Europadirektør i Schneider Electric Barbara Frei sammen med Karoline Nystrøm, administrerende direktør for Schneider Electric i Norge.

Foto

Schneider Electric.

Årets klimaleder

– Norge kan bli verdensmester i bærekraft

Publisert: 10. desember 2019 kl 09.37
Oppdatert: 10. desember 2019 kl 10.42

På fredag mottok Karoline Nystrøm prisen for årets beste leder i Europa innen fornybar energi-kategorien av CEO Magazine.

Nystrøm har jobbet i det globale teknologiselskapet siden 2018, og ble i januar i år utnevnt til administrerende direktør for Schneider Electric i Norge.

Europadirektør i selskapet, Barbara Frei, var til stede i Norge under mottakelsen av prisen.

– Jeg er veldig stolt av arbeidet Karoline og teamet hennes har gjort. Det er enda et bevis for at vi har et enormt fokus på talentrekruttering i selskapet vårt og at vi tar de rette skrittene når vi leter etter de rette menneskene, inkludert mangfold og forskjellige typer talenter, sa Frei.

For Nystrøm har en slik pris betydning på flere fronter. Ikke bare syns hun det er bra for selskapet, men det er også med på å sette bærekraft enda sterkere på radaren i Norge.

– Det er ikke så ofte nordmenn får den type priser, sier hun.

Setter agendaen

Saken fortsetter under annonsen

Hun tror en slik global pris er med på å sette agendaen for næringslivet i Norge.

– Norge ligger langt fremme på bærekraft både i samfunnet og privat næringsliv. Det er en grønn bølge som er i ferd med å skylle over landet og det er spennende å jobbe med et tema som er så i vinden, sier Nystrøm.

Schneider-sjefen tror også Norge har de forutsetningene som trengs for å bli verdensmester i bærekraft. Dette begrunner hun med at vi har et stabilt demokrati, likestilling og at vi er kommet langt med digitaliseringen.

– Vi har også et spesielt godt samarbeid mellom det privat og det offentlige. Det norske samfunnet har noen utrolig fine verdier å bygge videre på.

For to år siden måtte selskapet drive oppsøkende virksomhet for å sette klimaeffektivisering på agendaen i Norge. Men i løpet av det siste året ser direktøren opplevd at politikere og private bedrifter kommer til dem for å spørre hvordan de kan bidra til det grønne skifte.

– Byrådsleder Raymond Johansen lurte på om vi kunne komme på rådhuset for å hjelpe dem med å være mer energieffektiviserende i Oslo kommune. Det er motiverende og morsomt at klima og miljø står så høyt på samfunnsagendaen.

Hun mener disse signalene gir trygghet om at Norge kommer til å ta en lederposisjon på klimafronten.

Saken fortsetter under annonsen

For henne handler god klimaledelse om nettopp å ha substans i klimaarbeidet og at man gjør det beste ut i fra situasjonen man er i.

– Grønnvasking er et interessant tema om dagen. Klimaengasjement kan ikke bare handle om tom retorikk og handlingsplaner uten effekt.

Grønt DNA

Det er selvsagt lettere for noen virksomheter å ha en grønn profil enn andre. Schneider Electric har både grønne produkter og tjenester som de tilbyr sine kunder, men de har også et grønt fotavtrykk i det de driver med i Norge.

– Vi har vært i en unik posisjon, men det er ikke alltid like enkelt for alle å få den type troverdighet og grønt DNA.

Det hun likevel tror alle virksomheter kan gjøre i det grønne skiftet, er å ha et grønt fotavtrykk. Alle selskap kan ha et aktivt forhold til hvordan de kan redusere egne utslipp fra for eksempel kontorlokaler, produksjon eller distribusjon.

– Man trenger ikke være superidealist for å drive det grønne skiftet. Gjennom grønn teknologi er det mulig å både lykkes i business samtidig som man bidrar til omstilling, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Hjerte i klimautfordringen

Energieffektiviserende tiltak er kjernen i det Schneider Electric driver med.  Selskapet har målrettet jobbet med energieffektiviserende produkter og tjenester over de siste ti årene og er nå verdensledende innenfor energieffektivisering

– Schneider er tilstede i 100 land og Norge er et av de landende som leder klimakappløpet fordi det norske markedet er så pass modent for å ta imot nye og spennende løsninger.

Selskapet selger produkter og tjenester til kundene sine som har som en hovedmålsetning å redusere energiforbruket. De bidrar til at energiforbruket reduseres og dermed reduseres også CO2-utslippene.

