Norske selskaper scorer høyt på likestilling – men lavt på mangfold
For å overleve og vinne kampen om kunder og ansatte det neste tiåret har nordiske selskaper en jobb å gjøre. En fersk rapport fra Boston Consulting Group (BCG) viser at nordiske selskaper må prioritere mangfold når de ansetter.
I tillegg må selskapene redefinere strategier og arbeidsmiljø for å lykkes i kampen mot hurtigvoksende konkurrenter fra Kina og USA.
Nytenkning og kreativitet er avgjørende for å lykkes. Det er nordiske ledere enige om, og i undersøkelsen svarer de fleste at de legger til rette for dette. Men – de ansatte er ikke enige, og savner bedre tilrettelegging for kreativ utfoldelse.
– Nordiske ledere har engasjementet som skal til for å dyrke forestillingsevnen og dermed innovasjonen internt i bedriften, men klarer likevel ikke å legge godt nok til rette for det. Det er helt avgjørende for å lykkes det neste tiåret. Om ditt selskap ikke fornyer seg, gjør konkurrenten det, sier Børge Kristoffersen, Managing Partner i BCG Norge.
Spotify, IKEA og Kone blir trukket frem som selskaper andre ledere beundrer når det kommer til nytekning.
Henger etter på mangfold i Norge
Flere studier har vist at mangfold leder til mer kreativitet og verdiskapning, og mangfold er trukket frem som et helt nødvendig suksesskriterie for det neste tiåret.
BCGs globale undersøkelse viser at nordiske selskaper er langt fremme når det kommer til likestilling. Likevel har utviklingen stått stille, eller gått ned, de siste ti årene.
Parallelt henger norske selskapet etter når det kommer til å rekruttere folk fra andre land og arbeidstakere med innvandrerbakgrunn.
– Mange tror mangfold bare handler om likestilling. Det er feil. For å dra full nytte av verdien av mangfold må nordiske ledere bygge inkluderende selskaper, som ikke bare har en god balanse mellom kvinner og menn i alle funksjoner, men også ansatte med ulik utdannelse og opprinnelse. Her har mange en lang vei å gå, sier Børge Kristoffersen.
Endring er den nye normalen
I tillegg til mangfold og evnen til nytekning og innovasjon anbefaler rapporten bedrifter å skalere opp satsingen på kunstig intelligens og digitalisering, og hente ut det virkelige potensialet som ligger her.
- I dag er nordiske selskaper bak gigantene i verden, og dette gapet vil bare bli større dersom ikke ledere tar grep. Kun halvparten av de høyest verdsatte selskapene i verden for ti år siden, er på den samme listen i dag, sier Kristoffersen.
Endring må også sees på som en forretningsmulighet. Og både ledere og ansatte må forstå at endring og transformasjon vil være en konstant del av driften fremover. I dag er det slik at 75 prosent av omorganiseringer i selskaper mislykkes.
Den femte nøkkelen til suksess er samfunnsansvar. Selskaper som gjør samfunnsansvar til en del av forretningsstrategien vil lykkes, og her er nordiske selskaper i førersetet i dag.
Men resten av verden kommer etter – så for å beholde posisjonen som pionerer må nordiske selskaper fortsette å satse på og utvikle bærekraftige løsninger som også gir økonomisk gevinst.
Rapporten er basert på kvalitative og kvantitative undersøkelser selskapet har gjort i 2018 og 2019 over hele verden. I Norden er 136 ledere intervjuet.
Les hele rapporten her.