Boris Johnson har sikret seg en flokk som står på samme sted som han selv i brexit-spørsmålet. De deler alle en del lignende grunntrekk i økonomisk politikk og justispolitikk.

Foto

Jessica Taylor/House of Commons via AP

Johnsons nye regjering

– Sikret seg en flokk som står samlet om hardt brexit

Publisert: 26. juli 2019 kl 12.05
Oppdatert: 26. juli 2019 kl 12.06

Allerede før Boris Johnson formelt fikk i oppdrag av dronning Elizabeth å danne ny regjeringen etter Theresa May, var det flere ministre og statssekretærer som enten hadde gått av eller varslet at de ville gjøre det.

Fellestrekket var at de ikke ønsket å sitte i en regjering ledet av Johnson.

Bare fire av ministere fra Mays regjering blir sittende. Av de nye medlemmene i kabinettet, er det kun Sajid Javid som har vært ønsket å bli værende i EU.

– Mange spekulerte i kring hvordan den nye regjeringen kom til å se ut og om han ville gå bredt ut og bygge broer innad i partiet. Det viser seg at han har kjørt ganske ensrettet, sier Øivind Bratberg som er førstelektor på Institutt for statsvitenskap ved UiO.

Johnson har med andre ord sikret seg en flokk som står på samme sted som han selv i brexit-spørsmålet. De deler alle en del lignende grunntrekk i økonomisk politikk og justispolitikk.

– Han har en del lojale følgesvenner. Regjeringsutvelgelsen handlet om å plukke ut en del av de lojale følgesvennene og gjøre de til sine nærmeste. Han er blant venner i den regjeringen han har oppnevnt. 

Saken fortsetter under annonsen

Elitetrygghet

Foto

Øivind Bratberg førstelektor på Institutt for statsvitenskap ved UiO. (Foto: Universitetet i Oslo)

Boris Johnson har blitt stemplet som en utradisjonell og ukonvensjonell statsminister - uten respekt for hverken konvensjoner og etiketter.

– Noen vil mene at det er en styrke overfor velgerne. Det bryter med en del av det de andre politikerne gjør. Men det kan være en svakhet overfor andre, ikke minst statsministerkollegaer og ledere i andre land. Spesielt i det internasjonale spillet som han vil gå inn i, sier Bratberg.

Den brå og ofte lite gjennomtenkte og svært ukorrekte stilen til Johnson kan være en hemsko, tror statsviteren.  

Hvordan vil du beskrive han som leder?

Saken fortsetter under annonsen

– Han er en leder som sikrer seg støtte gjennom karakter, karisma og troen på hans til en hver tid rådende dømmekraft og en god porsjon gutteaktig sjarm. Det er en spesiell form for britisk trygghet på egne lederegenskaper som kommer som følge av flere år på privatskole – det er en form for elitetrygghet som Johnson absolutt bærer preg av.

Sitt eget verdensbilde

En av Johnsons største utfordringer er å bringe EU-lederne inn i sitt eget verdensbilde. Å forstå hans måte å tenke på. Målet hans er å få de til å tro at det han mener i brexit-spørsmålet er legitimt.

– Utfordringen hans er å forhandle frem en bærekraftig løsning som alle parter er enige om. I tillegg må han bli tatt på alvor og bli respekter. Begge de to utfordringene er formidable.

Tror du han vil lykkes?

– Man skal være forsiktig med å komme med for krasse spådommer. Han har en stor bør på sine skuldre. Alt tyder på at det han har skissert i denne ledervalgkampen ikke er oppnåelig. Han ville ikke kunne få noen avtale med EU på de vilkårene han har snakket om, sier Bratberg.

Saken fortsetter under annonsen

Han ville ikke kunne få noen avtale med EU på de vilkårene han har snakket om

Han tror det er fullt mulig at Johnson vil kjøre på med ingen avtale.

– Det er ganske sannsynlig at det blir utfallet. Det at vi kan si at han dermed har lykkes er mindre tvilsomt.

Over kneika

Dersom britene forlater EU uten en avtale, vil det skape stor splittelse i en allerede splittet nasjon. Bratberg tror at noen vil si at ingen avtale er bra fordi de da kommer seg bort fra denne «elendigheten».

– De får ta den nesestyveren som det umiddelbart er og etablere noe som er godt og riktig for dem på sikt bare de klarer å komme seg over kneika.

Andre vil se på en utmelding uten avtale som total ansvarsløshet og fullstendig fravær av statsansvar.

Saken fortsetter under annonsen

– Utfallet vil nok grave kløften enda dypere i brexit-spørsmålet.

Truslene tårner seg opp for Johnson. Brexit-forhandlingene kan igjen kjøre seg fast, det kan bli opprør internt i partiet og i verste fall kan det ende med mistillitsforslag mot den nye statsministeren.

