Spotify-sjef Daniel Ek inngikk et samarbeid med Samsung 8 mars. 2019. Uka etterpå klager selskapet Apple inn for EU.

Foto

Drew Angerer/Getty Images/AFP

Spotify klager Apple inn for EU

Mener teknologigiganten hemmer konkurranse og innovasjon

Publisert: 13. mars 2019 kl 12.22
Oppdatert: 13. mars 2019 kl 12.35

Reglene i Apples applikasjonssenter App Store hemmer konkurranse og hindrer med viten og vilje innovasjon, mener den svenske Spotify-gründeren Daniel Ek.

Det går til syvende og sist ut over brukerne, skriver han i et nytt blogginnlegg.

Der bekrefter han at musikkstrømmingsselskapet på det grunnlaget har klaget Apple inn for Europakommisjonen og deres mektige danske konkurransekommisær, Margrethe Vestager.

Apple fungerer i praksis som «både spiller og dommer for å med vilje hemme andre apputviklere», heter det i blogginnlegget, der det også kommer frem at selskapene – uten hell – har prøvd å løse uenighetene på egen hånd.

Ek trekker blant annet frem Apples krav om at selskaper som vil gjøre sine apper tilgjengelig i App Store, må betale 30% av inntektene til den amerikanske teknologikjempen dersom de benytter Apples betalingssystem. Dersom apper ikke bruker disse systemene, begrenses de tekniske mulighetene dramatisk.

«Hvis vi betaler denne avgiften vil det tvinge oss til å blåse opp prisene for våre Premium-tjenester til et kunstig nivå som ligger godt over prisene til Apple Music. Og for å holde prisene våre konkurransedyktige for våre brukere, kan vi ikke gjøre det,» skriver Ek.

En god del oppdateringer av appene blokkeres også, hevder Ek. Derfor er Spotify ikke tilgjengelig på for eksempel den populære smartklokken Apple Watch.

Saken fortsetter under annonsen

«Vi ber ikke om spesialbehandling», skriver Ek. «Vi vil ganske enkelt behandles på samme måte som mange andre apper i App Store»

Han viser blant annet til Uber og Deliveroo, som er unntatt mange av restriksjonene Apple pålegger andre.

Ek lister derfor opp tre krav:

  • Apper må kunne konkurrere på like vilkår, og ikke basert på hvem som eier applikasjonssenteret.

  • Forbrukere bør ha reell valgfrihet når det kommer til betalingssystemer, og ikke «låses inn i» eller tvinges til å bruke systemer som krever diskriminerende avgifter.

  • Applikasjonssentre bør ikke tillates å kontrollere kommunikasjonen mellom tjenester og brukere.

«Forbrukerne blir vinnerne og industrien vår vil blomstre hvis vi kan utfordre hverandre på like vilkår,» skriver Ek.

Samsung-partner

Så sent som i forrige uke, 8. mars 2019, annonserte Spotify et utvidet samarbeid med Apples erkerival Samsung.

Saken fortsetter under annonsen

Allerede i august ble det kjent at Spotify skal være Samsungs standardiserte musikkspiller i fremtiden, og i forrige uke ble det kjent at applikasjonen vil være forhåndsinstallert på alle nye Samsung-telefoner.

Nye Samsung-eiere i USA får også gratis tilgang til Spotify Premium i seks måneder, og tjenestene til musikkselskapet integreres med Samsungs stemmestyring Bixby. En av årsakene til at Spotify klager Apple inn for EU er at de er stengt ute fra deres stemmestyringssystem, Siri.

Ikke konfliktsky

EUs konkurransekommisær Vestager har gjort det til en prioritet å gå etter de dominerende teknologiselskapene.

I fjor konkluderte hun med at Irland hadde gitt Apple en urettferdig konkurransefordel ved å la selskapet betale «betydelig mindre skatt» enn andre bedrifter i landet. Hun beordret derfor Irland til å kreve Apple for 120 milliarder kroner.

Tidligere har hun bøtelagt Google med nærmere 23 milliarder kroner for å gi ulovlige fordeler til et annet Google-produkt.