Maria Moræus Hanssen er toppsjef i oljeselskapet DEA i Hamburg, hun er på topplederkonferansen.

Foto

Vidar Ruud / NTB scanpix.

Konsernsjef i oljegigant

– Kvinner skal ikke omtales som en minoritet

Publisert: 6. mars 2019 kl 08.02
Oppdatert: 7. mars 2019 kl 10.11

I oljebransjen ligger kvinneandelen på rundt 20 prosent. I Deutsche Erdoel AG (DEA) som er Europas nest største uavhengige olje- og gasselskap, ligger de ørlite gran over, med 23 prosent kvinner.

Konsernsjefen mener derimot at andelen burde vært adskillig høyere.

Maria Moræus Hanssen har troen på den grunnleggende ideen om at mangfold er verdiskapende. Ved å sørge for at kvinner og menn deltar i alle deler og nivåer i arbeidslivet, vil man automatisk øke mangfoldet. Men Moræus Hanssen påpeker at dette også gjelder mangfold i kulturell bakgrunn, utdannelse og nasjonalitet og en aktiv inkludering av minoriteter.

– Vi må huske at kvinner ikke skal omtales som en minoritet. Kvinner utgjør 50 prosent av talentene, kundene, beslutningstakerne og premissgiverne for næringslivet og industrien. Jeg alene øker selvfølgelig ikke mangfoldet. Man må skille mellom enkeltpersonen og statistikken, sier hun til Dagens Perspektiv.

Ingen popularitetskonkurranse

Aldri før Moræus Hanssen kom på banen, hadde det 120 år gamle tyske selskapet gjennomført en kvinnekonferanse. Kvinnene jublet, mens mennene latterliggjorde konseptet.

«Det var mange morsomheter på bekostning av damene. På en ikke så pen måte. De mannlige ansatte mente de kunne ha striptease i kantinen den dagen, siden alle kvinnene var borte på seminar. En del av dette var selvfølgelig uskyldig ment, men summen blir jo ikke uskyldig for damene som opplever det», forteller hun i boken «Fordi det er verdt det».

Saken fortsetter under annonsen

I hennes år som plattformsjef offshore hadde hun aldri hørt folk snakke sånn. Hun ble oppgitt, og tenkte «uffameg, er jeg sjef for dette selskapet?»

– De 150 damene som møtte opp på konferansen var derimot nærmest euforiske. Noen av dem var nesten rørt. Det ble utvekslet erfaringer fra de ulike landene, og de opplevde et fellesskap de aldri hadde vært med på tidligere.

Like etter konferansen gikk Moræus Hanssen rett til et ledermøte. Der var stemningen totalt motsatt. De lurte på hva hun holdt på med og følte seg angrepet. De lurte på hvorfor de ikke var inkludert, og hva hun egentlig hadde satt i gang.

– De mente nok jeg gikk altfor fort fram, og det kan jo stemme. Men så ble jeg minnet på at hvis du ønsker å få til noe, så er ikke dette en popularitetskonkurranse.

Moræus Hanssen tok så med seg den utvidede ledergruppa med én kvinne og 30 menn til middag med alle damene.

Det var første gang i DEA-historien at mennene opplevde å være i klar minoritet.

Nå kunne mennene føle på hvordan de fleste kvinnene i oljeindustrien følte det hele tiden.

Saken fortsetter under annonsen

Kvinner bør komme sammen

Det er mange og delte meninger om kvinnenettverk. Noen mener de er ekskluderende, andre mener at de kan ha en positiv og oppløftende effekt. Maria Moræus Hanssen har selv aldri vært medlem av noe formelt nettverk.

Hun forteller at hun har gode venninner og nære kollegaer som hun kan diskutere med og som hjelper henne når hun trenger støttespillere.

Kvinner utgjør 50 prosent av talentene, kundene, beslutningstakeren og premissgiverne for næringslivet og industrien

– Men jeg har stor tro på at kvinner som jobber i mannsdominerte miljøer fra tid til annen bør komme sammen å diskutere felles utfordringer og ha det gøy. I tillegg kan kvinner støtte og fremsnakke hverandre mer, sier hun.

I boken forteller hun at når man først jobber i team eller har blitt kjent med noen, spiller det liten rolle om det er mange kvinner med. Men det er når du skal slå av den bitte lille praten, plukke opp telefonen og ringe, finne de små tingene å connecte på, at det er godt å ha noen av samme kjønn i rommet.

«Når det er så mannsdominert, blir det mer motbakke.»

Saken fortsetter under annonsen

Forventninger om deltakelse

Den reservoaringeniør-utdannede topplederen har i perioder hatt aleneansvaret for to barn og betalt for hjelp i hjemmet.

– Hva er den største forskjellen på å være kvinnelig toppleder i Norge sammenlignet med andre land som Tyskland og Frankrike - spesielt med tanke på hjelp i hjemmet.

– Jeg tenker at de største forskjellene er knyttet til sosiale og kulturelle forventninger. Norge er blant de landene i verden som skårer høyest på likestilling mellom kjønnene. Det er positivt for kvinner som ønsker seg karriere. og menn som ønsker å prioritere familien, sier hun.

På den andre siden mener hun det er forventninger i det norske samfunnet om foreldrenes deltagelse i barnas fritidsaktiviteter.

– Det kan det være vaskelig å leve opp til, dersom man har krevende lederstillinger med mye reising og lange dager, sier hun.   

Moræus Hanssens klare råd til kvinner som vurderer å bli ledere er å «Si ja først. Let etter praktiske løsninger etterpå».

Saken fortsetter under annonsen

– Det er klart det koster å melde seg på. Det koster masse. Men ikke tro at du blir tilbudt en masse spennende jobber uten å rekke opp hånden.