– Taler kan gjøre inntrykk der og da, men det er sjelden de faktisk får store konsekvenser, mener Jan Ketil Arnulf, professor ved BI.

Foto

BI

– Store taler har liten betydning

Publisert: 18. oktober 2019 kl 10.54
Oppdatert: 18. oktober 2019 kl 11.00

Jan Ketil Arnulf er psykolog og professor ved BI, og har forsket på ledelse i mange år. I 2014 ga han ut boka «Kommunikasjon for ledere og organisasjoner» sammen med Peggy Brønn, også professor ved BI.

Ledelse fra talerstolen

Dagens Perspektiv har sett nærmere på lederes taler.

Ledere må kommunisere

Arnulf mener at kommunikasjon er avgjørende for ledelse.

– Medarbeidere ser etter en kilde til å fortolke virkeligheten så jobben blir meningsfull. Der har lederen en viktig rolle. Ledelse handler om å skape mening for de ansatte. Det handler om å påvirke og overbevise. Og da snakker vi jo om kommunikasjon, forklarer han.

Han mener at ledelse uten kommunikasjon bare er å administrere.

Ledelse handler om å skape mening for de ansatte

Saken fortsetter under annonsen

– Du kan i prinsippet ta beslutninger, fordele arbeidet og overlate resten til kommunikasjonsavdelingen. Noen sjefer gjør det. Men i realiteten overlater de da ledelsen til andre. Da slutter de å være ledere, mener han.

Andre krefter kan overta

Konsekvensen av at lederen ikke kommuniserer tydelig med de ansatte er at andre krefter kan ta over kontrollen.

– Du risikerer at det oppstår uformell ledelse, og at noen med en annen agenda tar over og bestemmer retningen. Det blir umulig å gjennomføre noe, beskriver han.

Han mener at det er viktig at lederne har en visjon, i betydningen at de har en oppfattelse av sin egen rolle og hva som er meningen med det virksomheten driver med.

– Har du ingen ide om hvor du skal, blir arbeidet bare til tomme rutiner. Da klarer du heller ikke gi de ansatte mening i det de driver med.

Har du ingen ide om hvor du skal, blir arbeidet bare til tomme rutiner

Saken fortsetter under annonsen

Taler er fort glemt

Han mener likevel ikke det er gjennom taler ledere skaper mening og gir retning for virksomheten.

– Taler er først og fremst ritualer, en symbolaktivitet løsrevet fra de sentrale arbeidsprosessene. De kan gjøre inntrykk der og da, men det er sjelden de faktisk får store konsekvenser, mener han.

Han vet at de fleste ledere er forventet å stille opp og holde taler til de ansatte, og ser at det er noe som ligger i rollen at de må gjøre. Likevel er han skeptisk til betydningen av talene på lengre sikt.

Taler er først og fremst ritualer

– Det er fint å holde en god tale. Men forskning viser at folk husker minimalt etterpå.

Stor fallhøyde

Saken fortsetter under annonsen

Han mener også at taler potensielt kan ha større nedside enn oppside for en leder.

– Sjansen for å ødelegge noe er større enn for å bygge noe opp. Mens mange gode taler går i glemmeboka, så er det motsatt med dårlige taler. Gjør du en dårlig figur, vil mange huske det etterpå, mener han.

Han mener det er grunnen til at mange næringslivsledere er ganske usynlige i offentligheten. Det kan ofte lønne seg å ligge lavt i terrenget.

Gjør du en dårlig figur, vil mange huske det etterpå

Må tettere på

Den viktige lederkommunikasjonen mener Arnulf foregår på helt andre arenaer enn fra talerstoler eller i plenum på allmøtet.

– Den betydningsfulle kommunikasjonen skjer når lederen er tettere på de ansatte. Det kan være på tomannshånd, i ledergruppa eller i avdelingene, der arbeidet faktisk foregår. Det skjer når lederen forholder seg til det medarbeiderne jobber med, gir tilbakemeldinger, korrigerer kursen og viser retning, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Den betydningsfulle kommunikasjonen skjer når lederen er tettere på de ansatte

Derfor mener han at det ikke nødvendigvis er sånn at de beste talerne er de beste lederne.

– Noen er først og fremst gode til å holde et show. Det betyr ikke at du kan regne med at de er gode ledere for sine ansatte, sier han.