Konsernsjef Bjørn Kjos og finansdirektør Geir Karlseni flyselskapet Norwegian Air Shuttle ASA presenterer resultater for første kvartal 2019. Nå er Kjos ute og Karlsen sjefen.

Foto

Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Fra vill vekst til styring per kvartal

Publisert: 25. oktober 2019 kl 14.07
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.58

På et halvt år har han snudd selskapet fra krise til nytt håp, skriver Dagens Næringsliv.

Selskapet har planer om et samarbeid med JetBlue i USA. Og natt til torsdag fikk de også klarsignal fra en ny kinesisk partner.

En stor del av problemet for Norwegian var at selskapet for flere år siden gjorde et til da nesten uhørt aggressivt grep. Den lille utfordreren inngikk en opsjonsavtale om å kjøpe 222 nye fly av typen Boeing 737 Max – med mulighet for 150 flere etter det.

Men da dette flyet begynte å komme på vingene, var det noe som ikke stemte. To fatale ulykker senere, så Norwegians storsatsing ut til å kunne bli selskapets undergang.

Gründer Bjørn Kjos var åpen om at han ønsket å selge selskapet – uten at noen bet på. Senre kom flere kjente investorer inn med krisekapital.

Kjos gikk til slutt av etter eget ønske, og finansdirektøren Geir Karlsen tok over.

Nå viser de siste kvartalstallene at han har klart å snu det negative resultatet fra tredje kvartal 2018 på minus 257 millioner kroner til 2,1 milliarder i pluss for tredje kvartal 2019.

Saken fortsetter under annonsen

Det kom overraskende på finansverdenen. Aksjen steg fra 36 kroner 23. oktober til 45 kroner 24. oktober.

Det er et godt utgangspunkt for Karlsen. Fortsatt er det langt igjen til de skyhøye nivåene man så i 2017 og 2018. Da måtte man ut med 125 til 175 kroner for en andel av Norwegians egenkapital.

Ifølge DN er det en av verdens største banker, den statlig kontrollerte China Construction Bank i Beijing, som nå blir partner med Norwegian via datterselskaper.

 Nå skal de mange flyene leies ut til flyselskaper i Kina.

Til avisen sier styreleder danske Niels Smedgaard at han er stolt over det som Karlsen har levert, og at det er en fornøyelse å jobbe sammen med ham.

Han vil likevel ikke si om Karlsen er favoritt til å få jobben som toppsjef i Norwegian på permanent basis, ettersom det er mange kandidater også internasjonalt.

Karlsens plan fremover er å ta selskapet i en helt annen retning enn det som var strategien under Kjos – hvor vekstrater var det styrende.

Saken fortsetter under annonsen

I en presentasjon torsdag hintet selskapet om at det vurderer store endringer innen rutenettverket. Det skal også være flere kostnadskutt på agendaen.

Antallet tilgjengelige setekilometer, et av de viktigste målene innen moderne luftfart, skal kuttes med 10 prosent i 2020.

Målet er et resultat på rundt 4 milliarder kroner innen slutten av 2021.

Internasjonale kommentatorer har gitt tommelen opp til lederbyttet og strategiendringen som har skjedd i Norwegian det siste året.