Europeiske ledere samlet til toppmøte i Brussel. Estlands statsminister Juri Ratas og EUs president Donald Tusk i forgrunnen. 

Foto
AP / NTB scanpix
 
 

 

EU må sove på lederkabalen

Publisert: 1. juli 2019 kl 09.00
Oppdatert: 1. juli 2019 kl 15.01

Stats- og regjeringssjefene trådte sammen like etter klokka 10.30 mandag formiddag for å gjøre opp status. Da hadde de forhandlet siden søndag kveld og hele natta igjennom.

Diskusjonen fortsatte til klokka 12. Da bestemte EUs president Donald Tusk seg for å suspendere møtet. Nå skal stats- og regjeringssjefene møtes igjen tirsdag klokka 11 i stedet.

– Vi følte at vi trengte en pause, sa Tysklands statsminister Angela Merkel da hun møtte pressen etterpå.

Timmermans favoritt

Det stats- og regjeringssjefene har diskutert, er en pakkeavtale om hvordan toppjobbene i unionen skal fordeles når dagens lederskap i Brussel går av.

Nederlandske Frans Timmermans (58) er ifølge diplomatkilder storfavoritt til å bli nominert til posten som ny president for EU-kommisjonen. Dette regnes som den mektigste av toppjobbene.

Timmermans har vært sosialdemokratenes offisielle kandidat i lederkampen. Han har tidligere vært utenriksminister i Nederland og er i dag visepresident i EU-kommisjonen.

Saken fortsetter under annonsen

Nederlenderen er også kjent som ekstremt språksterk og snakker engelsk, fransk, italiensk, russisk og tysk flytende.

Kontroversiell i øst

Men Timmermans er kontroversiell. Det skyldes først og fremst at han har vært EUs frontfigur i kampen mot illiberale tendenser i den østlige delen av EU.

Det har gjort ham svært upopulær i land som Polen, som på toppmøtet kjempet innbitt for å forsøke å bygge et blokkerende mindretall mot ham.

Samtidig ga konservative ledere uttrykk for sterk misnøye med å skulle gi kommisjonsposten til en sosialdemokrat.

Til slutt konkluderte EU-toppene med at gnisningene var for alvorlige til å gå til avstemning om saken mandag.

I stedet bestemte de seg for å sove på det, i håp om å komme nærmere en felles løsning dagen etter.

Saken fortsetter under annonsen

Vanskelig balansegang

Inne på toppmøtet skal en rekke forskjellige navn og konstellasjoner ha kommet opp.

Men å finne riktig balanse var alt annet enn enkelt.

– Det er et kjempestort puslespill hvor det er politiske interesser, geografiske interesser, nye og gamle og små og store. Det er vanskelig å få dette puslespillet til å gå opp, og vi banker hodet i veggen noen ganger, sa Danmarks nye statsminister Mette Frederiksen på vei ut.

Frankrikes president Emmanuel Macron gjorde ikke noe forsøk på å legge skjul på sin irritasjon over utfallet. Han stemplet møtet som en fiasko.

– Dette etterlater et inntrykk av EU som useriøst, sa Macron.

Frykter splittelse

Saken fortsetter under annonsen

Det er fortsatt ventet at spørsmålet til sjuende og sist vil måtte avgjøres ved avstemning der vedtaket blir gjort ved kvalifisert flertall.

Men en avstemning der store medlemsland blir overkjørt, vil være et sjansespill og kunne føre til politiske spenninger som henger ved i årevis, ifølge Merkel. Hun mener det utvilsomt er bryet verdt å ta en pause for å få det riktig.

– Skal man oppnå suksess, må man investere tid, sa hun.

– Når vi har fått litt søvn, tror jeg vi alle vil være villige til å fortsette å jobbe for et kompromiss.