Finlands nye statsminister Sanna Marin (34) (til høyre) sammen med Katri Kulmuni (32) leder for partiet Centern.

Foto

Lehtikuva/Roni Rekomaa/via REUTERS

Finland får verdens yngste statsminister

Publisert: 10. desember 2019 kl 11.02
Oppdatert: 10. desember 2019 kl 11.05

Sanna Marin vil ta over statsministerrollen etter Antti Rinne, en tidligere fagforeningsmann som trakk seg forrige uke etter bare et halvt år i rollen.

Årsaken til at Rinne valgte å trekke seg var intern uro i partiet og poststreiken i landet. da han mistet tilliten til Center-partiet, en koalisjonspartner, over sin håndtering av en poststreik.

Regjeringskrisen oppstod da den største koalisjonspartneren Centern uttrykte mistillit til statsministeren, ifølge The Guardian.

Nordens yngste

34-åringen vil bli den yngste statsministeren i Norden noensinne og tar over rollen som verdens nåværende yngste statsminister etter Østerrikes Sebastian Kurz.

Fire av de fem kvinnelige partilederne i den nye regjeringen er også under 35 år:

Li Anderson (32) leder for Vänsterförbundet, Maria Ohisalo (34) leder for De gröna, Katri Kulmuni (32) leder for Centern og Anna-Maja Henriksson (55) leder for Svenska folkpartiet.

Saken fortsetter under annonsen

Sanna Marin ble valgt til leder for bystyret i Finlands neste største by, Tampere allerede som 27-åring.

– Jeg har aldri tenkt på alderen min eller det at jeg er kvinne. Mitt fokus har alltid vært årsakene til at jeg begynte med politikk i utgangspunktet og årsakene til at velgerne har stemt oss frem, sa hun i et intervju på søndag ifølge den britiske avisen.

Koalisjonsregjeringen vil opprettholde det politiske programmet som ble kunngjort i juni, med fokus på store økninger til offentlig velferd og infrastruktur. De har også gitt løfte om å bli et karbonnøytralt land innen 2035.