år før de sikret seg toppjobben.
Skaper friksjoner
Heteroseksuelle kvinner, både de som sikrer seg toppjobben og de som ikke gjør det, innleder ofte et forhold til menn som er eldre og som tjener mer enn dem selv. Menn går derimot etter yngre koner med lavere betalte jobber.
Tendensen til at kvinner ofte gifter seg «oppover» kan skape friksjoner i hjemmet etter at de har fått toppjobben. Den økonomiske balansen i hjemmet er endret.
Skilsmissene skjer hyppigere i de parforholdene hvor kvinnen var mye yngre enn mannen og tok større ansvar for hjemmet og barna. Skilsmisse som følge av topplederjobb påvirket ikke kvinner som var nærmere i alder til sin ektemann og hvor ansvarsfordelingen i hjemmet var mer likestilt.