– Ingen enkeltmennesker eller organisasjoner kan løse et så stort problem alene, forklarer Mita Broca.

Foto

Camilla Skjær Brugrand.

Slik kan toppledere løse menneskehetens største utfordringer sammen

Publisert: 9. september 2019 kl 14.11
Oppdatert: 16. september 2019 kl 14.39

Selskapet Xynteo har tatt på seg jobben for å samle toppledere som kan gå foran i den enorme omstillingen som verden står overfor. De jobber med ledere verden for å skape positiv og miljøvennlig vekst og holder blant annet til i Norge, India og Storbritannia.

Et av lederprogrammene deres er The Leadership Vanguard hvor en rekke selskaper er representert som sponsorer og deltakere.

Blant disse er Shell, Unilever, Mastercard, Energias de Portugal, Tata Consultancy Services og den internasjonale Røde Kors-komiteen.

– Vi bringer sammen ledere fra store internasjonale selskaper for å løse samfunnsproblemer innen klima, utdanning, mat og bærekraft, sier Mita Broca.

Sammen mot plastavfall

Plastavfall er en stor utfordring i alle verdens hjørner. I 2018 samlet Xynteo en gruppe toppledere gjennom The Leadership Vanguard programmet og reiste til Johannesburg for å prøve å løse plastproblemet i byen ved hjelp av samarbeid mellom ulike aktører.

Saken fortsetter under annonsen

– Ingen enkeltmennesker eller organisasjoner kan løse et så stort problem alene, forklarer Broca.

Målet til Xynteo er å hjelpe toppledere med å skape en forretningsmodell som jobber med naturen – ikke mot den. Modellen leverer verdi i et langtidsperspektiv, ikke nødvendigvis i et korttidsperspektiv.

– En slik modell hjelper mange, ikke bare de få. Vi tror at ledere har den største rollen å spille her. Ledere er sterkest når de samarbeider med hverandre på tvers av sektorer og landegrenser, sier Broca.

Slik løser de problemer

Å løse verdens største utfordringer er ikke en enkel enmannsjobb. Samarbeid er essensielt. Broca forklarer at man først og fremst må bruke tid på å forstå systemene rundt selve problemet.

– Det er snakk om kompliserte økosystemer. Det er ingen vits å hoppe til løsningene hvis man ikke forstår økosystemene og dynamikken rundt dem, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Man trenger heller ikke å finne opp hjulet på nytt igjen. Det finnes tusenvis av løsninger som allerede eksisterer.

– Vær ydmyk og lær av andre. Se på hva du kan gjøre for å eskalere effekten av løsninger som andre har klekt ut.

Hennes siste råd for å skape reell endring er å snakke med de menneskene og aktørene som blir berørt av problemet på daglig basis, i tillegg til å få råd av eksterne eksperter.

Endre organisasjonen

Foto

Leo Bottary. (Foto: Camilla Skjær Brugrand)

Forfatter, entreprenør og grunnlegger av Peernovation Leo Bottary forklarer at det å samarbeide med andre toppledere ikke er det samme som å samarbeide med konkurrentene.

Saken fortsetter under annonsen

I mange land finnes det nemlig organiserte grupper hvor administrerende direktører fra vidt forskjellige sektorer møtes regelmessig. Det kan for eksempel være banksjefer som møter sykehusdirektører.

– Selv om man befinner seg i ulike bransjer, deler mange de samme utfordringene når det gjelder å lede en organisasjon.

Endringer treffer ulike bransjer på forskjellige tidspunkter. Bottary tror at dersom toppledere kommer sammen, vil de kunne dele ulike perspektiver og løsninger på de samme utfordringene.

– På denne måte ser man varsellampene før man ellers ville oppdaget dem.

Han viser til eksempel fra klasserommene hvor professorene og forskerne som samarbeider i den akademiske verden klarer å skape bedre læremiljøer enn de som ikke samarbeider. Det samme mener han gjelder i næringslivet.

– Ingen innad i et vellykket selskap tror de alene kan skape den riktige løsningen.

Saken fortsetter under annonsen

Tenke i to baner

Selskapet Xynteo jobber i hovedsak med de langsiktige løsningene, men Bottary mener dagens ledere må adresse både langsiktige og nåværende utfordringer samtidig.

– Hvis jeg foreslår å lansere et nytt initiativ som vi først får se resultatene av etter tre år, vil folk se på meg som om jeg var gal. Man må adressere problemer som kommer til å oppstå både kortsiktig og langsiktig.

Han legger til at du som leder ikke kan gjøre det samme i fem år uten å se resultatene underveis. Du må kunne tenke i to baner samtidig.

– Vi må se til hverandre når vi beveger oss fremover. Det finnes flere møteplasser hvor ledere møtes for å hjelpe hverandre å styre selskapene sine. Hvis man jobber sammen og ikke mot hverandre – får man mer gjort.

Noen ganger tror han at et spørsmål fra en person med en annen innfallsvinkel endre hele måten man frem til nå har tenkt på forretningsmodeller.

Saken fortsetter under annonsen

– Jo mer vi utfordrer hverandre, jo bedre ideer og løsninger skaper vi sammen. Det er utrolig hva folk kan utrette når de har det samme målet.

Motsatt er det enkelt at alle gir opp når en gir opp.