Ikke akkurat prinsen av Wales
Denne uken er det ett år siden den saudiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept, og høyst sannsynlig partert, inne i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia.
Saudi-Arabias mektige kronprins, Mohammed bin Salman, har sagt i et intervju på programmet «60 Minutes» at han tar «fullt ansvar» for drapet, men han nekter plent for å ha beordret det.
Hva dette fulle ansvaret består i, er det ingen som vet.
11 personer er arrestert og stilt for retten, men Saudi-Arabia er et «drittland», på linje med andre totalitære stater. Landets lederrolle i den svært brutale krigen i Jemen burde fått vestlige ledere til å reagere mye sterkere.
Mens Iran blir gjenstand for boikott og fordømmelse, blir prins bin Salman stort sett mottatt som en konge hvor han han kommer.
Han kunne like gjerne blitt stilt for krigsforbryterdomstolen i Haag.
Da 34 år gamle Mohammed bin Salman rykket opp på familiens rangstige i 2017, og ble kronprins og den reelle maktpersonen i det saudiske kongedømmet, trodde mange at den unge prinsen ville bli mer progressiv og åpne opp i de strenge islamske lovene.
Men det «moderne Saudi-Arabia» har hittil vist seg å være mer av et velregissert og pågående PR-stunt, enn reelle reformer. En rekke opposisjonelle er blitt arrestert og noen også henrettet, ifølge Al Jazeera. Og mens noen kvinner har fått ta lappen og nå får lov å kjøre bil, er andre blitt arrestert fordi de ytret ønske om flere rettigheter.
Alt dette skjer mens den juristutdannede firebarnsfaren kanskje koser seg på en av sine luksusyachter eller i verdens dyreste bolig, Chateau Louis XIV i Île-de-France-regionen ikke langt fra Paris – som han skal ha kjøpt for den nette sum av 301 millioner dollar. Pengene sitter forholdsvis løst hos den saudiske kronprinsen. Muslimen bin Salman er også den mest sannsynlige kjøperen av et Jesus-portrett av Leonardo da Vinci, som i 2017 ble solgt for 450 millioner dollar.
Etter drapet på Khashoggi, ble faktisk Mohammed bin Salman støtt ut i den diplomatiske kulden i en periode. Men USAs president Donald Trump har jobbet hardt og godt for å få ham inn i varmen igjen.
– Klart vi skal handle med Saudi-Arabia, sier Trump. Hvis ikke vi gjør det, vil Kina eller Russland gjøre det, er hans logikk.
Det er selvsagt oljerikdommen som gjør at verden ser gjennom fingrene med Saudi-Arabia og bin Salman. For vestlige land, og NATO, er de i tillegg en alliert i den evige konflikten med Iran.
Derfor kan Mohammed bin Salman motta den amerikanske utenriksministeren hjemme i Riyad med pomp og prakt for å diskutere mulige tiltak mot Iran etter droneangrepet på et saudisk oljeraffineri for noen uker siden.
Derfor får han ture fram omtrent som han vil i Jemen. Derfor blir han ikke stilt til ansvar for drapet på Jamal Khashoggi. Men slapp av, han jo tatt ansvaret. Det får holde.
Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.