Partilederne (f.v.) Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sammen på Clarion Tyholmen under Arendalsuka før bompengestriden begynte for alvor. 

Foto
Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 
 

Frp-kilder mener Venstre posisjonerer seg for regjeringsexit

Publisert: 23. august 2019 kl 09.16
Oppdatert: 23. august 2019 kl 09.55

Mens Frp flere ganger har gjort det klart at de er ferdige med forhandlingene og vil gå for skissen som ble utarbeidet forrige uke, har de andre partiene, med Venstre i spissen, ikke avsluttet saken.

Venstres stortingsgruppe drøftet saken onsdag og forfattet da et motkrav til skissen som Høyre hadde lagt fram.

Sentrale kilder i Frp som NTB har snakket med, mener Venstre med dette har posisjonert seg for å tre ut av regjeringen med hevet hode. Kildene er tett på prosessen og beskriver Venstres motkrav som «umulige».

– Venstre er ikke de som er vanskelige

Det avvises av Venstres Sveinung Rotevatn. Han mener det er Frp som må bevege seg.

– Vi ønsker å få en enighet, men da er regjeringen avhengig av at også Frp som et regjeringsparti bidrar til løsning. Ingen er tjent med at landet blir kastet ut i en regjeringskrise, sier Rotevatn, som er statssekretær for klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

– Venstre er ikke de som er vanskelige i denne prosessen. Vi har, i motsetning til Frp, sagt at vi er villige til å forhandle og strekke oss, sier Rotevatn.

Saken fortsetter under annonsen

Kan bli «frexit» i stedet

Andre peker på nettopp Frp som partiet som kan komme til å gå ut av regjeringen.

– Jeg tror det går mot frexit. At Frp trekker seg ut, sier Minerva-kommentator Jan Arild Snoen til Vårt Land.

Han er usikker på om det skjer før eller etter valget, men er klar på at det koster mye for Frp å være i regjering.

Snoen tror imidlertid at Frp har fått stort gjennomslag i skissen partiene nå diskuterer. En årsak er at trusselen om at partiet går ut av regjering oppfattes som mer reell enn tidligere, mener han.

Har ikke mer å gi

Også Trond Birkedal, tidligere Fpu-formann og nåværende gjestekommentator i Stavanger Aftenblad, tror Frp vil gå. De er lei av å bli diktert av små partier, mener han.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er reelt at de ikke har mer å gi. Langt opp i ledelsen i Frp ser at det er mye å tjene på å gå ut av regjering heller enn å gå med på en dårligere avtale, sier Birkedal.

Før det ble full splid mellom Frp og Venstre i bompengesaken, var meldingen fra Høyre og Frp for ti dager siden at regjeringen var nær en løsning på bompengespørsmålet. Da Frp innkalte til det ekstraordinære landsstyremøte, kommenterte statsminister Erna Solberg at det var en helt naturlig del av prosessen.

Programmet avlyst

Venstre-kravene, som er gjengitt i Aftenposten torsdag, ble lagt fram på et møte mellom Høyre, Venstre og KrF i statsministerboligen onsdag.

Det er ikke kjent om partilederne i noen av regjeringspartiene skal møtes fredag for å diskutere bompengestriden, men Porsgrunn Dagblad meldte fredag formiddag at statsminister Erna Solberg hadde avlyst sitt program for dagen.