Sykepleierutdanning er et pluss
Denne saken er en del av «Lederutfordringen: Han er ny toppsjef for Helse Møre og Romsdal | – Det er en umulig oppgave, men noen må gjøre den». Les hele saken her.
Torsdag for en uke siden ble Lill Sverresdatter Larsen valgt til ny forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund. Den nyvalgte lederen kommer fra Tromsø, hvor hun er førsteamanuensis ved universitet.
Nå har Larsen varslet et taktskifte i organisasjonen som er Norges fjerde største fagforening, og representerer den desidert største profesjonsgruppen i helsesektoren. For henne er det viktig at sykepleierfaget kommer i front.
Den nyvalgte lederen understerker at hun ikke ønsker å mene noe om Øyvind Bakke som ny helsedirektør. Men Lill Sverresdatter Larsen er tydelig på at det å være leder går utmerket sammen med det å ha en bakgrunn som sykepleier.
-
LES OGSÅ: Hva gjør en god helseleder?
– Sykepleier er et tøft yrke, som gjør deg godt rustet til å stå i en toppstilling. Ofte snakker man om å være sykepleier i bunn, jeg mener det er mer riktig å si at man er sykepleier på topp. Vi er vant til tøffe tak og prioriteringer, sier Larsen.
For å lykkes med å lede et sykehus, peker Larsen på viktigheten av tillitt. Også der mener hun sykepleierne har en fordel.
– Sykepleiere har allerede høy i tillitt i befolkningen. I tillegg har vi en svært allsidig utdanning, som har mye fokus på relasjonskompetanse. Vi har god kjennskap til tjenestene, og vi er vant til å samarbeide på tvers.
Som helseleder i dag, er det flere problemstillinger du havner midt oppe i.
Larsen peker på utfordringen med å få til god samhandling mellom de ulike tjenestenivåene, den alltid tilstedeværende vanskelige økonomiske situasjonen og den svært alvorlige sykepleiermangelen.
Hun har tre klare råd til sykehusdirektører.
– De må ta sykepleiermangelen på alvor. Dette gjelder også mangelen på spesialsykepleiere, og den kan løses ved å legge til rette for at sykepleierne kan videreutdanne seg på masternivå. De bør også ta grep for å få til bedre meldekultur ved sykehuset, noe som på sikt vil bedre pasientsikkerheten.
– For folk som står utenfor sykehusene er det lett å tenke at det er mye hierarki internt. Hvordan blir det for en sykepleier å innta sjefsstolen, blant så mange sterke profesjoner?
– Hvis vi går langt nok tilbake i tid, så var det sykepleierne som styrte sykehusene. Det er viktig å huske på at sykepleierne er til stede på sykehusene 24 timer i døgnet, og har det praktiske ansvaret for gjennomføringen. I en topplederstilling vil dette være positivt for muligheter til å se den totale driften, se helheten og bidra til god samhandling.
Helse Møre og Romsdal er inne i en krevende omstilling, og det er vedtatt at helseforetaket må kutte kostnader tilsvarende 130 årsverk. Ikke siden 2012 har de klart å holde budsjettene.
Larsen råder helseledere til å vise åpenhet i prosessen.
– Uten åpenhet med de ansatte og fagforeningene skapes det fort barriere som det ikke er lett å komme seg forbi senere.