– Energi er hjertet i klimautfordringen. Energiforbruket i verden er spådd til å dobles i løpet av de neste ti årene. Da er man nødt til å gjøre energisparende tiltak. Det gjør vi ved å gjøre kundene våre mer energieffektive.

Schneider Electric Norge rapporterer også på alle FNs 17 bærekraftsmål hvert kvartal.

– Det er det veldig få selskaper som har gjort. Nå har vi for eksempel implementert nye firmaregler her i Norge som går ut på at firmabilene våre skal være elbil.

Saken fortsetter under annonsen

Ingen fanatiker

På fritiden prøver Nystrøm å gjøre de smarte valgene som nordmenn flest.

– Jeg er ingen klimafanatiker. Jeg kjører elbil og prøver å redusere energiforbruket så best det lar seg gjøre. Det gjør jeg fordi det er smart økonomisk, men også for å redusere utslippene.

Er det god nok klimaledelse i Norge?

– Man kan alltid svare nei på det spørsmålet, men jeg syns ikke man skal ta fram pekefingeren for mye her heller. Norge har kommet betydelig lenger i bærekraftig ledelse enn nabolandene våre. Grønt lederskap står på agendaen til norske bedrifter på en helt annen måte enn i resten av Europa, sier hun.

Hun viser til blant annet at Oslo ble årets europeiske klimahovedstad og at byrådet har satt høye ambisjoner for redusering av klimautslippene fremover.

Store endringer

Saken fortsetter under annonsen

De siste tre årene har hun sett store endringer i lederstilen til norske bedriftsledere. Den største endringern står den raske teknologiutviklingen for.

– Nesten enhver bransje har et teknologielement som gjør at man kan ta store hopp i stedet for å utvikle seg jevnt og trutt. Vi kan takke teknologi for den raske utviklingen, sier hun.

Hennes inntrykk er at andre ledere er svært opptatt av hvordan de kan bli bedre på endringsledelse for tiden.

– Det å få en organisasjon til å endre og utvikle seg er en stor jobb. Vi er 600 ansatte i Norge og det å forankre, kommunisere på en god måte og involvere alle ansatte er en viktig kompetanse å ha fremover.

En attraktiv arbeidsplass

En av de største endringene som har påvirket arbeidsmarkedet de siste årene, er ifølge Nystrøm at millenniumgenerasjonen har kommet ut i arbeidslivet.

– Vi får nå tilgang til talenter som vi ikke kunne drømt om for ti år siden.

Bakgrunnen er innføringen av mer intelligent styring av dingsene som vi som vi omgir oss med. Schneider Electric er posisjonert i dette markedet.

– Dette gjør oss til et veldig attraktivt selskap og vi får tilgang på andre type talenter enn før, sier hun. 

Kandidater som nå kommer på intervju hos Schneider er også mer opptatt av hva bedrifter gjør for å drive det grønne skiftet enn lønn.

– Den grønne profilen gjør også at vi står høyt på ønskelisten til toppingeniører fra NTNU. 

Hennes beste råd for å tiltrekke seg de beste hodene er å tilby arbeidsplasser som har genuin substans – enten når det gjelder klima eller samfunnsutvikling, som står høyt på agendaen til millennials.

Nystrøm vedgir at det ikke er enkelt. 

– Jeg tror mange bedrifter kommer til å slite med å finne profilen sin fremover, sier hun.

10 milliarder på forskning

Schneider-direktøren forteller at det er to plasser hun henter inspirasjon. Den første er den enorme forsknings- og utviklingsavdelingen til selskapet som investerer rundt 10 milliarder kroner globalt på FoU hvert år.

– Rent objektivt er vi verdensmestere i energieffektivisering. Enhver ekspert ville vært enig med meg med tanke på hvor vi står i dag. Men det er sikkert noen konkurrenter som vil ta oss igjen på et tidspunkt.

Hun får også gode ideer og innspill fra forskningsmiljøer i både Norge og utlandet.

Nystrøm viser for eksempel til «Project Drawdown» som er en global forskningsorganisasjon som identifiserer, gjennomgår og analyserer de beste løsningene på klimaendringer og deler disse funnene med verden.

– Det er ikke tiltak man kan drømme om, det er tilgjengelige løsninger det er snakk om. Vi ser at energieffektivisering gjennomsyrer ganske mange av temaene som er på topp ti. Det har gitt oss en kontekst av viktighet i det vi gjør.