– Hans sterke sider trer i kraft av å være overbevisende. Johnson har en umiddelbar sjarm og evne til å redusere kompleksitet til noe enkelt, håndfast og som lar seg gjennomføre. Hvis han klarer å få mange nok med seg på å tenke slik, er det et tegn på godt lederegenskap.

Johnson har flere ganger bevist at han klarer å gjøre punchlines om til retningslinjer for politikken. Faren med det, advarer Bratberg, er at noen gang er det komplekse komplekst fordi det er umulig å gjøre det så enkelt så man vil ha det til.

Mer krevende enn ordførerrollen

Kan han ta med seg noen lederferdigheter fra rollen som ordfører i London?

Saken fortsetter under annonsen

– Det han kan ta med seg fra rollen som ordfører er kunsten å delegere på en klok måte. Han vet også noe om å sikre velvilje blant velgerne – det er en sjarmoffensiv. De erfaringene er nyttige, sier Bratberg.

Han vet også noe om å sikre velvilje blant velgerne – det er en sjarmoffensiv.

På den andre siden legger han til at statsministerembetet er mye mer krevende og omfangsrikt enn ordførerrollen.

– Jeg vet ikke hvor stor overføringsverdi det egentlig har, men han kan bruke det for det det er verdt.

Hodet i veggen

Hva tror du vil skille måten Johnson kommer til å forhandle på sammenlignet med Theresa May?

– Der hvor May har vært konsensussøkende og kompromissorientert, nølende i møte med mostand, er Johnson mer utålmodig, pågående og mer tilsynelatende kompromissløs.

Noen mener at Johnsons måte ikke er veien å gå når man skal forhandle frem en avtale. I slike situasjoner må man gi og ta.. Man burde gå innfor å finne en middelvei.

Noen vil derimot si at det denne prosessen skulle man fra starten hatt en sterk pågåenhet fra britenes side.

– Tiden vil vise. Jeg tror den konfrontasjonslinjen han har ikke vil bære noe godt med seg. Kanskje vil det motsatte skje. Kanskje ligger det noe i det at man er nødt til å krumme nakken og kjøre hodet i veggen hvis man skal klare å komme i mål.

Navigeringsutfordring

En av utfordringen med å få til brexit uten avtale er at Johnson må ha med seg flertallet i parlamentet. Slik situasjonen er i dag, har han så dårlig parlamentarisk grunnlag at et nyvalg vil behøves hvis regjeringen skal få til utmelding uten avtale og et liv etter brexit.

– Hvis det er mange nok som er imot han i underhuset til at det låser seg fast, kan det være at nyvalg er eneste utvei. Men akkurat denne situasjonen er veldig uoversiktlig, sier Bratberg.

Dersom det blir nyvalg må Johnson vie ut profilen sin og se lenger enn kun i sitt eget partiet, som han har gjort så langt. Han må rett og slett gjøre seg allment spiselig.

– Det lar seg ofte gjøre, men i Johnsons tilfelle er det vanskelig fordi han har vært så fullstendig krystallklar i brexit-spørsmålet og satt så mye politisk kapital inn i den fanesaken. Det er ikke lett å se at han skal utvanne de spørsmålene. Det er noe han trenger å gjøre for å nå frem til et større publikum.

Likevel må man ikke glemme at Johnson tidligere har evnet å skifte på politiske standpunkter uten at det har skadet han noe særlig.

– Det vil bli absolutt bli en navigeringsutfordring, sier Bratberg.

Ikke noe åpenbart alternativ

Boris Johnson representerer ikke akkurat tverrsnittet av den britiske befolkningen. Det gjør heller ikke hans forgjengere.  

– Selv om han kommer fra en privilegert bakgrunn, har han kontakt med grasrota.

Fins det noen gode alternativer til han som statsminister?

– Det kan godt være at man ville fått et mer kompetent lederskap med en av de andre kandidatene - i litt mer tradisjonell forstand, som for eksempel Jeremy Hunt. Men om det ville ført med seg en bærekraftig løsning, er ikke godt å si.

Det er rett og slett ikke noe åpenbart alternativ til Johnson

Bratberg påpeker også at Labour-lederen Jeremy Corbyn har hatt store utfordringer som leder og at det er lite som tyder på at han ville vært en samlende skikkelse eller hatt en enkel gjennomførbar brexit-strategi.

– Det er rett og slett ikke noe åpenbart alternativ til Johnson.

Hvilken type lederskap tror du Johnson vil utøve?

– Tydelig og kompromissløs, på den måten at han er tydelig og klar i sine ord. Samtidig er han omskiftelig. På samme tidspunkt som han er konkret, har han en uoversiktlighet over seg hvor det er vanskelig å se noe klart og tydelig mønster. Det kan bli en utfordring.